«Після завершення децентралізації в районі залишиться одна, максимум дві громади», – голова РДА поділився своїм баченням щодо майбутнього рідного краю. ІНТЕРВ'Ю

07 Березня 2019, 19:24
Андрій Харлампович 1730
Андрій Харлампович

Очільник виконавчої гілки влади Андрій Адамович Харлампович прокоментував економічне, політичне й релігійне становище Ратнівщини.

Керівник Ратнівської РДА дав вичерпні відповіді на питання, що цікавлять багатьох ратнівчан, під час інтерв'ю із журналістами району, зокрема і Район.Ратне

Перше питання, що звучало від представників ЗМІ, стосувалося релігії: перехід громад Ратнівщини до Української Православної Церкви, та чутки щодо застосування фізичної сили при цьому процесі.

– Ми живемо в унікальний час, коли твориться історія. Можливо для багатьох людей це й не зрозуміло, бо вони не розуміють історичності цього моменту. Україна повернула собі право мати незалежну українську православну церкву.

На території нашої держави мають право діяти церкви різних патріархатів. Так, як записано в Конституції про свободу віросповідання. Силою ніхто не забиратиме церкви. Будь-який храм – це є власність не священника, а власність громади. Уся громада, яка проживає у тому чи іншому селі, має право визначитися до якої митрополії вона хоче належати, якому патріарху чи митрополиту вклонятися, і за кого молитися. Щодо Ратнівщини, нині жодна громада не заявила про перехід до УПЦ.

Стосовно самого процесу переходу, то голова РДА зазначає, що не втручається у цей процес.

– Я вважаю, що це право виключно громади. Я не буду форсувати події до тих пір, поки священики не будуть втручатися в державні справи, не будуть займатися антиукраїнськими висловленнями і виступами. Якщо тільки таке буде відбуватися, звичайно, ми будем втручатися в їхню діяльність, виключно на законному рівні, через правоохоронні органи.

Андрій Адамович налаштований, аби процес переходу у районі відбувався плавно, та переконаний, що цьогоріч до УПЦ приєднаються не лише кілька церков, а й цілі благочиння.

Наступна актуальна тема, яка хвилює нині, не лише волинян, а й усіх українців – це президентські вибори. Тому цікавимося в очільника виконавчої гілки району, як проходить передвиборчий процес на Ратнівщині та чи відомі йому випадки підкупу виборців.

– Я таких фактів не знаю. Сама технологія підкупу виборців вона на сьогоднішній день дуже різноманітна. Це не означає, що хтось відверто може родавати гречку абощо. Таке можна буде побачити цьогоріч на парламентських виборах. Знижуватися до такого рівня...Не знаю, хто може на це піти.

Зокрема, Андрій Адамович зазначає що, контроль за всією діяльністю ведення передвиборчої агітації займається прокуратура, СБУ та поліція. Також працівники поліції мають завдання активно проводити бесіди щодо чесної агітації із волонтерами того чи того кандидата у президенти.

У ході спілкування із керівником РДА цікавимося процесом перекриття даху ратнівської школи №2. До слова, перекриття даху мали провести минулого року, однак кошти для цього пішли на усунення іншої нагальної проблеми у школі.

– Сьогодні відбувається прозоре оцінювання проектів міністерством регіонального розвитку. На їхньому сайті є окрема колонка, де відбувається голосування конкурсних комісій за проект. Школа №2 у нас потрапила до цього переліку поза конкурсом.

На сьогоднішній день перелік, який формується в районі – це в першу чергу питання про закінчення оплати за комп’ютерний томограф, це питання закінчення добудови дитячого садочка в селах Видраниця та Жиричі. Ці проекти проходять конкурс.

Конкурс уже пройшов томограф. Видраниця і Жиричі мають непогані шанси потрапити до переліку проектів, які будуть фінансуватися.

(Зазначимо, поки готувався цей матеріал на Волині затвердили попередній відбір інвестпроектів, які фінансуватимуться у 2019 за кошти Державного фонду регіонального розвитку. Дистадочки сіл Жиричі та Видраниця увійшли до цього списку).

Щодо ратінвської школи №2, Андрій Адамович розповідає: «Проект уже зроблений, та є рішення суду, про те, що в разі не перекриття вона може бути закрита, все залежить від домовленостей двох сторін. Обласна комісія підтвердила, що в цьому році кошти на перекриття даху будуть».

Ремонт доріг – типова проблема Ратнівського району. Цікавимося ситуацією щодо їхнього ремонту та майбутніх планів із вирішення нагальних проблем із дорожніми ямками.

– Наразі планується серйозна робота в дорожньому напрямку. Кабінет Міністрів уже підтвердив фінансування 480 млн на дорогу Ратне-Шацьк. Вона пролягатиме через Здомишель, Любохини, Прип’ять, Шацьк. Це робиться в рамках проекту відкриття переходу «Адамчуки – Збереже». Таким чином ратнівчани на кордон із Польщею зможуть потрапити за 70 км, не об’їжджаючи чималу відстань. Усі проектні роботи виконані і підтвердження про виділення цих коштів на цей рік вже є. Вони мають надійти до кінця березня на Департамент інфраструктури обласної адміністрації.

Згодом будуть оголошувати тендер. Розпочнеться будівництво одночасно із двох напрямків: Шацька та Ратного. Якщо не затягуватимуть із проведенням тендеру, я вірю, що в цьому році завершимо будівництво даної дороги.

У ході розмови, згадуємо недавній конфлікт із дорогою у Гуті (Заболоттівська ОТГ). Просимо Андрія Харламповича прокоментувати дану ситуацію.

–  Так я знаю цю проблему. Нещодавно у нас були представники автомобільних служб. З ними ми об’їхали всі дороги Ратнівщини: і по громадах і не по громадах. Вони визначили відрізки доріг, де будуть проводити капітальний середній ремонт, визначили відрізки доріг, де буде ямковий ремонт. Тобто всі дороги, на які передбачене фінансування – це все з державного дорожнього фонду. Кошти надійшли на рахунки обласної адміністрації. Мені ця процедура відверто не подобається, через те, що місцевими дорогами має займатися місцева влада. А діло чомусь завершилося на області. Чому пропорційно від кілометражу доріг не передати ці кошти на місця? Тоді б люди мали можливість вимагати ремонт доріг на місці.

Після спілкуванням із заступником голови Волинської ОДА Валентином Івановичем Цьосем, зокрема на тему проблемної дороги у Гуті, Андрій Адамович запевняє, що незабаром асфальтні заводи розпочинуть працювати на повну потужність і ремонт даної ділянки дороги розпочнеться.

На Ратнівщині успішно працюють чотири об’єднані територіальні громади: Велимченьска, Заболоттівська, Забродівська та Самарівська. Цікавимося думкою Андрія Адамовича стосовно їхньої роботи.

– На Ратнівщині не припиняється реформа децентралізації. На раді регіонального розвитку Прем’єр-міністр і Президент заявили, що в 2020 році покриття всієї території України буде заповнене об’єднаними громадами, а в подальшому – відбуватиметься процес створення спроможної мережі. Причому, сьогодні ставиться питання про передачу повноважень райдержадміністрації в об’єднані громади. Я дещо поясню, що від цього станеться. При формуванні ОТГ люди, які увійдуть в громаду, заберуть для себе певні повноваження, це: бюджет, освіта, культура, реєстр виборців. Однак, вони не заберуть ті повноваження, що сьогодні є в районної адміністрації, які до того ж не  є фінансовими ресурсами.  До чого це призведе, коли ці повноваження почнуть передавати і будуть передані: збільшиться штат працівників об’єднаних громад.

У нас є потужні громади, які можуть собі це дозолити, є такі, які цього не зможуть справитися із власними бюджетами. Тому, завдячуючи передачі повноважень, почнеться формування спроможності – громади будуть об’єднуватися між собою та укрупнятися для того, щоб робити всю роботу, яку роблять нині районні адміністрації.

Сьогодні ми маємо колосальний спротив від них. Якщо вони якось мірою готові забрати частин повноважень, то є такі, які вони не хочуть брати.  Особливо, дуже важливе питання –  служба у справах дітей. Це дуже широкий спектр проблем, який нині вирішує районна адміністрація та її очільник. Це робота з людьми. Вона не дає ніякого фінансового зиску. Проте це робота, яка повинна проводитися саме на тих місцях, де виникла проблема. Адже таким чином їїх  буде простіше вирішити.

Очільник РДА переконаний, що після завершення децентралізації, в районі залишиться одна, максимум дві громади. Ймовірно Ратнівська громада буде самодостатня, адже охоплюватиме велику територію із  26 тисячами жителями району.  

Наприкінці спілкування Андрій Адамович подякував усім присутнім за зустріч та приємну розмову.

Підготувала Марія Сидорук

Коментарі
12 Березня 2019, 18:11
Якщо при владі залишаться бездарі які зараз керують, то не те що громад--України небуде!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром