Ратнівчан обманюють, буцімто відео з Києво-Печерської лаври – фейк

15 Листопада 2022, 11:32
Ратнівчан обманюють, буцімто відео з Києво-Печерської лаври – фейк 1197
Ратнівчан обманюють, буцімто відео з Києво-Печерської лаври – фейк

Мережею шириться відео, у якому кажуть, буцімто відео, де у Києво-Печерській лаврі моляться за росію – фейк.

Фактчекери Район.Ратне побачили такі повідомлення у спільноті Православна Ратнівщина у Facebook і вирішили їх дослідити.

На відео користувача Андрей Пальчук чоловік розповідає, буцімто відео з Києво-Печерської лаври – фейк, мовляв, на нього наклали зовсім інший звук.

Окрім цього повідомлення, у тій же спільноті, Православна Ратнівщина, ми побачили подібні пости, які ширять учасники групи.

Дивимось уважніше на текст.

У цьому повідомленні також стверджують, мовляв, на відео наклали інший звук та телеграм-канали подають спростування цієї інформації. 

СПРОСТУВАННЯ:

Намісник Києво-Печерської лаври, митрополит УПЦ МП Павло Лебідь визнав, що на одному з молебнів парафіяни співали пісню «Звон плывет, плывет над Россиею, пробуждается Матушка-Русь». За його словами, вказана пісня не є богослужбовим піснеспівом. Він назвав її світською. 

За словами Лебедя, отцю Захарію тепер суворо заборонено служити літургії через вказаний інцидент.

Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада в одному з храмів Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра». Тоді під час богослужіння у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють «русскій мір».

Слідство здійснюють за частиною 1 статті 436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

«Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, чекає на «пробудження матушкі-русі», мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів», – заявив керівник СБУ Василь Малюк.

ВИСНОВОК: офіційна особа з-поміж УПЦ МП підтвердила, що це відео правдиве; СБУ відкрили кримінальне провадження. Отже, спроби назвати запис фейковим є брехнею та маніпуляцією з метою відбілювання УПЦ МП.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024