Українець, що живе у Білорусі, застряг на пункті пропуску «Доманове»

30 Жовтня 2020, 13:02
Пункт пропуску «Доманове» 3090
Пункт пропуску «Доманове»

Чоловіка-українця, що приїхав з Бреста до Луцька на похорон батька, не пускають назад у Білорусь.

Павло - українець, але вже десять років живе в Білорусі. У нього є посвідка на проживання. На цьому тижні чоловік дізнався про смерть батька і разом з дружиною Олесею в середу, 28 жовтня, поїхав на похорон до Луцька. У п'ятницю вранці, через закриті кордони, повернутися додому в Брест змогла тільки Олеся, передає Білоруський портал TUT.BY.

«У Олесі та Павла троє дітей. Коли вони поїхали на похорон, племінників залишили у мене, - розповідає сестра жінки Тетяна Герасимович. – Повернутися вони планували в п'ятницю вранці. Вчора, коли з'явилася інформація, що кордони закривають, вони стали дзвонити прикордонникам на гарячу лінію».

Їм відповіли: іноземців не пропускають.

Всупереч цьому, в п'ятницю вранці сім'я все ж вирішила спробувати повернутися до дітей, і чоловік з дружиною поїхали в пункт пропуску «Мокрани». 

Зауважимо, що пункт пропуску «Мокрани» знаходиться з білоруського боку, а з українського «Доманове», що розташований у Волинській області, Ратнівського району.

«Павло вже десять років живе в Білорусі, у нього є посвідка на проживання. Він оформив всі документи на громадянство, але до нещастя не встиг його отримати, – розповідає Тетяна».

На кордоні Олесю пропустили, їй потрібно буде десять днів відсидіти в карантині, а Павла відправили в Україну. Хоча він там вже давно виписаний.

«Павло з Олесею говорили про те, що вони їхали на похорон, в Бресті їх чекають діти й у нього є дозвіл на проживання?» – запитує кореспондент видання.

«Так, але їм сказали, що вийшов документ, за яким в зв'язку з COVID-19 іноземців не пропускають, – продовжує Тетяна. – Зараз Павло їде в Київ. На літаках поки все можуть потрапити в Білорусь. Сподіваємося, якщо за день нічого не зміниться, ввечері ми зустрінемо його в Мінську».

Поки готувався матеріал, Олесі вдалося ще раз додзвонитися на гарячу лінію прикордонного комітету. Там, за словами Тетяни, їй сказали, що «надійшло розпорядження пропускати через кордон тих, у кого є посвідка на проживання».

«Павло знову повертається в пункт пропуску «Мокрани», – каже Тетяна. – Сподіваюся, поки добереться з Ковеля на кордон, рішення не зміниться і його все-таки пустять. В останні дні він і так пережив чимало горя.

Нагадаємо, 29 жовтня в редакцію почали надходити повідомлення від користувачів про те, що білоруси не можуть повернутися в країну як мінімум з Польщі та Литви: їх розгортають на кордоні.

Пізніше з'явилася інформація про таких же проблемах і на кордоні з Україною і Латвією. У Держприкордонкомітеті пояснили, що для окремої категорії фізичних осіб тимчасово обмежено в'їзд з країн-сусідок через наземні пункти пропуску. Причина епідемічна ситуація.

За словами Антона Бичковського, офіційного представника Держприкордонкомітету, білорусів на територію нашої країни пускають.

«Є обмеження щодо фізичних осіб, які прибувають і планують прибувати з територій сусідніх з нами держав. Є повноваження у прикордонників приймати в тому числі та приватні рішення в залежності від ситуації, яка складається із численними кордон», – сказав представник ЦПК.

Читайте також: Ратнівчани впорядкували українсько-білоруський парк.ФОТО

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024