Разом до перемоги: як у Заболоттівській громаді волонтерять для ЗСУ під час війни

24 Лютого 2024, 10:50
Господині Заболоттівської громади \ джерело: Заболоття Громада 543
Господині Заболоттівської громади \ джерело: Заболоття Громада

За час повномасштабного вторгнення Заболоттівська громада відправила понад 140 тонн гуманітарної допомоги, збирала кошти на авто та спорядження для військових, влаштовувала благодійні ярмарки та лотерейки.

У громаді люди, об'єднавшись, щодня працюють задля пришвидшення перемоги, повідомляє Район.Ратне.

Нагадаємо, у березні 2022 року у селище Заболоття, що на Ратнівщині, приїхали біженці із міста Донецьк. Тоді місцеві мешканці допомагали знайти дрова для цих людей.

Того ж місяця почалися перші відправки гуманітарної допомоги.

Жителі села Гута передали харчову допомогу для жителів та оборонців Маріуполя.

Партію гуманітарної допомоги від жителів Заболоттівської громади відправили у місто Київ. У п’ятницю, 25 березня вдалося відправити понад 250 кг вареників та понад 200 кг випічки.

Згодом, до Києва поїхала допомога, яку збирали допомогу з кількох громад та організацій краю. Зокрема, завдяки ГО «Федерація боксу Заболоттівської ОТГ», жителям Заболоттівської громади, Ратнівської громади та волонтерам із міста Луцьк вдалося зібрати близько 20 тонн гуманітарної допомоги.

Збирали та відправляли допомогу й у місто Запоріжжя, Донецьку, Чернігівську області та на схід України, серед допомоги волонтери виготовили та передали понад три тонни великодніх смаколиків для воїнів та постраждалих від війни.

Підтримували волонтери, і продовжують це робити, воїнів-земляків, котрі боронять нашу землю від окупанта. Неодноразово у громаді оголошували збори на тепловізори, дрони та спорядження для військових.

Від Заболоттівської громади відправили квадрокоптер для захисників
Від Заболоттівської громади відправили квадрокоптер для захисників

Згодом, захисники, які борються із ворогом у «гарячих точках», підписали снаряд, на знак вдячності жителям Заболоттівської громади.

Подяка від захисників
Подяка від захисників

За пів року війни, у 2022 році, заболоттівським волонтерам вдалося відправити понад 100 машин відправили на передову. Кошти на авто збирали як і мешканці громади, так й спільно фонд «Доброта». Того ж року, у серпні, також вдалося придбати, черговий автомобіль для потреб ЗСУ, який поїхав на війну.

Передача авто для ЗСУ
Передача авто для ЗСУ

За 200 днів війни волонтери Заболоттівської громади відправили понад 54 тисячі кілограмів допомоги. А це:

  • Бакалія - 8 550 кг
  • Випічка - 1 4100 кг
  • Хліб - 3 150 кг
  • Яйця - 1 55 кг
  • Вареники, бендерики, чебуреки - 1 660 кг
  • Овочі - 25000 кг
  • Одяг та засоби гігієни - 700 кг
  • Роздали борошна - 4 500 кг.

Господині Заболоттівської громади
Господині Заболоттівської громади

Молодий кондитер із села Заліси Тарас Зубрицький випікає різні солодощі та таким чином долучається до допомоги військовим.

«Незадовго після початку повномасштабної війни я став допомагати хлопцям із ЗСУ. Зокрема, організовував розіграші солодощів у соцмережах, щоб залучити гроші, неодноразово випікав смаколики для збору гуманітарної допомоги на Схід», – розповів хлопець.

Торт кондитера Тараса Зубрицького
Торт кондитера Тараса Зубрицького

У січні 2023 року молодіжні хори, різні колективи та небайдужі заболоттівчани колядували та щедрували задля допомоги ЗСУ. Зокрема, Заліський молодіжний хор наколядував 20 тисяч гривень на авто для тероборони.

Заліський молодіжний хор
Заліський молодіжний хор

Ліцеї Заболоттівської ТГ активно долучалися до благодійної акції «Здай монети для ЗСУ». У лютому 2023 року, учні Заболоттівського ліцею зібрали гроші та зробили окопні свічки для воїнів-захисників. Ліцеїсти з власної ініціативи зібрали чималі кошти на придбання автомобіля для наших оборонців, а також зробили 40 окопних свічок.

Окопні свічки
Окопні свічки

Згодом, територіальна оборона Заболотівської ТГ отримала довгоочікуваний повнопривідний автомобіль, який використовують для виконання поставлених завдань по обороні Заболоттівської громади, для патрулювання і швидкого реагування в населених пунктах громади, на дорогах, в лісі, прибережних смугах та інше.

Передача авто тероборонівцям
Передача авто тероборонівцям

Того ж місяця, у селі Тур та селищі Заболоття організували благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ.

Приклад роботи людей, об'єднаних однією метою можна побачити у тому, як за три доби для воїна із Заболоттівської громади Романа Колодюка зібрали гроші на авто.   

Навесні 2023 року, Заболоттівські ліцеїсти зібрали понад 50 тисяч для ЗСУ, а влітку у Заліському ліцеї зібрали понад 17 тисяч гривень для ЗСУ.

Ярмарок у Заболотті
Ярмарок у Заболотті

На Херсонщину того літа Заболоттівська громада відправила 700 кілограмів гуманітарної допомоги.

У січні 2024 року дев’ятикласники ліцею села Заліси виготовляли окопні свічки. Зокрема, зробили 170 штук окопних свічок, які передали для Михайла Арендарука.

Упродовж різдвяно-новорічних свят у Заболоттівській громаді наколядували майже 130 тисяч гривень для ЗСУ, а за кошти Заболоттівської ТГ придбали та передали допомогу для військових підрозділів 111 бригади ЗСУ. Зокрема, йшлося про спорядження, предмети та будівельні матеріали, про придбання яких надійшло відповідне клопотання командира.

Заболоттівчани віншують
Заболоттівчани віншують

У 2024 році Заболоттівська громада спрямує два мільйони гривень на підтримку ЗСУ. 

Як повідомляє спільнота «Заболоття громада» у фейсбуці, за два роки повномасштабного вторгнення вдалося зібрати та відправити на допомогу військовим та людям, котрі постраждали від російського загарбника понад 140 тонн гуманітарної допомоги. Недавня. відправка смаколиків відбулася 21 лютого. Тоді передали на Схід понад 500 кілограмів допомоги.

Хтось об'єднавшись у групи, хтось долучився до благодійних фондів, а хтось самотужки допомогає Збройним Силам України. У ліцеях, селах та селищі Заболоття проводять благодійні ярмарки на підтримку військових, багато заболоттівчан проводять лотерейки у соцмережах, волонтери допомогають проводити збори та придбати необхідне спорядження для воїнів. Мета у кожного одна – допомогти наблизити нашу Перемогу.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024