Без «смт»: які зміни відбудуться у статусах селищ Ратне та Заболоття

25 Січня 2024, 11:20
Парк селища Ратне 708
Парк селища Ратне

За новим законодавством термін «селище міського типу» зникне, натомість населені пункти, що мали цей статус, доєднаються до переліку міст, селищ або ж сіл залежно від чисельності населення.

Про це пише видання ВСН.

Закон України № 3285 «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України», який визначає порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, їхніх найменування та перейменування, вирішення інших питань адміністративно-територіального устрою України набирає чинність 26 січня 2024 року. 

Згідно зі змінами на законодавчому рівні статус «селище міського типу»  ліквідований, відтак залишаються три категорії населених пунктів – місто, селище і село та передбачена їхня чітка класифікація:

  • місто є населеним пунктом з переважно компактною забудовою, загальна чисельність жителів якого становить не менш як 10 тисяч;
  • селище − населений пункт із загальною чисельністю жителів не менш як 5 тисяч населення;
  • село − населений пункт із загальною чисельністю менш як 5 тисяч та садибною забудовою.

Також в Україні запроваджують нове поняття – поселення. Такий статус отримуватимуть компактні місця проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. Наприклад, дачні кооперативи чи модульні містечка для внутрішньо переміщених осіб.

Волинські смт мають і менш як п'ять тисяч населення, і понад десять. Для того, щоб змінити статус, громада населених пунктів має виконати декілька умов: надіслати лист-клопотання у військову адміністрацію з проханням підготувати подання у Кабінет Міністрів щодо присвоєння, наприклад, статусу міста − селищу, після чого профільний міністр готує своє звернення у Верховній Раді щодо цього питання. 

Виконавча директорка Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар'яна Конончук розповіла, що такі зміни − це лише приведення у відповідність до нового закону, а на мешканців населених пунктів таке врегулювання не вплине ніяк.

«На життя людей у населених пунктах, що підпадають під зміну статусу, це не вплине ніяк», – зауважила Мар'яна Конончук.

Смт Ратне ще кілька років тому мало всі шанси стати містом, адже дозволяла кількість населення – 10 тисяч. Проте цьогорічні дані щодо чисельності населення свідчать про суттєве зменшення мешканців. У Ратнівській селищній раді пояснюють: причиною є війна. Тож наразі змінювати статус на міський ратнівчани не планують.

Волинських смт, які за кількістю населення підпадають під критерії нового закону, аби отримати статус селища, не так багато. Це Шацьк − 5 249 мешканців, Турійськ − 5 808, Любешів − 5 702, Голоби − 8 384, Стара Вижівка − 6 000, Іваничі − 7 183, Цумань − 7 165.

Багато населених пунктів, які наразі є селищами, відповідно до класифікації нового закону стануть селами, адже мають менш як п'ять тисяч мешканців. Зокрема, Локачі (3 698), Колки (4 276), Луків (2 998), Торчин (4 516), Мар’янівка (2 767), Заболоття (4 383), Люблинець (4 429), Голоби, Рокині (1 467), Дубище (355), Головне (2 926), Сенкевичівка (1 208). 

До слова, автоматичного пониження міст у статусі не буде. 

Усі населені пункти, які на цей момент уже мають статус міста, його збережуть. Тож одне з найменших міст України, Берестечко на Горохівщині, де живе менш як дві тисячі людей, і далі офіційно вважатиметься містом.

Читайте також: Перша сесія Ратнівської селищної ради: які рішення ухвалили та що обговорювали

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024