Від 170 гривень до 34 тисяч: за недотримання правил карантину ратнівчан можуть оштрафувати

10 Грудня 2021, 11:11
За недотримання правил карантину ратнівчан можуть оштрафувати 905
За недотримання правил карантину ратнівчан можуть оштрафувати

Ратнівчанам нагадують про відповідальність за порушення правил карантину.

Про порушення та розмір штрафів видання Район.Ратне інформує Ратнівське бюро правової допомоги.

Карантинні обмеження, запроваджені через коронавірусну хворобу, внесли серйозні корективи у повсякдення людей. Серед них – відповідальність за порушення умов карантину. 

«Правила поведінки, порушення яких є підставою для притягнення до адміністративної відповідальності  встановлюються в інших нормативно-правових актах, які безпосередньо і визначають правила щодо карантину людей» – консультує головна юристка Ратнівського бюро правової допомоги Оксана Калінчик.

Одним із таких актів є Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Відповідно до статті 29 цього Закону, карантин встановлюється та скасовується Кабінетом Міністрів України.

У рішенні про встановлення карантину зазначаються обставини, що призвели до цього, визначаються межі території карантину, затверджуються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, їх виконавці та терміни проведення, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов’язки, що покладаються на них.

Читайте також: Новий закон про реєстрацію місця проживання: що треба знати

Що ж несе за собою Адміністративне правопорушення (проступок)?

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи влади, місцевого самоврядування та їх посадові особи повинні діяти в межах, порядку і спосіб визначений законами України.

Згідно з вимогами пункту 22 частини 1 статті 92 Конституції України діяння, яке є адміністративним правопорушенням, визначено законом.

Статтею 9 Кодексу України про адміністративні правопорушення(далі - КУпАП) визначено, що Адміністративне правопорушення (проступк) – протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Це означає, що особу можна притягти до відповідальності за дію чи бездіяльність лише в тому випадку, якщо відповідальність за такі дії передбачена відповідним законом, а не відповідною статтею КУпАП, не якимись правилами, нормами, порядками, інструкціями, рішеннями органів місцевого самоврядування.

Як передбачено статтею 44-3 КУпАП, до відповідальності громадяни можуть бути притягнуті за:

  • порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб", іншими актами законодавства;
  • порушення рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

Передбачено покарання у вигляді штрафу: від 17 до 34 000 тисяч гривень для громадян та від 34 до 170 тисяч гривень для посадовців.

Законом України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 6 листопада 2020 року № 1000-IX статтю 44-3 КУпАП доповнено частиною другою, відповідно до якої перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, — тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 гривень).

Читайте також: Ратнівчани сплатили до держбюджету майже 8 мільйонів гривень військового збору

Крім того, надано право розглядати справи про дотримання цих протиепідемічних заходів виконавчим комітетам сільських, селищних, міських рад, а також Національній поліції, органам державної санітарно-епідеміологічної служби. Пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" встановлено заборони, порушення яких призводить до притягнення до відповідальності за ст. 44-3 КУпАП

На території України на період дії карантину забороняється:

  • перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;
  • перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні;
  • самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації;
  • та інше.

Особу може бути звільнено від адміністративної відповідальності за порушення карантину у разі, коли вона діяла в стані крайньої потреби, а також якщо в постанові про адміністративне правопорушення не зазначено, яку конкретну норму, за що передбачена адміністративна відповідальність за частиною 1 статті 44-3 КУпАП.

Читайте також: Як отримати 1000 гривень за вакцинацію: покрокова інструкція

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024