Як на Ратнівщині учасниці гуртка Район.Діти самостійно спростовують фейки

28 Березня 2024, 09:36
Учасниці гуртка із медіаграмотності 548
Учасниці гуртка із медіаграмотності

Учениці Прохідського ліцею під час гуртків Район.Діти здобули навички, які допомагають їм в повсякденному житті перевіряти інформацію та спростовувати фейки.

Про це Район.Ратне повідомляють гуртківці.

Нагадаємо, у Прохідському ліцеї Ратнівської громади у межах проєкту «Район.Діти» редакторка Район.Ратне Марія Тищук проводить гуртки, які мають на меті розвинути у школярів медіаграмотність та критичне мислення. Проєкт стартував на Ратнівщині 26 травня 2023 року.

Зокрема, діти вдало самостійно спростували декілька інфовкидів, які їм вдалося помітити у соцмережі «ТікТок».

До прикладу, проаналізували відео, яке набрало чимало переглядів у якому військовий начебто увірвався у Верховну Раду та розпочав стрілянину. Дівчата розповіли, що під час перегляду звернули увагу на те, що джерело інформації – невідомий паблік, на початку звучить голос Соломії Вітвіцької, а наприкінці – Марічки Падалко. А найголовніше – вони не знайшли підтвердження його правдивості в офіційних джерелах інформації. Те, що відео фейкові свідчить і той факт, що наразі їх неможливо знайти, бо вони видалені.

Читайте також: «Знаю, як себе захистити в Інтернеті», – школярка Прохідського ліцею про гуртки Район.Діти

Варто зауважити, що учасниці гуртка активно використовують здобуті знання та навички у повсякденному житті. Вони з обачністю перевіряють інформацію, не переходять за сумнівними посиланнями та діляться своїми знаннями про це зі знайомими та рідними.

«Я дуже часто користуюсь лайфхаками, які ми набули під час гуртка Район.Діти: пояснюю своїм «домашнім» як виявити шахраїв, як перевіряти фейки. Мама завжди мене питає: «глянь, це фейк чи правда?», або «ану перевір інформацію, чи правда». Часто сварю дорослих за те, що спілкуються по телефону з невідомими людьми, які пропонують взяти участь у якихось розіграшах, чи вкласти кудись гроші. Або коли розповідають, що зараз знову дають «допомоги», – розповіла ліцеїстка Анастасія Кошель.

Окрім того, гуртківці старанно перевіряють кожну інформацію, яку розміщують у месенджерах їхнього села. Зовсім нещодавно у вайбер-групі поширювали повідомлення про поранених військових, які начебто лежать у Чернігівському шпиталі.

Гуртківці розпочали шукати підтвердження такої інформації в гугл-пошуку, в результаті вони натрапили на розвінчання цього фейку від проєкту «НотаЄнота». У схожому повідомленні йшлося, що нібито в «госпіталі імені Бурленка, реанімації №56 у Києві на Госпітальній» лежать непритомні військові. У списку діти знайшли ті самі прізвища людей, що й у повідомленні групи села Прохід.

Ці списки – 100% брехня. При чому ноги її ростуть із росії — ще минулого року ідентичний пост гуляв соцмережами, щоправда російською мовою. Насправді госпіталя імені Бурленка в Києві не існує. Офіційна назва медзакладу Міноборони на вулиці Госпітальній — Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь». Як бачите — ніякого імені. Натомість є у москві, щоправда імені БурДенка. Якщо пошукати цей допис російською мовою, можна побачити, що його активно поширювали ще в січні 2023 року. І писали тоді саме про московський госпіталь. Цей допис від самого початку поширювали шахраї, – зазначають фактчекери.

Фактчекерам «НотаЄнота» вдалося відшукати інформацію про росіянина Алексєя Дьоміна, який дійсно лежав у московському госпіталі імені Бурденка зі своєю матір’ю. Ще до повномасштабного вторгнення йому збирали гроші на операцію. А вже потім він став героєм фейку.

Про нагоду скористатися знаннями із гуртка поділилася учениця Ніна Єршова:

«Члени моєї сім’ї мали справу з шахраями під час пошуку роботи. Ми написали адміністратору одного з телеграм-каналів, де пропонують роботу. Він ввічливо відповідав на наші запитання, потім запитав вік і те, як можна до нас звертатись і ще поставив декілька питань, ми відповіли й він кинув нас у чорний список. Тоді стало зрозуміло, що це ніякий не адміністратор», – розповідає Ніна.

За словами дівчини, її рідні активно шукали роботу, тому розміщували оголошення у різних соцмережах, вказуючи свій особистий номер.

Читайте також: У волинському ліцеї школярі вчилися як розпізнати та вберегтися від кібербулінгу

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024