Як «Ратнівський аграрій» вирощує золотих бичків. ФОТО

05 Липня 2018, 22:17
Мешканці ферми «Ратнівський аграрій» 6144
Мешканці ферми «Ратнівський аграрій»

На території Забродівської ОТГ у селі Якушів успішно працює компанія «Ратнівський аграрій», яке очолює Валентин Чернецький. 

Нині на території близько 500 га випасають 1122 голів худоби. У минулому році підприємство продало 888 биків та корів. А спеціалізується господарство на дуже цінному продукті – мармуровому м'ясі, яке популярне у Європі.

«Як правило найбільше покупців є у сусідніх до району країнах, зокрема, час від часу відправляємо партію голів на Узбекистан. Хотілося б, щоб таке м'ясо їли наші люди, але на жаль воно виходить не так», — каже завфермою Василь  Левчук.

Та якість якушівської продукції оцінили не тільки покупці, а й експерти. СТОВ «Ратнівський аграрій» здобуло золоту медаль в номінації «Розведення великої рогатої худоби» на виставці «Агро-2018», яка відбувалася у чеврні в Києві. Це вже друга така нагорода у колекції підприємства. Тому видання Район.Ратне вирішило показати як вирощують тих «золотих» бичків.

Ферма плекає стадо майже у дві тисячі голів племінної великої рогатої худоби п’яти м’ясних порід: лімузинська, шароле, абердин-ангуська, поліська м’ясна, волинська м’ясна. На полях господарства вирощують кукурудзу, ріпак, сою, жито, овес, одно- та багаторічні трави та інші культури з внесенням під посів органічних добрив та із застосуванням сучасних технологій. 

Емблема «Ратнівський аграрій»
Емблема «Ратнівський аграрій»
 

Землі господарства розташовані на територіях, прилеглих до міжнародної траси М–19 «Доманове (на Брест) – Ковель – Чернівці – Тереблече (на Бухарест)». Це забезпечує зручне логістичне сполучення та перевезення продукції вантажним транспортом як в межах Волинської області, України так і по території Республіки Білорусь. Наближене розташування до стратегічно важливих залізничних вузлів збільшує експортний потенціал продукції товариства до країн Євросоюзу.

Валентин Чернецький
Валентин Чернецький

Валентин Чернецький каже, що у 2011 році підприємство було засноване за участю європейського інвестора.

«Фактично ми в Європі вже з 2011 року. На етапі створення та розвитку ми їздили переймати досвід в Польщі, Німеччині та Великій Британії. Треба ж подивитися як сьогодні «розвинутий капіталізм» працює. Ми звертали увагу як розвивається напрямок м’ясного тваринництва, а саме великої рогатої худоби. Ми бачили настільки різноманітні форми утримання, а тоді кращі з них трішки вдосконалили і думаю, що зробили не гірше», — зазначає Валентин Чернецький.

Племінне ядро худоби товариства походить з української, польської, французької та канадської селекцій різних генетичних ліній: лімузинська – це порода польської і французької селекції; шаролезька – порода польської, французької та канадської селекції; абердин-ангуська – порода української селекції ліній поліська м’ясна порода української селекції ліній Каскадера; і власне, волинська м’ясна порода української селекції.

Корівки та бички господарства «Ратнівський аграрій»
Корівки та бички господарства «Ратнівський аграрій»

Худоба господарства «Ратнівський аграрій»
Худоба господарства «Ратнівський аграрій»

«Ми  практикуємо як природнє і штучне осіменіння корів. У нас є вже потомство від бугаїв, з продукцією якого ми працювали штучно і вони є за походженням чеські, французькі, канадські, німецькі й швейцарські. Таким чином ми створюємо і розвиваємо стадо, даємо можливість нашим українським колегам-покупцям придбати гарних бичків і телиць», — пояснює Чернецький.

Керівник каже, що реалізовують бичків по всій Україні, тому що переважно покупці беруть їх для осіменіння власного стада і вже сьогодні з них формують племінні центри. 

Лімузинська порода
Лімузинська порода

Мешканці ферми «Ратнівський аграрій»
Мешканці ферми «Ратнівський аграрій»

Мешканці ферми «Ратнівський аграрій»
Мешканці ферми «Ратнівський аграрій»

Переможець міжнародної агропромислової виставки
Переможець міжнародної агропромислової виставки

«Я вважаю, що сьогодні Україна й український виробник багато в чому працює навіть краще, ніж європейський. Однак наразі ми не можемо обійтися без їхньої техніки, яка хоч дорога, та якісна і ефективна. Хоча, варто сказати, в останній період звернула держава  на це увагу і є певні компенсації на вітчизняну техніку. Поки що ми нею не користувалися, але це крок до розвитку саме вітчизняного сільськогосподарського машинобудування», – резюмував аграрій.

Працівники підприємства
Працівники підприємства

Завідувач ферми Василь Левчук,
Завідувач ферми Василь Левчук,

Марія СИДОРУК

Коментарі
06 Липня 2018, 11:00
Молотці Росіяни, навіть в країні з якою воюють роблять гарний бізнес, що бачимо на прикладі ратнівського аграрія
06 Липня 2018, 11:54
Факти давайтк факти.
06 Липня 2018, 18:17
я
07 Липня 2018, 12:57
Всім відомий факт що аграрій фінансується з Росії http://www.volynpost.com/news/15849-u-volyn-investuie-putinskyj-oligarh-ta-eks-pracivnyk-kdb
10 Липня 2018, 21:50
http://ratpresa.com.ua/sotsium/u-trudovyh-kolektyvah/stov-ratnivskyj-ahrarij-tse-ne-tilky-fermy-i-polya-tse-lyudy-yaki-plidno-pratsyuyut.html
25 Липня 2018, 10:57
ФСБ - ратнівщини
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024