Термічний опік: що робити у домашніх умовах?

30 Грудня 2021, 14:00
Термічний опік: що робити у домашніх умовах? Реклама 4343
Термічний опік: що робити у домашніх умовах?

Термічний опік – це травма після температурного впливу, тобто ураження шкірних покривів та тканин, що знаходяться під шкірою. Найчастіше за все вдома спостерігаються опіки окропом.

У разі незначного пошкодження першу допомогу можна надати у домашніх умовах самостійно, при серйозному ураженні треба викликати лікарів. Рекомендуємо мати вдома мазь Левомеколь, вона допомагає швидше загоюватися ранам та опікам, докладніше про неї можна дізнатися https://apteka911.ua/ua/drugs/levomekol-d1540. Також завдяки електронній медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1 можна забронювати онлайн необхідні медикаменти, здійснити замовлення за програмою «Доступні ліки».

Перша допомога при термічних опіках: основні етапи

 

Потерпілий у перші хвилини після опіку знаходиться у шоковому стані, тож і оточуючим, і йому треба діяти правильно та швидко, керуючись основними етапами першої допомоги:

  • треба якнайшвидше зняти мокрий одяг, особливо якщо це синтетика, намагаючись не зачепити пухирі;
  • помістити уражену зону під холодну воду з-під крана (зробити середній напір). Вода охолодить тканини, що знаходяться поблизу від ураженої зони, знизить набряклість та зменшить больові відчуття;
  • пошкоджену ділянку через чверть години треба промокнути безворсовою серветкою, накласти стерильну пов’язку.

 

При наявності великих та глибоких опіків дозволяється приймання знеболювальних засобів. Можна прийняти анальгетик всередину чи зробити ін’єкцію, але забороняється щось знеболювальне наносити на травмовану ділянку.

 

Чого не слід робити при термічному опіку?

Якщо ви бажаєте надати першу допомогу при термічному опіку, то треба вивчити, чого робити точно не можна. Якщо рану обробити неправильно, то це призведе до ускладнень та погіршить стан здоров’я потерпілого.

При опіках забороняється:

  • обробляти уражену зону спиртовмісними засобами (спиртом, йодом, марганцівкою);
  • змащувати жиром чи олією – це призведе до інфікування шкіри;
  • проколювати пухирі (їх треба зберігати неушкодженими протягом трьох днів);
  • прикладати лід (він призведе лише до обмороження тканин).

Якщо розмір опіку більше, ніж долоні дорослої людини або спостерігається ураження 3-4 ступеня, то треба одразу викликати лікаря. Лікар знадобиться і у випадку ознак інфікування тканин, які найчастіше спостерігаються протягом двох днів після отримання травми.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024