І ветеринар, і фуражир, і лаборант: як фермерка зі Здомишля господарює у місцевому кооперативі

22 Травня 2019, 08:40
Валентина Чернусь з онуками 2230 Джерело: visnyk.lutsk.ua
Валентина Чернусь з онуками

Валентина Чернусь, зі Здомишля, більше 33 років успішно керує тваринницькою фермою в СВК «Полісся».

Вирушаючи у Здомишель Ратнівського району, сумнівалася, що досі існують колгоспи. А ще здивувало, що завідує тваринницькою фермою в СВК «Полісся» така презентабельна, вродлива жінка, як Валентина Чернусь, – пише Наталія Легка, журналістка «Вісник+К»

Валентина Іванівна зустріла нас на подвір’ї біля власної хати. Висока, вродлива, виконуючи, здавалось би, брудну роботу, виглядає на всі сто. Навіть про манікюр не забула. І коли тільки встигає! Дві свиноматки, восьмеро свиней, корова, шістдесят курей і на додачу два гектари землі в обробітку.

«Допомагають діти та онуки, – каже Валентина Чернусь. – А щоб полегшити працю у полі, маємо трактор, саджалку, косарку, плуг, розпашник і всілякий інший реманент. Син Андрій, у якого підростає своїх троє синів, самотужки причіп до трактора змайстрував. Зрештою, у селі тепер так усі живуть: лінуєшся працювати влітку, взимку зуби на полицю покладеш.

При цьому Валентина Іванівна левову частку доби проводить на фермі: ледве у вікні заясніло – вона скутером на роботу поспішає, не раз темна ніч застає на робочому місці, бо жінка і керівник, і ветеринар, і фуражир, і лаборант – все в одній особі. Завідує фермою вже 33 роки.

«Маємо 158 голів великої рогатої худоби. Попри те, що до складу СВК входить кілька сіл, приміщення з ВРХ лише в Здомишлі, – розповідає. – Після того, як люди забрали з кооперативу свої земельні паї, обробляємо 500 гектарів поля. Як для не зовсім вдалого року отримали цьогоріч по 18 центнерів зернових з гектара. Молоко здаємо в «Дубномолоко». При цьому доярки у нас мають по 5–6 тисяч гривень заробітної плати в місяць. Для села це непогані доходи! Прикро, що при Союзі були дотації на худобу, а зараз держава руки вмила, практично нічим не підтримує виробника».

Валентина Чернусь каже, що до реформування їхнє господарство було одним з найсильніших у Ратнівському районі. Добрим словом люди згадують і колишнього голову Сергія Левківського, котрий зумів створити в СВК найбільший автопарк на Ратнівщині. При ньому півсела звело свої оселі, адже колгосп надавав забудовникам усілякі пільги при придбанні блоків, розпилюванні лісоматеріалів тощо.

У Здомишлі й про Валентину Чернусь відгукуються як про напрочуд чуйну і добру людину. А факти, як відомо, річ уперта: незважаючи на те, що її чоловік пішов із сім’ї, його бабуся доживала з Валею, яка й свекрушиного брата поховала. Словом, жінка небайдужа, милосердна, велика трудівниця, добра господиня, ласкава мати і просто красуня.

Читайте також: «Лікує те, що їси, а не пігулки та трави», – велимчанка розповіла, як лікується за допомогою методики монаха

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024