«Цю роботу треба любити, або взагалі не робити», – лісничий Дмитро Новік

18 Вересня 2020, 15:51
Дмитро Новік 6952
Дмитро Новік

Цього року лісівники святкуватимуть професійне свято 20 вересня. Район.in.ua спільно з Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства розпочали новий проєкт «Лісівники Волині. Хто є хто».

Ми розповідаємо, хто такий майстер лісу, лісничий, на які категорії поділяються інженерні працівники, що входить в обов’язки адміністративного складу державних лісогосподарських підприємств – директора, головного лісничого, інженера, економіста, бухгалтера, механіка, мисливствознавця; згадуємо про людей, які працюють безпосередньо з людьми (це не тавтологія: маємо на увазі тих, хто формує кадри); розповідаємо про родзинку Волині – людей, які зберегли й розвивають консервні цехи. Усі вони – лісівники Волині. Дуже різні, але об’єднані спільним завданням.

Дмитро Анатолійович Новік працює лісничим Заболотівського лісництва на Ратнівщині. Він народився у династії лісівників, тож не дивно, що життя пов’язав саме з цією галуззю.

1

 

Чоловік досить стриманий, лаконічний. Каже, лісівником треба бути за покликанням, бо інакше ця робота не втримає надовго.

Дмитро Анатолійович – у цій сфері вже 26 років. 20 із яких працює лісничим, нині опікується вісьмома тисячами гектарів лісу.

Читайте також: «Найбільша цінність – життя людини», – інженер з охорони праці Сергій Карпенко

«Я і грибник, і мисливець. З дитинства в лісі з батьками. Тато працював майстром нижнього складу на виробництві, мама –  майстринею консервного цеху. Працювати в лісництво пішов і мій брат», – веде мову лісничий.


 

Хоча, зізнається, у юності зовсім не планував йти в цю галузь. На роботу до лісу його покликав заслужений лісовод Юрій Іванович Харитоненко.

«Якось він приїхав до нас у гості й питає, чим займатися планую. А часи ж тоді були складні, невизначеність скрізь, спланувати щось на майбутнє було важко… Каже, йди до лісу. З того часу і працюю тут досі», – пригадує чоловік.

Свій трудовий шлях Дмитро Новік починав робітником на місцевому лісокомплексі, коли з першої спроби не вступив до училища. Вже за два роки перспективний хлопець став майстром лісу.

Читайте також: «Я тільки читаю технологію – й одразу бачу, як продукт має виглядати в банці», – начальниця консервного цеху Валентина Романюк​​​​​​

1

Поступово Дмитро Анатолійович рухався кар’єрними сходами. Жартома зазначає, що не пропустив жодного рангового щабля: майстер лісу, майстер лісозаготівель, старший майстер, помічник лісничого, лісничий…

І водночас скромно мовчить про численні нагороди, якими його відзначали за сумлінну працю: Почесна Грамота Державного агентства лісових ресурсів України, Подяка голови Державного агентства лісових ресурсів України, нагрудний знак «За бездоганну службу в державній лісовій охороні».

«Пригадую, коли ще працював майстром лісу, у лісгоспі нам давали на обід суп, кашу і котлети. Була спеціально закріплена машина, яка привозила робітникам обід. Згодом, як вже почав працювати майстром по лісозаготівлях у Жиричівському лісництві, возив людей на обід у місцеву їдальню», –  розповідає про трудові будні співрозмовник.

Попри яскраві спогади, чоловік зізнається: працювати з людьми непросто. Але зауважує, якщо підібрати гарний колектив, тоді й працювати легше.


 

«З найвідповідальнішого зараз – догляд за лісом, виростити його. Якщо в радянські, пострадянські часи нічого не було, то тепер технічне забезпечення у повному порядку.  Головне – довести все до пуття», – каже Дмитро Анатолійович.

Нині в підпорядкуванні лісничого Новіка вісім майстрів лісу та одна лісогосподарська бригада, що складається з лісоруба та трьох робітників. Робочий день у лісництві починається о восьмій годині ранку з рознарядки: керівник роздає завдання підлеглим.

Читайте також: «У лісі я відпочиваю душею», – інженерка лісових культур Олена Корчицька

***

З весни і аж до пізньої осені лісівникам доводиться тримати руку на пульсі, адже це період підвищеної пожежної небезпеки. Дмитро Новік зізнається, не просто з цим і в їхньому лісництві.

«В плані пожеж наше лісництво дуже тяжке, бо розкидане на три масиви, відстань між якими близько 10 кілометрів. Але працює нагляд, є вежа відеонагляду, й майстри лісу патрулюють», – розповідає лісничий.

Чоловік зауважує, що останнім часом люди стали свідомішими. Помітивши в лісі вогонь, неодмінно повідомлять про займання.

«В кожного майстра лісу є пам'ятка, і коли робить обхід масиву, записує туди людей, які збирають ягоди чи гриби, вписує номери машин, аби вони не порушували правил пожежної безпеки та не смітили. Загалом у нашому районі люди непогано ставляться до лісу. Звісно, бувають нюанси, але ж вони є у всіх», – каже Дмитро.

Своїм найбільшим досягненням лісничий вважає те, що лісовідтворення веде не лише штучним методом, а поєднує із природним.

«На 80% всіх площ порубів ми проводимо сприяння природному поновленню. Наприклад, є материнське насіння і те, що ми садимо. Вже років з 20 практикуємо цей метод, він у нас «заходить». Коли приїздили латвійці, дивувалися, як так може бути, бо ж у них не виходить, щоб так дерева плодоносили», – пишається керманич лісництва.


 

«Невже ніколи за 26 років  не хотіли змінити роботу?», – цікавлюся.

«Хіба тільки в молодості», – відповідає чесно. 

Зізнається, спершу ця справа давалася йому важко. Проте з часом залишив думки про звільнення.

«Цю роботу треба любити, або не робити її! Інакше нічого не вийде. Треба бути лісівником за покликанням. Буває, ми до ночі на роботі. Коли на Житомирщині горіли ліси, ми теж тут були напоготові. Бо ж ліс сухий, найменша іскра могла наробити біди», – пояснює чоловік.

Дмитро Новік каже, що в «найгостріші» періоди на роботі доводиться бути з сьомої ранку до першої ночі. На щастя, дружина – донька майстра лісу зі стажем, розуміє специфіку його роботи.

«Попри те, що в нас лісівнича родина, донька вчиться у Києві в Національній академії внутрішніх справ, син – ще школяр. Хто зна, який шлях обере, але сучасних дітей до лісу важко затягнути», – резюмує Дмитро Новік.

Марія МАРТИНЮК

Фото Анни ЄКИМЕНКО-ПОЛІЩУК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024