Як прохідські школярки виявляли шахраїв і розгадували їхні схеми

25 Серпня 2023, 18:35
Як прохідські школярі виявляли шахраїв і розгадували їхні схеми 2594
Як прохідські школярі виявляли шахраїв і розгадували їхні схеми

Учениці ліцею села Прохід визначали рівень «своєї залежності» від соцмереж та вчили основні правила захисту від телефонних аферистів та шахраїв у соцмережах.

Заняття із медіаграмотності у межах проєкту Район. Діти для школярок провела 24 серпня редакторка видання Район.Ратне Марія Тищук.

Під час бесіди діти мали можливість пройти тест «Нема життя без інтернету» і визначити свій рівень залежності від соціальних мереж та онлайн-тест «Яка твоя правда?».

У результаті тестування учасники гуртка визначили, що не мають повного захоплення соцмережами та вміють контролювати час, проведений в Інтернеті.

Читайте також: Хто, де, коли: як у Проході діти вчилися писати новини

Упродовж заняття вдалося обговорити проблему більшості підлітків – «життя заради лаків». Діти дійшли висновку, що інтернет – це не живе спілкування, а лише гарна картинка для користувачів.

Вдалося зауважити про те, що більшість акаунтів популярних блогерів, тіктокерів чи влогерів доволі часто є «розкрученими» за допомогою різноманітних програм. Ті, своєю чергою, можуть нести небезпеку, адже часто такі програми є носіями різноманітних вірусів.

Також, учасники гуртка поговорили про види шахрайства через телефон та в мережі інтернет. Зокрема, одна зі школярок поділилася прикладом із власного життя де аферистом виявився звичайний покупець магазину, котрий хотів виманити у продавця гроші за допомогою рахунку та коду банківської картки.

Своєю чергою Марія Тищук розповіла про види шахрайських схем, якими користуються аферисти на Ратнівщині.

Ще одна учениця розповіла про телефонних шахраїв: під виглядом акції з нагоди відкриття нового магазину, людей просили скинути гроші за реєстрацію картки покупця.

Упродовж бесіди дітям вдалося подискутувати про те, як можна визначити достовірність та чесність онлайн-магазинів, у яких можна придбати товар і не хвилюватися про те, що будеш ошуканим.

Також діти згадали про використання їхніх фотографій аферистами задля виманювання грошей в інших людей.

Упродовж розмови діти озвучили основні правила захисту від аферистів та шахраїв: не повідомляти про себе та батьків приватну інформацію, не вірити усьому що кажуть про себе віртуальні знайомі, варто встановити захист та надійні паролі для своїх акаунтів.

Наприкінці заняття, редакторка Район.Ратне розповіла дітям про старт конкурсу дитячих журналістських матеріалів імені Івана Корсака.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024