У Ратне приїздив митрополит Михаїл

28 Квітня 2022, 11:25
На богослужіння у Ратне приїздив митрополит Михаїл 1538
На богослужіння у Ратне приїздив митрополит Михаїл

На другий день Пасхи митрополит Луцький і Волинський Михаїл відвідав парафію Пророка Іллі селища Ратне й очолив Божественну літургію.

З високопреосвященним 25 квітня служили ратнівський декан і настоятель протоієрей Роман Бодак та інше духовенство, йдеться на сайті Волинської єпархії ПЦУ.

Божий дім знаходиться в прикордонній зоні, тож архієрей старався підтримати і підбадьорити мирян. У поливаний понеділок окропив присутніх свяченою водою.

Історія Свято-Іллінського собору розпочалася в 1565 році, коли міщани збудували храм на честь цього святого. Церкву було споруджено так, щоб розмістити якомога більше вірян, мала форму правильного чотирикутника на високому фундаменті з великими дверима на три сторони, вівтар – із позолотою, а головний купол бачили за 25 кілометрів. 

Дерев’яна дзвіниця з п’ятьма дзвонами стояла окремо. Внаслідок розташування на перехресті двох імперій – Російської та Речі Посполитої – містечко Ратне неодноразово змінювало підпорядкування, було ареною бойових дій, однак ніколи тут не припинялося богослужіння українською мовою. Після Першої світової війни собор став парафіяльним храмом.

Понад двадцять років благочинним і настоятелем був протоієрей Павло Лясковський, який спочив у Бозі 1956 року. У 1944 «совєти» спалили храм. З 1992-го громада почала відновлювати святиню. 4 квітня 1993 року відбувся чин закладення наріжного каменя під спорудження храму, а наступного дня – перша відправа, яку служив священник Роман Бодак. Дерев'яний хрест на місці будівництва було викрадено. Стараннями мирян через 70 літ після знищення і в ювілей хрещення Київської Русі-України завершено всі будівельні роботи.

Світлини інформаційної служби єпархії.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024