Визначили механізм надання статусу УБД добровольцям

15 Лютого 2020, 12:05
УБД 520
УБД

Уряд визначив механізм надання статусу учасника бойових дій для осіб, які у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в антитерористичній операції, але згодом не увійшли до складу підрозділів ЗСУ чи МВС.

Про це повідомили на Урядовому порталі.

З’явилась можливість надання добровольцям пільг та соціальних гарантій. Вони зможуть отримати державну підтримку і допомогу щодо соціальної та професійної адаптації.

Для того, щоби отримати статус УБД, потрібно зібрати пакет документів.

Шлях 1

  • довідку органів, які згідно із ЗУ «Про боротьбу з тероризмом» визначені суб’єктами, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом (СБУ, МВС, МО, ЦОВ згідно Закону) про період безпосереднього виконання особою бойових завдань в АТО;
  • витяг з наказу АТЦ при СБУ про залучення особи до проведення АТО.

Шлях 2

Якщо такі документи отримати неможливо, підставою для надання статусу УБД добровольцям є свідчення не менш, ніж трьох свідків із статусом «учасник бойових дій» або «особа з інвалідністю внаслідок війни». Підпис на свідченнях має бути засвідчено нотаріально та додана копія УБД осіб, які свідчать, копії їх паспортів та ідентифікаційних номерів.

До зазначених вище документів потрібно додати:

  • копію паспорта з місцем реєстрації,
  • копію ідентифікаційного номера,
  • заяву на Першого заступника Міністра Мінветеранів про надання статуса учасника бойових дій,
  • згоду на дозвіл обробки персональних даних.

Зібрані документи потрібно подати за адресою: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12.

Комісія вивчить документи, у разі потреби заслухає пояснення осіб, стосовно яких вони подані, свідків та в місячний термін із дня надходження документів прийме рішення щодо надання чи відмови в наданні статусу УБД.

Механізм ініціювали ГО «Добровольці» та ГО «Юридична Сотня», за підтримки підкомітету Верховної Ради з питань захисту прав ветеранів.

«Мінветеранів є об’єднуючою ланкою між громадськістю та владою, як суб’єкт формування політики. Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України дотримується незмінного гасла «Нічого для нас без нас», – зазначив перший заступник міністра Мінветеранів Антон Колумбет.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024