Що не так зі словом «визволення», коли розповідаєте про Другу світову війну

21 Липня 2022, 10:56
День вигнання нацистських окупантів / Фото ілюстративне 992
День вигнання нацистських окупантів / Фото ілюстративне

У липні на Волині у різних селах і містах відзначають день вигнання нацистських окупантів під час Другої світової війни. 

«Визволення» колишнього Ратнівського району від нацистських загарбників відзначили 20 липня. Однак, мало хто задумується над формулюванням «звільнення» і «вигнання», яке з них доречніше, коли говорять про Другу світову війну на території Україні, деякі досі продовжують вживати хибний термін «фашистські загарбники». 

Журналістка Район.Ратне спробувала розібратися, що ж не так із цим формулюванням.

20 липня на сайті Ратнівської селищної ради вийшла новина «У Ратному вшанували пам'ять жертв Другої світової війни». Варто зауважити, що тексті не уточнюють від кого звільнили Ратнівський район. Замість цього можна побачити речення «78 років тому, в липневі дні 1944 року, землі Ратнівщини було звільнено від окупантів», «Сьогодні, 20 липня, з нагоди визволення колишнього Ратнівського району від загарбників селищний голова Віталій Бірук...».  

 

 

Український інститут національної пам’яті пропонує використовувати термін «вигнання нацистських окупантів із України» замість сполучення «визволення України від фашистських загарбників».

Термін «визволення» передбачає волю, свободу, а в 1944 році Україна не стала вільною. Із вигнанням нацистів Україна не отримала волю, а опинилася під іншим пануванням. Його наслідками стали масові репресії та депортації сотень тисяч українців, поляків і цілого кримськотатарського народу.

СРСР ставив за мету не визволення Українського народу, а повернення його до складу радянської імперії. Волю і свободу Український народ отримав тільки після 24 серпня 1991 року. Тож визволення України відбулося з розпадом Радянського Союзу.

Кліше «фашистські загарбники» нав’язане радянською пропагандою і широко використовувалося в науковій і художній літературі, кіно, радіо і телебаченні, пресі. Правильно вживати «нацистські окупанти».

Також звертаємо увагу, що замість сталінського пропагандистського визначення «Велика Вітчизняна війна» слід послуговуватися історично коректним – «Друга світова війна 1939–1945». Адже її український вимір не обмежується хронологічними рамками воєнного конфлікту 1941–1945 років між СРСР і Третім Рейхом. Для українців війна з нацизмом розпочалася 1 вересня 1939 року, коли Третій Рейх та СРСР співпрацювали як союзники.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024