Фудбренди з Демидівки: як снеки та хрін стали сувенірами

14 Жовтня 2020, 16:30
4294

У невеличкому містечку на Рівненщині вже понад 50 років працює завод, на якому за час існування виробляли різні самоколики. Наразі виробництво зосередилося на двох продуктах. Один із них – хрін за сторічним рецептом. Інший – снеки з Америки, які готують зі свинячих шкірок.

Частенько маленькі банки з гострим й корисним, яскравим за кольором і смаком українським хроном з Демидівки їдуть сувенірами за кордон і швидко знаходять там поціновувачів. Потім наші земляки просять передати ще, бо там такого не купиш. А снеки зі свинячих шкірок мандрують Україною. Волиняни охоче везуть їх на Схід чи Південь, аби здивувати знайомих новими смаками.

Демидівський завод побудований ще 1968 року, тоді на підприємстві виготовляли кабачкову ікру, каші, м'ясні консерви, соки. За часів Радянського Союзу завод навіть мав у Дубні залізничну гілку, по якій вагони з продукцією відправляли до Сибіру. Проте в певний момент виробництво пішло на спад, зменшилися об'єми.

2006 року завод увійшов до складу VolWest Group. Про те, яку продукцію виготовляють там нині, та які подальші напрямки розвитку обрав завод, розповів директор підприємства Олег Кобись, який уже вісім років разом із приватним підприємством «Демидівський консервний завод».

Читайте також: Перезавантаження: як змінився «Адреналін Сіті» під час пандемії

Олеже, вже понад вісім років Ви розвиваєте завод. Чи змінювався підхід до виробництва?

Ми багато чого пробували, виготовляли різні продукти: і рибні консерви, й оцет, і соки, і консервовані овочі. Багато працювали на експорт, відправляли продукти до Німеччини, Молдови, Білорусі, Польщі, Америки та Китаю.

Свого часу не побоялися з партнерами експортувати березовий сік на Китай. Хоча там не розуміють, що таке березовий сік, як можна з дерева добути сік, ми використали це як цікавинку й змогли здивувати цим людей, які ніколи не куштували соку з берези.

Також попит і виробництво залежить від моди. Важливо зловити цей момент і не проґавити можливості. Наприклад, кілька років тому був бум досліджень того ж березового соку, цілі цикли статей були про те, що березовий сік дуже корисний. Шалено зросла цікавість до цього продукту. Звісно, ми зловили цю хвилю. Дуже довго польський ринок «качали» березовим соком, були фірми, які тут скуповували великі об’єми й вивозили.

Консервували ми помідори й огірки. Коли робили помідори на експорт, додавали туди якусь «родзинку»: кидали у банки порічку, чорнобривці, вишню, сушені яблука.

А ще було замовлення маринованих кавунів. Хоч для наших людей такий продукт не зовсім зрозумілий, ми зуміли задовольнити смаки закордонних поціновувачів. Потрібно не боятися експериментувати зі смаками, так цікавіше жити.

– У вас досить широкий спектр продукції, яку виробляли у той чи інший період. На чому зараз зосереджене виробництво?

– За час існування заводу ми й справді працювали з різними продуктами. Проте останнім часом сконцентрувалися на двох – це снеки «CHIKOS» і хрін.

Як показала практика, розпорошення на виробництво великої кількості найменувань продукції – не дуже ефективне. Можна робити багато чого, але не бути унікальним ні в чому. Тому ми вирішили сконцентруватися і розвивати ці два напрямки. Робити те, що всі роблять не наша стратегія. Нам потрібно диференціюватися, це набагато ефективніше і простіше на ринку.

Наш «Демидівський хрін»  це вже бренд, який знають у всьому світі, з кожним роком ми прибавляємо і в кількісних, і в якісних показниках. Наш хрін   натуральний на 100%, він немає жодних хімічних домішок.

«CHIKOS» ми запустили лише рік тому, але вони шаленими темпами завойовують любов споживачів. Хотілося дати нашим людям нові смакові враження, і ми це зробили за допомогою снеків.

Читайте також: З ШАГом в школу: хто і навіщо відкрив новий приватний навчальний заклад

– Розкажіть, як виникла ідея виробляти «CHIKOS» і де ви знайшли технологію виробництва?

– «CHIKOS» я спробував років 15 тому в Америці й мені сподобалися, але я про них забув. Потім згадав про цей продукт, коли у дома лишилася свиняча шкіра. Спробував сам зготувати такий снек. А це дуже просто: шкірку спочатку відварив, потім висушив, а потім кинув у гарячу олію на кілька секунд та приправив спеціями. Вийшло непогано, дітям сподобалося. Потім знову забулося. Коли почав працювати на нашому консервному заводі, вирішив спробувати зайнятися виробництвом цих снеків.

Якщо говорити про рецептуру, то технології готової не було, був продукт, який ми привезли зі США. Самостійно шукали інформацію, говорили з технологами, перевіряли й врешті винайшли свою технологію, якої немає в книгах.

В Україні, як і у всіх пострадянських країнах, такий продукт – новинка. Усі звикли до чипсів, сухариків. Я думаю, що з часом ми відвоюємо у ринку снеків свій чималий шматок. Адже Америці він становить 10-12% від ринку снеків  це дуже великі числа в грошових виразах. Загалом у світі такі смаколики їдять понад 300 років. Тільки уявіть собі!


 

– Якщо не секрет, розкажіть, як саме готують снеки та хрін у промислових маштабах.

– Усе не так складно, як може здатися на перший погляд. Сиру шкіру, зачищаємо від залишків жиру, тобто сала, після того варимо, потім нарізаємо шматочками й сушимо довго при низьких температурах. Коли шкіра висохла, вона стає, як скло. Після того вкидаємо її у фритюр на 10 секунд.

Залишки вологи у шкірі приводять до того, що вона видувається, як попкорн, збільшується в об’ємі у 5-6 разів. Ось і все – продукт майже готовий. Тоді додають спеції та йде фасування. Все дуже просто. 

Ми маємо чотири смаки: «Класичні», «Сир», «Холодець з хроном» та «Гострі». Можливо з часом запустимо новий смак.

Читайте також: «Якісне навчання завжди матиме попит», – Тетяна Репницька

Якщо говорити про виробництво хрону, то рецептура давно відома та описана ще 100 років тому. Не треба винаходити велосипед, але важливо вміло використати досвід поколінь.

Хрін миють, чистять і мелють. Перемелений хрін змішують із буряковим пюре, додають цукор, сіль та оцтову кислоту. Готовий продукт розфасовують у стерильно чисті скляні банки, які спеціальна машина із застосуванням пари вакуумно закриває кришками. Цікаво, що хрін не потребує додаткової стерилізації чи пастеризації завдяки своїм сильним бактерицидним властивостям.

Готовий продукт розфасовують у стерильно чисті банки
Готовий продукт розфасовують у стерильно чисті банки

 

– Ви декларуєте, що вся ваша продукція виготовлена з екологічно чистої сировини. А як ви це контролюєте?

– Якщо говоримо про «CHIKOS», ми працюємо з серйозними фірмами, які мають усі міжнародні сертифікації. Якщо говорити про хрін, то ми вже багато років працюємо з одними постачальниками, знаємо їхні поля, бачимо, як вони вирощують, збирають і зберігають хрін. До речі, цей продукт не обробляють жодними хімікатами. Хрін – досить сильна трав'яна рослина, тож чудово виводиться у наших умовах. Однак, важливо вміти працювати з цим овочем родини капустяних. 

Крім того, у нас є підписані договори з лабораторіями, робимо вибірку партії, завозимо, вони нам дають протоколи та сертифікати. Уже по готовій продукції ще раз переконуємося, що там немає важких металів і пестицидів.

Хрін миють, чистять та мелють
Хрін миють, чистять та мелють

 

– Якщо хрін уже завоював любов споживачів, то «CHIKOS» – це новий продукт. Знаю, що снеки можна купити у мережах «Наш край» та «SPAR». Де ще?

– Так, «CHIKOS» – дуже новий та незвичний продукт для ринку. Проте вже є тенденції до збільшення продажів. Люди звикають, є вже частина тих, хто постійно купує наші снеки. Звісно, це не масово, ми поки не представлені у великих мережах, але ведемо переговори з дистриб'юторами й, сподіваюся, скоро ситуація зміниться.

А ще наші снеки можна придбати онлайн у інтернет-магазині ROZETKA. Серед інтернет-покуцпців найбілшим попитом користується пропозиція «Мікс смаків», вони потрапили у топ продажів своєї категорії.

Хрін можна знайти на полицях у всіх волинських мережах, нас добре знають у Рівненській області, зараз ми виходимо на Тернопіль, Львів, Житомир і пробуватимемо Київ.

Коли наш хрін передають за кордон, звідти частенько просять передати ще, бо там такого не купиш. Звісно, поціновувачами є здебільшого наші люди, тому про масовий експорт поки не йдеться. Але це все одно дуже приємно, коли наш продукт стає оригінальним сувеніром, українською візитівкою.

Читайте також: Від лампи з Дартом Вейдером до велетенської вивіски: волинський «Арт-Хаус» здійснює найшаленіші мрії замовників

– А як щодо впливу на здоров'я? Чи можете ви гарантувати, що досягаючи відмінних смакових характеристик, продукція не шкодить організму?

– Хороше запитання. Так, ми можемо впевнено стверджувати, що наші продукти не лише смачні, але й корисні!

Хрін є одним з найкращих імуностимуляторів організму. Він допомагає організму протистояти вірусам і регулювати потрібну температуру тіла. Спеція має загальнозміцнювальну, протизапальну і бактерицидну дії. Ця рослина з гірким і пекучим смаком може прискорити процес одужання. Тому у період пандемії варто частіше приправляти вашу їжу хроном.

Крім того, хрін із давніх-давен кидали просто у відро води, він має антибактеріальний ефект, вода очищувалася і була набагато кращої якості.

У світі хрін використовують у фармацевтиці, а ще – у діагностиці. З двох тонн хрону добувають один грам пероксидази. Цей грам коштує 7 тисяч доларів. Його використовують для проведення різного роду тестів та аналізів, зокрема пероксидаза є і у ІФА-тесті на коронавірус.

Хрін є серйозним стимулятором для клітин шкіри й волосся. Неабияка користь хрону у системі травлення. Це можна показати на дуже простому прикладі – тому, як наші віруючі люди виходять із посту. Важку їжу обов'язково починають вживати із хроном. Це гарантує кращу адаптацію й врегульовує травлення.

Тому у нас жодне святкування не обходиться без цього продукту. Бо то пікантно смачно і неоціненно корисно! А за кордоном мусять бігти до аптеки за піґулками з реклами. Бачте, тут і відповідь, чому хрін стає класним сувеніром для наших людей.

Кожна партію перевіряють у лаболаторії.
Кожна партію перевіряють у лаболаторії.

«CHIKOS» унікальні тим, що на 100% є натуральними, наповнені природним смаком, не містять вуглеводів і глютену, а також багаті на білки. Білок – це надзвичайно потрібний і корисний елемент. Його вміст дуже цінують фітнесисти й спортсмени, навіть купують спеціальні добавки до харчування. Їх легко можна замінити нашими «CHIKOS».

Напиклад, у дев’яностих роках з'явилася дієта Аткінса. Там добре розписано усе про білок, наскільки він корисний. Після цього в Америці відбувся величезний зріст споживання такого типу снеків.

А ще «CHIKOS» містять колаген, який запобігає старінню, забезпечує пружність, гладкість, еластичність нашої шкіри та довговічність роботи суглобів.

Директор Демидівського консервного заводу Олег Кобись
Директор Демидівського консервного заводу Олег Кобись

Читайте також: Корсак-молодший: маркетолог, який виходить з тіні відомого батька. #НЕЗЕЛЕНІ

– Розкажіть про те, чи вплинув карантин на вашу роботу?

– Карантин впливає. Демидівський район дуже довго опирався пандемії коронавірусу, але останнім часом він почав просідати.

Коли був карантин, ми старалися людей «розвести», щоб вони не скупчувалися в одному місці. Засоби захисту й гігієни – це все у нас було і є. На підприємстві немає сталої кількісті працівників. Якщо у нас стартував сезон хрону, то це – близько 80 людей, якщо виробляємо лише снеки – 40. На щастя, ми не мали проблеми з доїздом працівників на роботу, адже вони всі місцеві жителі.

Внаслідок коронакризи зменшилися не так продажі, як активність. Через те, що люди, які працюють у наших дистриб’юторів, на карантині чи на лікарняному, стало важче комунікувати. Тепер цей процес вимагає більше часу.

– Які у вас плани на найближчі роки?

–​​​​​​​ Щодо хрону – покрити щонайменше половину України якісним, недорогим і корисним продуктом. Працюємо над тим, щоб «CHIKOS» були присутні у всіх торгових мережах. Хочемо спробувати на експорт попрацювати. Зараз наше завдання – розширитися географічно, зрости кількісно. Думаю, що ми справимося із цією ціллю.

 

Наталя ГОЛОДЮК

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39