Журналістка виграла суд проти підприємства «Ратнівське лісомисливське господарство»

02 Серпня 2019, 11:08
Журналістка виграла суд проти підприємства «Ратнівське лісомисливське господарство» 1808
Журналістка виграла суд проти підприємства «Ратнівське лісомисливське господарство»

Волинський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позов журналістки Центру журналістських розслідувань «Сила правди», рожищанки Оксани Петрук до Державного підприємства «Ратнівське лісомисливське господарство» і зобов'язав надати на інформаційний запит копії договорів з приватними охоронними фірмами.

Відповідне рішення 26 липня ухвалив суддя Юрій Сорокапише «Сила правди».

«Визнати протиправними дії Державного підприємства «Ратнівське лісомисливське господарство» щодо відмови у наданні публічної інформації стосовно договорів укладених між ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» і приватними охоронними фірмами, громадськими формуваннями про охорону приміщень, адмінбудівель, складів, ділянок лісу та іншого протягом 2018-2019 років та надати інформацію про кошти, витрачені відповідачем на таку охорону у 2016-2017 роках. Зобов'язати Державне підприємство «Ратнівське лісомисливське господарство» надати публічну інформацію…», – йдеться в тексті рішення.

Це вже друга перемога «Сили правди» у процесі збору інформації про те, хто і за скільки охороняє будівлі і приміщення волинських лісопідприємств, а іноді ще й надає послуги тілоохоронців «друзям» лісівників. 

Спершу журналістка Оксана Петрук виграла судовий процес у ДП «Ківерцівське лісове господарство». Щоправда не в першій інстанції. Суддя Волинського окружного адмінсуду Андрій Ксензюк тоді відхилив позов. У своєму рішенні він послався на те, що лісопідприємство кілька років не фінансувалося з держбюджету, не отримало дозволу від контрагентів на оприлюднення договорів, а отже, на думку суду, мало право не відповідати на запити. 

Проте Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові відновив порушене право на інформацію і зобов’язав надати копії договорів з охоронними фірмами і громадськими формуваннями.

Нагадаємо, що восени 2018-го у ботанічному заказнику «Воротнів» поблизу Луцька невстановлені віп-персони гучно розважалися на території Лісівничого молодіжного центру. Коли на місце події прибули журналісти і активісти, гості зачинилися зсередини і покликали на поміч держлісохорону. Разом з охоронцями лісу прибули молодики спортивної статури, які назвались приватною охороною.

Вони проникли в приміщення Лісівничого молодіжного центру крізь вікно, а згодом під супровід пострілів вивели гостей так, щоб їх ніхто не зміг впізнати. Тоді ж заступник начальника Волинського управління лісового і мисливського господарства Олександр Рибчинський спробував вибити з рук журналістки відеокамеру. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження.

Інформацію про договори з приватними охоронцями, а також про сплачені їм кошти приховують усі підвідомчі Державному агентству лісових ресурсів України лісгоспи Волині.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024