Будинки без електрики і штрафи за самогонку: ратнівчани розповіли Степану Івахіву про свої проблеми. ФОТО

27 Червня 2019, 17:15
Степан Івахів 1985
Степан Івахів

На кожній зустрічі в Ратнівському районі мешканці запитували в народного депутата Степана Івахіва, яку політичну силу він підтримає в новому парламенті і з ким планує об’єднуватись.

«Перед минулими виборами я казав вам, що не вступлю в жодну партію і залишусь позапартійним, і я дотримав свого слова. Зараз можу сказати те ж саме: я не планую йти в жодну партію», – пояснював депутат.

Разом із тим він наголосив: буде підтримувати усі позитивні ініціативи президента, адже українці висловили йому велику довіру і дуже сподіваються на позитивні зміни.

Окрім загальнодержавних проблем, таких як боротьба із корупцією, пенсійна реформа, мовне питання, мешканці Ратнівського району цікавилися й місцевими справами.

«Війна» з електрикою

Одна із найбільш наболілих проблем, з якою звертаються до депутата в усіх районах округу – нові електромережі. За нинішнім законодавством встановлювати трансформатори та прокладати лінії мешканці повинні за власні кошти.

«У нашій Гірниківській сільраді – більше 500 дворів без світла. Хтось генератори купляє, хто як може… І це – в 21 столітті. Обленерго хоче, щоб вели світло за свій рахунок, а це – 2-3 мільйони гривень, де їх брати?» – поскаржився один із жителів села.

«Ви всі знаєте, в чиїй власності обленерго. На 90 % – це Ренат Ахметов, решта – Суркіс і Бойко. Так само ви розумієте, скільки в Верховній Раді сиділо депутатів, які лобіювали їхні інтереси. Змінити ситуацію було неможливо. Сподіваюсь, в наступному скликанні не буде їхніх лобістів, і Раді вдасться зобов’язати обленерго самим проводити мережі. Вони потім ці мережі беруть собі на баланс, отримують гроші за послугу, і я впевнений, що саме вони повинні проводити електрику до кожної хати», – пояснив Степан Івахів.

Також у Гірниках піднімали питання добудови школи, перекриття будинку культури, термомодернізації садочка у сусідньому селі Броди, побудови гімнастичної зали для школи у Сільці, ремонту доріг.

Степан Івахів пояснив, що його помічники об’їздили усі села округу і склали детальний список потреб кожного населеного пункту, тому про всі проблеми він знає і планує вирішувати.



Пільгові ліки, самогонка і євробляхи

 У селі Кортеліси до народного депутата зверталися із різноманітними питаннями: від проблеми самогоноваріння до відсутності у селі стоматолога.

Стосовно сільської медицини Степан Івахів пояснив, що внаслідок реформи держава планує відкрити на Волині 160 амбулаторій, а ФАПи новостворені громади повинні утримувати за власний кошт, і відповідно – самі мають вирішувати, якого лікаря можуть утримувати.

Також місцеві скаржилися на нову автоматизовану систему виділення безкоштовних ліків для пільгових категорій. Раніше такі ліки отримували за рецептом лікаря, тепер – через смс-ки. Проте люди, які з релігійних переконань не мають ідентифікаційного коду, не можуть зареєструватися в цій системі і, відповідно, отримати ліки.

Крім того, до депутата зверталися із проханням ініціювати в Верховній Раді питання про збільшення штрафів за продаж самогонки та зменшення розміру розмитнення автомобілів з європейською реєстрацією.



1

Митний перехід і дороги

У селі Самари Степанові Івахіву нагадали про митний перехід, який рішенням Кабінету Міністрів у 2013 році під час «африканської чуми» закрили. Тоді таке рішення назвали тимчасовим, проте ситуація досі не змінилася.

«Закрити змогли одним підписом, а відкрити вже скільки часу щось їм не складається», – пожалілися місцеві.

«Такі переходи допомагають громаді розвиватися, тому це дійсно важливе питання. Обіцяю, що візьмусь за нього», – відповів народний депутат.

Також місцевих цікавила доля доріг: чи є перспектива якісного ремонту, зокрема, дороги Доманове – Залухів.

«Цього місяця буде зроблений ямковий ремонт. А загалом якісний ремонт, такий як на трасі Володимир-Волинський – Луцьк, планують робити на дорозі Ковель – Доманове в 2020-2023 роках», – розповів депутат.

Степан Івахів поділився ще одним здобутком: цього року йому вдалося домовитися про будівництво дороги Ратне – Шацьк, якого не було в планах. На роботи виділять із бюджету 398 мільйонів гривень. Також він запевнив, що активно співпрацює із обласною державною адміністрацією стосовно місцевих доріг, які також будуть відновлювати.




 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024