У Кортелісах влаштували літній «рай» на штучній водоймі

05 Серпня 2020, 11:30
3273 Джерело: http://ratpresa.com.ua/

У селі Кортеліси селяни згуртувалися та облагородили місцевий «Кар’єр».

Літо в розпалі. У цю прекрасну пору року кожному хочеться гарно відпочити на природі, на берегах водойм, а особливо дітям – накупатися досхочу. І хто на море, хто на Світязь, хто на відомі озера Ратнівщини, а хто – на найближчу водойму. І добре, якщо така водойма є поблизу, пише Валентина Борзовець у «Ратнівщині».

На високому піщаному пагорбі – водойма, в якій полюбляють купатися і дорослі, і малі

У Кортелісах по один бік села – озеро з мелодійною назвою Любовель, яке є гідрологічним заказником місцевого значення в Україні та має територію 181, 5 гектара. З однієї сторони озера – землі Млинівської сільської ради та невеличке село, яке вже відживає свій вік, Годинь, а з іншої – кордон з Білоруссю. Під час осушення земель Любовель задамбували і колишні прибережні угіддя заросли очеретом. Тож купатися тут проблематично і майже ніхто цього не робить.

А в іншому боці села – невеличка штучна водойма, яка найбільше привертає увагу дітей. І у неї своя історія. Якщо коротко, то, як розповідають кортелісці, колись на місці цієї водойми височіла велика піщана гора, на якій споконвіків мешканці села закопували картоплю на зиму – тут було безпечно: не затопить вода. А наприкінці 70 років минулого століття, під час будівництва меморіального комплексу жертвам фашизму, з цієї піщаної гори брали пісок на висип кургану й інші будівельні потреби. Брали пісок і на будівництво дороги.

У результаті гори, як не було, а на її місці – ями і ямки, які вже до ладу, в одну невелику водойму площею десь до півтора гектара, привели за часів головування у селі колишнього і нині покійного депутата Верховної ради України Василя Корнелюка. Тоді, це десь наприкінці 80 років минулого століття, тут запрацювала потужна техніка – ті ямки і ями зрівняли, розчистили, утворивши одну велику, яка й наповнилася водою і відразу стала улюбленим місцем для відпочинку, яке дістало народну назву «Кар’єр». Вийшло гарне водне плесо, та ще й вода тут була завжди чиста!

Але з часом і ця штучна водойма стала заростати різною водно-болотною рослинністю, що непокоїло кожного. Через ті очеретяні зарості водойма зменшувалася, та ще й посеред водойми росла якась рослинність, яку доводилось навіть згрібати граблями, прочищаючи місця для купання. Запускали і рибу, аби розчистила водойму від рослинності. Та все марно.

Питання капітальної очистки «Кар’єру», звільнення водойми від мулу та рослинності, стояло не один рік у мешканців села, які з сумом констатували, що пройде зовсім мало літ і місця для купання тут не буде – все заросте очеретом. Але поговорять-пожуряться – і все залишалося на місці, бо все впиралося у кошти, та ще й не малі.

І ось кортеліська водойма «Кар’єр» почищена! І тут знову для дітвори й не тільки – літній «рай». Діти навіть самі встановили невеличкий примітивний пірс, з якого полюбляють пірнати у воду. Водойма неглибока, зате досить таки зручна для купання малечі, та й дорослих також.

Заможніші – по сто доларів, інші – хто скільки зміг!

Будь-яка робота громади розпочинається з ініціативи і організатора. Але майже завжди ніхто не хоче братися за громадську роботу і втілювати ініціативу в життя. У Кортелісах, прислухавшись до думки своїх виборців-односельчан, організатором з капітальної розчистки «Кар’єру» виступив депутат районної ради Петро Пашук. І робота зрушила з місця.

Насамперед Петро Миколайович зорганізувався із заможнішими кортелісцями, які підтримали його і фінансово не поскупились, а на добру справу здали аж по сто доларів. Долучились і інші жителі села, здавали, хто скільки міг, та сільська рада, яка виділила певну суму грошей на благоустрій. У результаті у загальному гаманці на розчистку «Кар’єру» назбиралось досить таки немало – понад сто тисяч гривень!

Гроші є, а далі?! Для роботи з розчистки «Кар’єру» екскаватори, які на території району, не підходили – вони просто не могли справитися з цим. Та небайдужі взялися – хто за конкретну роботу, хто за пошуки необхідної техніки. Насамперед викачали всю воду з «Кар’єру», а там уже і більш потужний екскаватор з Каменя-Каширського прибув. Та він попрацював декілька днів і поїхав назад, не справившись із завданням. А вже бульдозер, якого доправили із Нововолинська, зробив свою роботу, хоча вийшло не зовсім так, як планувалось.

Після розчистки розмір «Кар’єру» дещо зменшився, видно, далася взнаки малосніжна зима. Та, коли викачали з нього всю воду, побачили, як з-під землі б’є шість джерел, які й допомогли наповнити «Кар’єр» водою. Але побоювання у кортелісців, що водойма заросте, залишилось, адже на її берегах все-таки пробивається очерет, а місцями у самій водоймі – водорості.

У «Кар’єр» – вісім тисяч малька білого амура та товстолоба

Хоча купальний сезон у почищеному «Кар’єрі» відкрився й успішно триває, продовжує тривати й робота з благоустрою. Територію навколо водойми розчистили, з іншого боку – ще й гарно вирівняли. А днями тут буде встановлено дві альтанки для відпочиваючих, у понеділок запустили у водойму рибу: вісім тисяч підрощеної личинки білого амура та товстолобика. Важливо: не виловлювати малька риби, який запустили для відновлення популяції риб та із санітарною метою, аби допомогла контролювати наявність у водоймі водоростей, розвиток небажаних організмів, а також боротися із цвітінням води. Як кажуть спеціалісти, риба в цьому допоможе у разі, якщо ми самі про це будемо дбати.

Отак і робиться спільна хороша справа. Коли ніхто не киває на сусіда, Петра чи Гната, а все бере у свої чи спільні руки та в результаті є гарні плоди праці. Наразі залишається кожному, хто б на берегах тої водойми не відпочивав, як і на будь-якій іншій, не смітити, дбати про благоустрій, або, іншими словами, – просто бути людьми.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром