Графік, наповнюваність та фінансування: у Ратному обговорили роботу дитсадків

20 Квітня 2021, 08:15
5010

Майже дві години тривали дискусії у приміщені сесійної зали Ратнівської селищної ради.

У понеділок, 19 квітня, ратнівчани зібралися на активне обговорення питання щодо зміни графіку роботи дитячих садочків у Ратнівській громаді. Кореспондентка Район.Ратне також побувала на обговореннях та послухала думки ратнівчан.

У сесійній залі було велелюдно. На зустріч до новообраного Ратнівського селищного голови прийшли занепокоєні батьки, обранці громади, керівники структурних підрозділів Ратнівської селищної ради та представники преси.



Зміна графіку роботи закладів дошкільної освіти дуже занепокоїла батьків

Нещодавно широкого розголосу серед краян набрав допис у соцмережі ратнівчанки Тетяни Середюк, котра нещодавно розмістила пост у одній із фейсбук-груп Ратнівського краю в якому йшлося про таке:

«Ще зовсім нещодавно всі щиро раділи відкриттю нового дитячого садочку «Капітошка», який увійшов в трійку кращих України.

Батьки з полегшенням зітхнули, адже не прийдеться відразу після народження дитини бігти і ставати в чергу, і бути 143м (з власного досвіду).  Дуже радувало, що цей заклад «розгрузив» наше містечко, і тепер групи не були перезаповненими по 35 дітей, а згідно всіх норм та вимог 20-25діток. І все було добре всі 2,5 роки, батьки дітки та всі ратнівчани щасливі. А ж поки не прийшла нова влада....

Хто не в курсі, в бюджеті ОТГ якби «не хватка грошей» і на кому ж будемо економити?? Ну звісно на дітках. От і вирішив наш голова ОТГ зі своєю командою для початку скоротити робочий графік дитсадків,  з 8.00- 17.00, і їх зовсім не хвилює, що більша частина батьків працюють до 18.00.  Ну а далі «по накатанному», скорочують персонал, зводять групи( що в період карантину категорично забороняється )  , а далі їхній план грандіозний, з осені перестати набирати ясельні групи, відповідно кількість діток скоротиться з кожним випуском, і от тепер до чого йшли садочки об‘єднають, «Капітошку» закриють, чи квартири зроблять ( дежавю) !!!а в нас знову безкінечна черга в садочок

І всім байдуже на зусилля людей, які були причетні до будівництва, на батьків, яким не має з ким лишати дитину, на вихователів і помічників, які втратять роботу, і головне на наших дітей, яких переводитимуть з групи в групу.

Пане Віталій Бірук спробуйте з економити на своїх зарплатах, перестаньте виписувати преміі( ви їх ще не заслужили), скоротіть свій штат, думаю вам буде легше ніж одному вихователю на 35 дітей, і перестаньте руйнувати те, що ви не будували!!!!!»

Доволі багато людей розділяли думку Тетяни.



Позиція влади

Органи місцевого самоврядування відреагували на цей допис, додавши, що інформація вказана у ньому є неправдивою. Зокрема, посадовці навели таблиці зі статистикою відвідування закладу та запросили усіх охочих на зустріч і головою Ратнівської громади Віталієм Біруком.

На зустрічі учасники спілкування висловлювали свої думки та спільно із обранцями громади намагалися знайти вихід із ситуації та вирішення питання наповнення бюджету та оптимізації дитсадків у селищі.

Тетяна Середюк виявилася доволі активною у своїх висловлюваннях та розпочала дискусію із таких запитань: «Мотивуйте своє рішення зміни графіку роботи дитячих садків і зведення груп і, будь ласка, якими ви законами керуєтеся, що так взагалі можна робити? Це перше питання. Друге, якщо у людини робочий час до шостої години, то як вона має працювати?».

Після поставлених запитань селищний голова почав розповідати про загальну ситуацію та зауважив, що на сьогоднішній день при плануванні бюджету громади на 2021 рік склалося недофінансування. Зокрема, очільник громади зазначив, що надходження до бюджету від структур не є такими, як би хотілося.

«Наша громада є дотаційною як і район, тому різницю нам держава розприділяє шляхом базової дотації. Але сталося так, що базова дотація, яка була врахована при формуванні бюджету – її недостатньо. Щодо власних прибутків. Наших власних прибутків у селищній раді заплановано 60 мільйонів гривень. Із цих власних прибутків фінансуються всі наші установи, комунальні заклади, садочки, дошкільні групи, школи, енергоносії та утримання. На школи дається тільки освітня субвенція, на зарплату працівникам. Все решту фінансуємо з наших коштів. З наших коштів фінансуються дороги, апарат селищної ради і установи, які створені. Це всі наші прибутки. Для збалансування бюджету нам не вистачає 15 мільйонів», – зауважив Віталій Бірук.

Опісля керівник селищної ради розповів про пророблену роботу для врегулювання цього питання: обранці громади шукають власні ресурси оптимізації.

До висловлень долучилася депутатка селищної ради Галина Кульбачинська, котра зауважила, що на все управління селищної ради працює 60 людей, а на садочок – 50.

Ми максимально економно забезпечуємо обслуговування населення. Рішення сьогодні ніякого немає. Ніхто садочок не буде закривати, ми не дозволимо, – сказав селищний голова.

Варто зауважити, що у вівторок, 13 квітня, відбулась нарада директорів навчально-виховних комплексів, де чиновники провели аналіз відвідування дітьми закладів дошкільної освіти. Середній відсоток відвідуваності за січень, лютий, березень показав таке: у Ратнівському садочку №2 – 35%, а у Ратнівському садочку №1 –  50%. Середня відвідуваність обох дошкільних закладів за три місяці склала 42-44%. Також вересень, жовтень, грудень середня відвідуваність становить 55%.

По селах статистика зовсім інша: 60-70%, відвідуваність, а в селі Сільце навіть понад 100%



Після цього слово взяв депутат районної ради Андрій Харампович:

«Потрібно було прислухатися до пропозицій людей. Інформація надійшла про оптимізацію функціонування садочків. У всіх виникає питання, яким чином людина, яка працює у держструктурі, має о 17:00 забрати дитину? Друге: три роки тому відкрився другий садочок і два роки районна рада знаходила можливості фінансування без ніякого скорочення. Це був інший бюджет, набагато менший, ніж у селищній раді. Чому повинні страждати батьки, і чому повинні страждати садочки?».

Такі запитання викликали бурхливі оплески у ратнівчан.

Під час обговорень, для присутніх демонстрували таблиці відвідуваності дітей та цитували рішення виконкому Ратнівської селищної ради за 2019-2020 роки.

Ольга Мисковець, помічниця депутата Волинської обласної ради Володимира Бондаря, зауважила, що батьків не цікавлять таблиці, бо в них мало хто орієнтується, та сказала, що немає відповідного діалогу із селищною радою та батьками. Жінка зазначила, що мав би бути діалог з батьками, аби обранці громади мали можливість вислухати батьків та їхні пропозиції, а тоді формувати можливі економії.

Віталій Бірук наголосив, що розглядають кілька варіантів виходу із ситуації:

  • перший – це зменшення робочого часу з 8:00 до 17:00 із рекомендаціями уведення чергових груп на літній період;
  • другий – зрбити робочий графік із 7:45 до 17:30 і можливість створення однієї юридичної особи.

Посадовець запевнив, що так зміна графіку дозволить за рік зекономити до одного мільйона гривень.

Я візьму відпустку за власний рахунок і піду в садочок няньчити дітей, я вам це обіцяю. Жодного рішення не прийнято, але селищна рада змушенна шукати рішення шляхів оптимізації, – зауважив селищний голова.

Олександр Ковч, депутат селищної ради, директор НВК села Гірники також долучився до дискусії:

«Хтось мудрий сказав, що той хто не фінансує садки і школи, той потім фінансує тюрми. Моя позиція така, що будь-яке скорочення робочого часу – це скорочення посадових одиниць.

І ми те все прекрасно розуміємо, що скорочення робочого часу є скорочення людей. Збільшення кількості дітей  у групах так само призводять до скорочення штатних одиниць. На жаль, колеги мої мене почули та не підтримали. Я буду відстоювати на сесії свою позицію, що дитячий садочок зачіпати не можна».


До обговорень долучився також і депутат селищної ради Сергій Куш, який вніс пропозицію розглядати кожне село окремо.

Під час спілкування із владою ратнівчани пропонували наповнення бюджету на штрафах за порушення чистоти у селищі та за рахунок парковки.

Перед присутніми виступила депутатка та очільниця Ратнівської школи-гімназії №1 Катерина Власюк:

«Розумію заклопотаність батьків та вашу турботу щодо питання яке обговорюється. Ми обговорюємо це питання, тому що скорочення пройшло по всіх сферах в галузі гуманітарної політики. Усі ми терпимо у цей період незручності, тому що ми розуміємо, що бюджет був не такий до створення громади. Якби громада утворилася добровільно заздалегідь, була би державна дотація і ми мали б гроші на розвиток, сьогодні ми цього не маємо, бо хтось боявся позбутися свого крісла й громаду не було створено доровільно. Сьогодні ми маємо те, що маємо і ми мусимо рахувати кошти», – сказала депутатка.

Згодом звучало, що вихователі працюють не до кінця робочого дня, мовляв, бували випадки що просили забирати дітей ще о п’ятій годині.

Компромісний варіант має бути і він буде обов’язково, – зауважила депутатка.

Наприкінці зустрічі Віталій Бірук подякував батькам та усім присутнім за висловлення думок й активного обговорення питання. Селищний голова пообіцяв зустрітися із педагогічними колективами двох садочків та вислухати їх позиції.

Директорки ратнівських дитсадочків кажуть, що випадків, коли дзвонила вихователька і просила забрати дитину раніше – не було

Директорка Ратнівського дитячого садочку №1 «Веселка» Ганна Онищук зауважила, що свою роботу дошкільний заклад освіти розпочав із 1 серпня 2020 року, керуючись чинним законодавством.

 

Також Ганна Онищук зауважила, що не можна було порівнювати сільські садочки та ратнівські, оскільки у селах більшість батьків сидить вдома і їх влаштовує графік до 17:00. Напротивагу цьому у селищі Ратне є організації, які працюють до 18:00.




Зокрема, директорка дитсадочку зауважила, що  жодного разу не було ситуації, коли вихователь дзвонила та просила забрати раніше дитину із дитсадочку.

«Якщо вихователь приходить з 7:30 до 18:00. Буває часом діток раніше заберуть то він після того прибирає своє робоче місце, дезінфікує іграшки, готує план роботи на наступний день, готує наочність для занять. Крім того, вихователі мають свю ділянку городу і клумби, різноманітні гуртки, які, до слова, не оплачуються. У дитсадочку немає такого, що вихователь не працює. В законі чітко прописано, що власник має право зменшити наповнюваність груп, а може й збільшити. У нас усе згідно з нормами. Тобто, зараз якраз та норма, яка має бути. І ми раді, що саме при такій нормі можемо приділити кожній дитині достатньо уваги, достатньо часу, поговорити й почути»

Олена Марчук, керівниця Ратнівського ясла-садку №2 «Капітошка» також коментує цю ситуацію:

Щодо дзвінків від вихователів батькам, щоб раніше забирали дітей, то з цією проблемою до мене звернень не було. Якщо це стосується нашого закладу, я готова вислухати батьків, щоб мати підстави вивчити це в колективі та вжити відповідні заходи.

Зокрема жінка зауважує, що скорочення годин роботи закладу дошкільної освіти приведе до зменшення штатної чисельності групового персоналу, вихователів та помічників вихователів. Оскільки організувати роботу чергових груп з дотриманням карантинних вимог неможливо, це – додаткові незручності для батьків, які працюють.

Питання уведення однієї юридичної особи на два садки вже піднімалось керівництвом громади. І це і є, фактично, об’єднання двох дитсадків в один заклад. Проте, це не передбачено Законом України «Про дошкільну освіту», іншими нормативними документами. Згідно з типовими штатними нормативами, максимально може бути 14 дошкільних груп, а в результаті об’єднання буде 21. Правового механізму створення та функціонування такого типу закладу дошкільної освіти не існує.

«Ситуації, яка склалась могло б не бути, якби нас почули на нараді в голови ОТГ, вивчили та врахували думку батьків, не скликали поспіхом освітянської комісії, яка прийняла відповідне рішення, нехай і рекомендаційне. Тепер найлегше звинувачувати керівників дитсадків («неправильно проінформували», не так зрозуміли і т.д.), але потрібно нести відповідальність за свої рішення і дії. І ніякого «загравання» з батьками немає. Згідно чинного законодавства, батьки є учасниками освітнього процесу в ЗДО і можуть відстоювати право дітей на дошкільну освіту.

Прикро, що акцент зробили на відсотках відвідування, які рахують не до проектної потужності і кількості місць в закладах дошкільної освіти, без врахування інших чинників (які наводили батьки) та карантинних обмежень. А ми, керівники та працівники дитсадків, несемо відповідальність за збереження життя та здоров’я дітей та дотримання вимог законодавства в галузі дошкільної освіти. Можна безкінечно рахувати цифри і відсотки, але за всім цим стоять наші діти. І моя позиція, як керівника дитсадка, – інтереси дітей мають бути понад усе», – зауважила Олена Марчук.







Марія СИДОРУК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Ратне» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром