«Знаю, як себе захистити в Інтернеті», – школярка Прохідського ліцею про гуртки Район.Діти

19 Січня 2024, 18:22
Учасниці гуртка із медіаграмотності 1260
Учасниці гуртка із медіаграмотності

У селі Прохід Ратнівської громади відбулося підсумкове заняття гуртка Район.Діти.

Зі школярками Прохідського ліцею зустрілася редакторка сайту Район.Ратне Марія Тищук 17 січня.

У неформальній атмосфері поспілкувалися про те, як дітям за допомогою гуртків вдалося «прокачати» знання з медіаграмотності, наскільки ретельніше вони почали фільтрувати та перевіряти інформацію. 

Нагадаємо, проєкт Район.Діти  стартував на Ратнівщині 26 травня. Під час гуртків діти вивчають основи медіаграмотності, інформаційної гігієни задля того, аби розвинути практичні навички свідомого та критичного мислення.

Упродовж бесіди школярки пригадали основні ознаки фейкової інформації, зауважили, що серед них на їхню думку, варто відзначити:

  • джерело походження інформації;
  • перевірити хто і де її поширює;
  • наявність слів-маркерів у повідомленні;
  • звернути увагу на заголовок та дату публікації.

Не обійшлося і без інтерактиву. Ліцеїстки грали в гру «Медіаторбинка» під час якої пригадали назви основних понять, які вивчали під час гуртків. За кожну правильну відповідь, учасниці отримували солодку винагороду.

Читайте також: У волинському ліцеї школярі вчилися як розпізнати та вберегтися від кібербулінгу

Наприкінці спілкування діти висловили свої побажання щодо подальших занять та розповіли, що найбільше їм запам’яталося на гуртках.

Варто зауважити, кожній учасниці було цікаво грати в гру «Нота Єнота» та вчитися на свіжому повітрі.

«Ці заняття медіаграмотності є дуже корисними та потрібними. Я хочу побажати, щоб ніхто ніколи не потрапляв до шахраїв та не стикався з неправдивою інформацією», – розповіла ліцеїстка Ангеліна Грицевич.

Як зауважила учасниця гуртка Ніна Єршова, що було б добре якби ще більше молоді долучалося до вивчення медіаграмотності, адже «зараз майже всі «сидять в телефонах» та у соцмережах».

«На заняттях я дізналася багато нової інформації, яка може часто знадобитися у сучасному житті. Адже знати, як захистити себе та свій акаунт дуже важливо», – зазначила учениця Дарія Харлампович.

За словами Олени Семенюк, заняття з медіаграмотності зараз дуже важливі. Зокрема, дівчина сподівається люди почнуть більше цікавитися «своєю грамотністю» у соцмережах та ретельніше перевірятимуть інформацію.

Читайте також: Хто, де, коли: як у Проході діти вчилися писати новини

«Я часто використовую знання з гуртка, особливо коли мені потрапляють фейки. Також неодноразово розповідаю рідним про різні види шахрайства та застерігаю берегтися від фішингових посилань», – додала Анастасія Кошель.

На завершення діти розповіли, що в майбутньому хотіли б обговорити тему «Інфоцигани» та залучати старше покоління до гуртків.

Читайте також: Розміщувати чи ні: у Проході діти вчилися захищати власні фото у соцмережах

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024