На понад 10 тисяч гривень шахраї ошукали ратнівчан в соцмережах

26 Лютого 2024, 15:05
Шахрайство \ фото ілюстративне 853
Шахрайство \ фото ілюстративне

Під приводом виплат різноманітних допомог, аферисти ошукують жителів Ратнівщини у месенджерах та соцмережах.

Чимало таких випадків фіксують у Ратнівському відділенні поліції №2 селища Ратне, передає кореспондент Район.Ратне.

Зокрема, 16 лютого до відділення поліції надійшла заява від жительки селища Ратне про те, що переглядаючи соцмедійний застосунок «ТікТок» вона побачила сайт, де надається допомога матерям від американської фірми.

Після цього перейшла за вказаним фішинговим посиланням, де ввела свої анкетні дані, дані банківської картки та пін-код до неї. Як тільки потерпіла внесла свої анкетні дані, з її банківської картки відбулось списання грошових коштів на суму 1 100 тисяч гривень на невідомий рахунок.

У результаті заявницю ошукали шахраї, адже ніякої допомоги вона не отримала.

Читайте також: Отримай допомогу від ООН: ратнівчан попереджають про шахрайство в соцмережах

У суботу, 17 правоохоронці прийняли заяву від жительки села Мельники-Річицькі про те, що 13 лютого заявниця в одній із груп в додатку «Вайбер» побачила оголошення про допомогу ООН, де кожному громадянину України виплачується грошова сума в розмірі 6 500 тисяч гривень.

Для її отримання необхідно було перейти за фішинговим посиланням, яке було у вказаній групі. Заявниця так і зробила, і у результаті невідома особа заволоділа грошовими коштами заявниці в сумі 9 600 тисяч гривень, які списали з належної потерпілій банківської картки на банківську картку аферистів.

Як згодом виявилося, заявниця жодної допомоги не отримала, і своїх коштів позбулася.

Читайте також: Ратнівчан попереджають про шахрайську схему під приводом «легких заробітків»

Поліція вкотре застерігає жителів Ратнівщини. Майже щоденно ратнівчани потрапляють у тенета шахраїв, втрачаючи значні суми коштів. Зловмисники в погоні за легкими грошима не зупиняються ні перед чим, а рівень їх цинізму нерідко перетинає усі допустимі межі.

«Найбільш розповсюдженими видами подібних злочинів, уже майже «класичними» схемами є «торгівля в соцмережах (Інстаграм, ОЛХ, Фейсбук), шахрайства проти людей похилого віку, так і схеми, розраховані на потреби людей, обумовлені військовим часом. Необхідно окремо пам’ятати і про вимоги шахраїв надати їм дані карток, пін-коди та останні чотири цифри на картці (CVV-код). Подібну інформацію не можна повідомляти жодній службі чи підрозділу», – розповіли у відділенні поліції №2 селища Ратне.

Правоохоронці наголошують, для того, щоб вберегти себе, необхідно не звертати увагу такі телефонні дзвінки, а у разі виникнення підозри – прийти до відділення банку, де отримували картку.

Читайте також: Ратнівщина: як фейкова банківська служба ошукує жителів краю

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024