Хто, де, коли: як у Проході діти вчилися писати новини

18 Серпня 2023, 17:00
Хто, де, коли: як у Проході діти вчилися писати новини 1504
Хто, де, коли: як у Проході діти вчилися писати новини

У селі Прохід школярі вивчали жанри журналістики та вчилися писати новини.

Заняття із медіаграмотності у межах проєкту Район. Діти для школярів провела редакторка видання Район.Ратне Марія Тищук, 17 серпня.

На гуртку діти вчилися розрізняти такі жанри публіцистики як «новина», «інтерв’ю» та «репортаж». Школярі обговорили приклади вдалих та інформативних заголовків, вивчили ключові питання для інформативної новини та шукали сенсації на прикладі села Прохід.

Жанр інтерв'ю діти розглядали взявши за інтерв'юера Олега Винника.  Діти виокремили і своєрідну родзинку цього жанру журналістики. Як приклад  назвали «особливу говірку» та вислови мера міста Київ Віталія Кличка.

Своєю чергою редакторка видання Район.Ратне поділилася власним досвідом написання інтерв’ю із відомими людьми Ратнівщини.

Упродовж бесіди діти пригадали та закріпили навички попередніх занять, а саме перевірку інформації, яку поширюють люди у соцмережах. Яскравим прикладом стали останні масові репости про «нібито» пораненого військового із Ратнівщини.

«Жанр «репортаж» гуртківці розглянули на живому прикладі вибуху шкільної котельні. Зокрема діти обговорили та спростували чутки про причини цієї події. Також зауважили про різновид репортажу – телевізійний репортаж, що  він має бути коротким. А самостійно дійшли до розмови про бекграунд», – розповідає Марія Тищук.

Цікавим із завдань для школярів виявилася гра «Казка». Діти поділилися на команди та трансформували казки у жанр «новини». У результаті вийшли публікації із заголовками: «Через заздрощі матір вивезла власну доньку  у ліс» та «Дід та Ведмідь знайшли німецький танк у болоті».

Новини, які вигадали діти
Новини, які вигадали діти

Школярі
Школярі

Учасниця гуртка із медіаграмотності
Учасниця гуртка із медіаграмотності

Упродовж заняття вдалося поговорити про цікаві місця села Прохід, аби надалі використати цю інформацію для публікацій.

Школярі
Школярі

Читайте також: На Ратнівщині діти шукали фейки та викривали ботів

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024