Безпека споживачів та укладення угод: що ратнівчанам потрібно знати про нові тарифи на розподіл газу

30 Жовтня 2019, 10:20
Фото ілюстративне 3751 Джерело: https://glavcom.ua
Фото ілюстративне

На початку жовтня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила новий підхід оплати послуг доставки газу для споживачів та розглянула проєкт нового тарифу на розподіл.

За цим проєктом вартість послуги залежатиме від обсягу газу використаного споживачем за попередній рік, а саме сума платежів за доставку газу буде розбиватися пропорційно на 12 місяців. Таким чином, алгоритм розрахунків допоможе зменшити фінансове навантаження ратнівчан.

Журналісти Район.Ратне поспілкувалися із начальником управління газового господарства району Анатолієм Тарасюком, аби дізнатися, яких ще змін очікувати мешканцям Ратнівщини найближчим часом.

Анатолій Тарасюк
Анатолій Тарасюк

КОШТИ ВІД КЛІЄНТІВ-СПОЖИВАЧІВ ГАЗУ СПРЯМУЮТЬ НА ПІДТРИМКУ ТА РЕМОНТ ГАЗОВИХ МЕРЕЖ

Кошти за послуги  спрямують на підтримку поточної роботи мереж, екстрений ремонт газопроводів, модернізацію газорозподільної системи, роботу аварійно-диспетчерської служби, встановлення, заміну, повірку лічильників, сервіси для клієнтів, податки.

Нині, у Волинській області замортизованими є майже 500 км мереж. Через багаторічне недофінансування галузі, ця цифра щороку збільшується, що загрожує безаварійному та безперебійному газопостачанню.

Новий тариф дозволить волинській газовій компанії капітально відремонтувати та замінити 1,33 км мереж. Окрім того, у проєкті передбачили фінансування на шафові регуляторні пункти, обладнання, які цілодобово підтримують тиск газу в мережі на необхідному рівні. З нового тарифу компанія зможе закупити 55 ГРП і ШРП.

ДОДАТКОВІ ГРОШІ СПРЯМУЮТЬ НА БЕЗПЕКУ СПОЖИВАЧІВ

Додаткові кошти виділять на безпеку споживачів газу, зокрема роботу аварійно-диспетчерської служби.

На Волині газифіковано майже 660 населених пунктів, від мешканців яких надходять близько 10 тисяч аварійних  викликів на  рік. Щоб швидко прибути на виклик та локалізувати аварійну ситуацію, бригада АДС повинна мати спеціалізований автомобіль укомплектований необхідними приладами. Але автотранспорт АТ «Волиньгаз» більш ніж на 50 % замортизований.

Зокрема, у новому проєкті передбачене фінансування й обмінного фонду лічильників. Це прилади обліку, які будуть встановлюватись споживачам на час проведення перевірки лічильника. Для «Волиньгазу» виділять 0,43 мільйона гривень на придбання таких приладів.

Очільник Ратнівського газового господарства переймається безпекою клієнтів-споживачів газу та принагідно наголошує на важливості укладення договорів щодо технічного обслуговування.

«Хочу зосередити увагу ратнівчан на безпеці під час опалювального сезону. Нині, за постановою Кабміну, аби забезпечити безпечне газоспоживання наших клієнтів, ми призупинили функцію планової перевірки витоків газу у внутрішньо будинковому обладнанні (плитки, газові колонки). Її, ніби, «переклали» на відповідальність балансоутримувача, тобто власника житла, квартири або індивідуального будинку. Для того, аби ми мали можливість забезпечити безпеку наших клієнтів, ратнівчанам потрібно укласти певну угоду або договір», –  зазначає Анатолій Іванович.

Зокрема, керівник газового господарства додає, що ціна укладення договору варіюватиметься залежно від кількості газових приладів у помешканні та протяжності мереж будинку.

«Лише після укладення угоди, ми зможемо якісно виконувати свої функціональні обов’язки, виявляти неполадки і привести до відповідності те газове обладнання, яке працює у споживача-клієнта. Таким чином, ми забезпечимо безпеку газопостачання ратнівчанам», – каже Анатолій Тарасюк.

У СТРУКТУРІ НОВОГО ТАРИФУ ПЕРЕДБАЧИЛИ ВИТРАТИ НА ОПЛАТУ ПРАЦІ ГАЗОВИКІВ

Це допоможе зупинити масовий відтік кваліфікованих працівників. Неодноразово ми наголошували, що через економічно необґрунтований тариф зарплати у «Волиньгаз» суттєво нижчі ринкових, заморожені на рівні 2016 року. Це спричиняє значному відтоку кадрів. АТ «Волиньгаз». 

Забезпечення кваліфікованими працівниками становить на  83% від фактичної потреби. Цього року коефіцієнт плинності кадрів сягнув 9,4%. З початку 2019 року з компанії звільнилися 111 працівників. У 2018 році – 148 особи. За останні три роки – 370 працівників.

«Нас турбує коефіцієнт (відрахунок від куба газу на наше існування та наші дії), за рахунок якого ми діємо та розвиваємося. Раніше він  був 1,2, а нині 0,58. Ми стараємося його повернути для того, аби мати заробітну платню, працівників, аби покращувати наші мережі й відповідно – жити», – зауважує очільник районного газовго господарства.

Після затвердження нового тарифу АТ «Волиньгаз», середній платіж за доставку газу для мешканців Волині становитиме близько 118 гривень на місяць. Зокрема, завдяки цьому облгази України матимуть можливість підняти зарплатню своїм працівникам в середньому до 11 500 тисяч гривень.

ПЕРСПЕКТИВА НОВОГО ТАРИФУ

За останні три роки (2017-2019 рр.) АТ «Волиньгаз» отримало від діяльності з розподілу природного газу збитки на суму 452,7 мільйона гривень. тільки в цьому році компанія отримає збитків на суму 231,5 мільйона гривень. На жаль, НКРЕКП в структурі нового тарифу передбачила дуже повільне відшкодування збитків за попередні періоди.

Наприклад, у новому тарифі АТ «Волиньгаз» у якості компенсації має отримати 26,4 мільйона гривень,  у той час як заборгованість компанії перед іншими учасниками газового ринку становить 442 мільйона гривень.

Тому при такому фінансуванні компенсацій, АТ «Волиньгаз» знадобиться близько 17 років, щоб розрахуватись з контрагентами.

Коментарі
30 Жовтня 2019, 22:08
Тільки і шукають як з простих людей здерти побільше . Ніякого техобслуговування немає, тільки гроші якби здерти побільше і на халяву. Будь який ремонт всерівно оплачує споживач, як і відповідальність за газові прилади несе споживач! То за що має платити споживач? Це все включене в ціну газу, як і "приведення газу до нормальних умов", все це --- лохотрон на рівному місці !
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром