Зворотний бік манікюру: чим небезпечна модна процедура

28 Липня 2019, 14:02
МАНІКЮР ТА ПЕДИКЮР – РИЗИКОВАНІ ПРОЦЕДУРИ 2377
МАНІКЮР ТА ПЕДИКЮР – РИЗИКОВАНІ ПРОЦЕДУРИ

У світі 28 липня відзначають день боротьби із вірусними гепатитами. Поширення гепатитів В і С набуло в Україні темпів «тихої епідемії», а саму хворобу називають «лагідним убивцею», адже на ранніх стадіях її перебіг – безсимптомний. Натомість спричиняють віруси важкі ураження печінки, що можуть призвести до цирозу або раку печінки.

Якщо порівнювати рівень захворюваності на гепатити В і С із 2018-м роком, ситуація стабільна. Так оцінює її директор Волинської обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський.  Статистика щодо виявлення нових випадків захворюванняв обласній інфекційній лікарні  –   100-150 на рік. На сьогодні лікування гепатиту С в області потребує більше 700 осіб. Гепатиту В – менше.

Читайте також: «Препарати для лікування вірусних гепатитів стали дешевшими, проте – більш ефективними», – головний лікар обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський. ІНТЕРВ’Ю

Це зумовлено тим, що не всім пацієнтам з саме цією інфекцією необхідна противірусна терапія. Загалом в реєстрі обласної інфекційної лікарні – до трьох тисяч осіб. Це –  усі пацієнти, які будь-коли зверталися в установу за лікуванням. Оскільки не всі пацієнти лікуються саме у цій медустанові, статистика є неповною. Лікарі наголошують: ситуація із захворюваністю на вірусні гепатити подібна до ситуації з ВІЛ: через тривалий інкубаційний період, прихований перебіг хвороби та відсутність симптомів, інфіковані не знають про свій статус, а отже – створюють ризики подальшого поширення інфекції.   

Які шляхи передачі вірусів гепатиту? Через порушення шкірних покривів – парентеральні. Тобто заразитися можна при проведенні медичних процедур, оперативних втручаннях, ін’єкціях (одна з груп ризику – споживачі ін’єкційних наркотиків), переливанні крові, навіть через подряпини і садна, татуюванні, при статевому контакті. Ще один шлях можливого зараження вірусними гепатитами – процедури у салонах краси або барбершопах.

У барбершопах пропонують гоління лезом, що має ризики інфікування через кров
У барбершопах пропонують гоління лезом, що має ризики інфікування через кров

ГЕНДЕР І КРАСА

Ще 10-15 років тому достатньо було мати просто чисті, акуратні нігті. А на сьогодні навколо нігтів створений своєрідний фетиш. Наприклад, якщо нігті в жінки не покриті гель-лаком, вона не зробила певних розтиражованих процедур, то вона відчуває дискомфорт і ці процедури стають її потребою норми.

«Робити чи не робити манікюр – власний вибір кожної жінки, однак суспільний тиск стандартів краси відчувають не тільки ті з них, кому необхідні руки з манікюром для професійної діяльності (наприклад, продавчині ювелірних магазинів, які демонструють покупцям прикраси)», – коментує суспільну ситуацію щодо стандартів краси експертка з гендерної рівності, голова ГО «Паритет» Наталія Тарасенко.

Важливо розуміти, що індустрія моди і краси завжди формуватиме у нас нові потреби. Тож критичне мислення, усвідомлення всіх ризиків та можливих наслідків, стосується не лише жінок, але й чоловіків, адже й для них зараз існує багато «модних» пропозицій.

Індустрія краси культивує певні тренди  як для чоловіків, так і для жінок
Індустрія краси культивує певні тренди  як для чоловіків, так і для жінок

 

Наприклад, популяризація борід і догляду за ними, що спричинило появу барбершопів, де пропонують гоління лезом. Така процедура має аналогічні ризики інфікування через кров внаслідок пошкодження шкіри при неналежному знезараженні леза.

«Я мала досвід працювати в сфері фінансової грамотності з різними категоріями населення, в тому числі з малозабезпеченими жінками. Були непоодинокі випадки, коли вони розповідали,  що віддавали останні гроші на послуги манікюру,  хоча їхня професія цього не вимагала. Наприклад, це були продав чині овочів на ринку, робітниці на виробництві. Жінки зазначали самі, що тиск стереотипів краси був настільки сильний, що вони не замислюючись критично, наскільки це безпечно і чи важливо для них, йшли в манікюрний салон », – каже Наталія Тарасенко.

Також манікюри та педикюри зараз стали доступним способом додаткового заробітку для жінок та, наприклад, дівчат-студенток, які роблять це «на дому». В цьому аспекті також є виклики, адже щоб розпочати таку власну справу, непотрібно великих грошових інвестицій – лише тисяча-півтори гривень на придбання інструментів, лаків та найдешевшого стерилізатора. Тому група ризику жінок та дівчат розширюється, адже якісне обладнання дорого коштує, це – серйозна інвестиція.

Індустрія краси культивує певні тренди  як для чоловіків, так і для жінок. Тому важливо аналізувати, а не йти сліпо за модою, оцінювати,  чи потрібні вам модні процедури, обрати альтернативу або ж взагалі відмовитись від них, щоб убезпечити себе від потенційних хвороб, що можуть стати смертельними.


 

МАНІКЮР ТА ПЕДИКЮР – РИЗИКОВАНІ ПРОЦЕДУРИ

Доглянуті нігті – вимога часу, однак користуючись такими послугами, клієнтки справді наражаються на потенційний ризик інфікуватися.

«Будь-які процедури, які пошкоджують цілісність шкіри або слизових оболонок інструментом – ризиковані щодо інфікування вірусами гепатиту. Причому  ці ризики значно вищі, ніж ймовірність інфікування ВІЛ. Адже вірус гепатиту В в 100 разів стійкіший в навколишньому середовищі, ніж ВІЛ. Вірус гепатиту С – у 30 разів. Зрештою, і ризики щодо ВІЛ також залишаються, можна «підхопити» і цитомегаловірус», – вважає лікар-інфекціоніст Руслан Морочковський.

Лікар-інфекціоніст Руслан Морочковський
Лікар-інфекціоніст Руслан Морочковський

Ситуацію ускладнює те, що на сьогодні салони краси і барбершопи на дотримання санітарно-гігієнічного законодавства в Україні не контролюють. Наразі, зі слів Назара Орла, начальника управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в області, – немає механізму та уніфікованих форматів для проведення таких перевірок.  Відповідні нормативні документи зараз в розробці. Якщо вони таки будуть затверджені, то, в кращому випадку, лише з наступного року Держпродспоживслужба вноситиме їх у план своєї роботи. Лише у випадках гострих гепатитів В і С обласні лабораторні центри МОЗ здійснюють епідеміологічні розслідування.

«В моїй практиці є пацієнтки, які вважають, що заразилися гепатитом під час манікюру. Однак це лише їхні припущення, висновки, до яких вони дійшли методом виключення, бо вважають, що інших шляхів (операцій, обстежень, візитів до стоматолога в певний період часу) у них не було. Довести ж це, виявити джерело інфікування практично неможливо», – розповідає Руслан Морочковський.

Читайте такожЯк власний бізнес допоміг «особливій» мамі з Ковеля позбутися токсичних стосунків. ФОТО

Відповідальність за стерильність інструментів, а отже і біологічну безпеку – повністю на на працівницях і працівниках салонів та їх власниках, які мають подбати про дотримання санітарно-гігієнічних норм, навчити персонал. Зрештою, самим жінкам і чоловікам варто пам’ятати про власну безпеку та не грати в лотерею із здоров’ям.

«Як людина – я «за» манікюр. Але як лікар – проти, бо процедура, дійсно, ризикована», – каже Руслан Морочковський. Оптимальний варіант, – вважає лікар, – це власні інструменти, які використовуються лише індивідуально або одноразові

«ПРОТИРАННЯ СПИРТОМ – НЕ ДЕЗІНФЕКЦІЯ!»

Якщо все ж таки ви користуєтеся послугами салону, ризики варто зважувати і дізнаватися, як там знезаражують інструментарій. Прирівнюється манікюрний інструментарій до медичного і має оброблятися, як у лікарні, в три етапи: проходити дезінфекцію, передстерилізаційну очистку та безпосередньо стерилізацію. Всі ці етапи – обов’язкові.

Запитуйте, як проводиться дезінфекція, адже люди розуміють її по-різному. Це –  не протирання інструментів спиртом, а занурення в дизрозчин на 15-30 хвилин (в залежності від того, який дизрозчин) .

Якщо інструмент лише протерли і він знову використовується, то віруси не загинули і це створює ймовірність інфікування. Якщо манікюр і педикюр роблять на дому – відповідальність за стерильність інструментів лежить повністю на виконавцях.

Професійне обладнання для салонів для надійної дезінфекції коштує кілька тисяч доларів, відповідно, що послуга буде для клієнтури коштувати дорого.

Зважуйте, наскільки вони освічені та добропорядні. Зрештою, і в салоні, коли є всі засоби для правильної дезінфекції та стерилізації, персонал має бути навчений, як це робити, і до цієї частини своєї роботи ставитися максимально відповідально.

Лариса АНДРІЙЧУК

***

Матеріал підготовлено в межах проекту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», що реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром Волині за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024