Заболоття: агрофірму яка покропила отрутохімікатами чужі пасовища перевірять правоохоронці

19 Червня 2018, 19:48
Аагрофірму яка покропила отрутохімікатами чужі пасовища перевірять правоохоронці 3350
Аагрофірму яка покропила отрутохімікатами чужі пасовища перевірять правоохоронці

Суперечка за землю між жителями Заболоттівської ОТГ та інвестором переросла у детективну історію, яку вирішити без правоохоронців не вдається.

Про це йшлося під час засідання тимчасової контрольної комісії Волинської обласної ради з питань земельних відносин.

Конфліктна ситуація за паї розв`язалася між  ТОВ «Волинь Агро Груп»  та жителями Заболоттівської громади. Одного ранку люди виявили, що їх землю без дозволу окропили отрутохімікатами, через що, за їх словами, постраждала худоба та поля. На місцевому рівні вирішити проблему не вдалося, тож селяни звернулися до депутатів обласної ради.  

Читайте також: У Заболотті та Залісах агрофірма з орендованої квартири привласнила і покропила 400 гектарів пасовища

Оброблена отрутохімікатами земля
Оброблена отрутохімікатами земля

Оброблена отрутохімікатами земля
Оброблена отрутохімікатами земля

Оброблена отрутохімікатами земля
Оброблена отрутохімікатами земля

Представник громади Сергій Борисович повідомив присутнім, що інвестор вчинив не чесно стосовно людей, які господарювали на цій території не один десяток років. Мовляв, частині пайовиків дали трохи грошей за оренду землі, а інших взагалі проігнорували.

«По 2-2,5 тисячі гривень ткнули! Вони що хоч підпишуть, бо люди голодні на гроші», – каже чоловік і додає, що не врахували інтересів селян, які ще працюють на цій землі. «Треба було зустрітися з людьми. А люди хотіли викупити землю для пасовищ. Але нема списків пайовиків чия земля!»

І справді, як з’ясувалося зі слів представників місцевої влади, достеменно ніхто не знає де чия земля. На сьогодні 106 людей передало паї підприємству ТОВ «Волинь Агро Груп». Загалом фірма здійснює діяльність на площі понад 400 гектарів. Однак, обробляючи свої поля отрутохімікатами, нові інвестори і справді «залізли» на чужу територію. Це на комісії повідомив і перший заступник голови Ратнівської РДА Євген Савлук.

«Виявлені факти, що вони окропили і паї людей, з якими не було укладено  договір. Керівництво  ТОВ «Волинь Агро Груп» погодилися зустрітися з власниками паїв і компенсувати збитки. Якщо ні, то ми будемо стягувати збитки з підприємства в судовому порядку», – сказав Євген Савлук.

Крім цього заступник керівника району зазначив, що фактів звернення людей в медичні заклади з ознаками отруєння хімікатами не було, так само як і офіційно не зафіксовано випадки нанесення шкоди худобі. 

Однак чиновник таки визнав, що в Заболотській ОТГ справді невідомо де чий пай. Каже, «папєрєдніки» наплутали,  а відтак встановити зараз правду досить важко.

«Немає належного обліку землі в ОТГ. Є такий собі каламбур. Щоб розплутати цей клубок треба не один день і не один місяць. Але ця ситуація дозволить навести лад з землею», – сказав чиновник.

Представники керівництва району переконують, що інвестор для них дуже важливий, адже на Ратнівщині обробляється лише 30% земель сільськогосподарського призначення, а решта заростає бур’яном.

Втім, депутати обласної ради застерегли місцевих керівників, аби вони все ж таки в першу чергу дбали про інтереси громади, а не інвестора. Тим більше немісцевого, бо «ноги ніби ростуть» з Черкаської області.

«Скажете приїхав дядя Пєта з Уманя і позабирав землю. Не люди, а ви повинні з`ясовувати чия земля. Ви повинні в першу чергу думати за людей. Ви обоє винні – керівництво ОТГ і РДА. Я розумію, що тяжко працювати з людьми, але ви маєте розібратися. Бо це ваша вина. Це ганьба для вас як до влади. Зверніться до правоохоронних органів і хай поставлять крапку», – висловився депутат Святослав Кравчук і додав що громада теж повинна на своїй землі наводити лад, особливо якщо вже створена ОТГ.

Голова Заболоттівської ОТГ Валерій Свіржевський погодився з депутатами, що без перевірок не обійтися:

«Все дуже правильно і не знімаю відповідальність з себе. Я сам наполягаю щоб звернутися до правоохоронців. Щоб вони поставили нарешті крапку», – запевнив Свіржевський.

У підсумку комісія вирішила звернутися до правоохоронних органів, Держгеокадастру  і управління екології. А також ще раз перевірять правильність процедури інвентаризації земель Заболотівської ОТГ.  

Вадим Ремісько

Коментарі
20 Червня 2018, 01:50
У так-званого представника громади Сергія Борисовича (екс-фермера)виконавча служба за борги повилучала всю техніку,а тут він вирішив допомогти екс-шефу Колядюку втриматись біля корита. Правоохоронним органам я порадив би розібратись з "дядьою Петьою з Росії" під назвою "Ратнівський аграрій-фсбшник".
20 Червня 2018, 11:55
Пане Олег. МИ РОЗІБРАЛИСЬ.ПОРУШЕНЬ У РАТНІВСЬКИЙ АГРАРІЙ НЕ ВИЯВЛЕНО. ЦЕ ДОВЕДЕНИЙ ФАКТ.
20 Червня 2018, 12:03
Пене Олег. Ми ЗАРАЗ ВИВЧАЄМ МАТЕРІАЛИ ЯК ПРИСЯЖНЮК КОРЕЦЬКИЙ І БУВШИЙ ЗЕМЛЕВПОРЯДНИК КОЗЛОВСЬКИЙ НОМЕРИ ПАЇВ ПЕРЕПЛУТАЛИ. може в вас є яка інформація?будем раді якщо допоможете.
20 Червня 2018, 16:37
Повірте мені,такої порядної людини,керівника,громадянина як Корецький,Козловський ви в нашому районі не дуже знайдете. Жителі Заліс за них стоятимуть горою. А ось їх опоненти Колядюк,Глинянко залишаться без землі.
20 Червня 2018, 17:44
Може правоохоронці поставлять крапку в цьому детективі. Бо вже ту грязь чути дістало!
21 Червня 2018, 03:46
Віктор,не мені вам пояснювати, що найкраща оборона це наступ. Запросіть правоохоронців,телебачення,прессу,інвесторів і проведіть екскурсію по руїнах радгоспу "Волинь". Зберіть збори села,нехай гості почують думку селян відносно колгоспних рабовласників і майбутніх інвесторів. Старі партократи найбільше бояться гласності,відкритості. Відправте їх на пенсію.
21 Червня 2018, 13:02
пане Олег. Дякуєм за достовірну інформацію.
21 Червня 2018, 13:07
Олеже,якщо у Вас така неприязнь до Колядюка,то в неділю на 15 годину будуть сходи селян і Ви прийдіть ,висловіть свою думку привселюдно,а не паскудьте в коментарях. Поїдьте подивіться в Тур або в Жиричі і все станеина свої місця.
21 Червня 2018, 15:29
Пані Леся,поцікавтесь тим яка була різниця між колгоспом і радгоспом,та скільки коштів було на рахунках господарств в Заболотті,Турі,Жиричах станом на 1989 рік. Що стосується Колядюка,то він прекрасний сім'янин,тато.дідусь,син,товарщ,господар (в своєму власному дворі). Але як керівнику йому давно час йти на заслужений відпочинок.
21 Червня 2018, 16:38
А повірте мені,я дуже гарно володію всією інформацією, і на сьогоднішній день можу Вам представити всі документи по видачі майнових паїв, зареєстрованих договорів по земельних паях в Заболоттівській селищній раді і не треба паскудити людину,яка проробила весь вік в сільському господарстві і зберегла його,і ще раз Вам наголошую ,всі питання із пресою в неділю на 15 годину
21 Червня 2018, 17:14
пані Леся, а нам для збору інформації можна приїхати на 15 год?
21 Червня 2018, 17:20
РАТНІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ<br/>ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ<br/><br/>РОЗПОРЯДЖЕННЯ<br/><br/>20 лютого 2018 року смт Ратне № 47<br/><br/>Про надання в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва невитребуваних земельних часток (паїв) на території Заболоттівської селищної ради<br/><br/> Відповідно до статей 2, 6, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статей 17, 93, 122 Земельного кодексу України, статей 3, 5, 16 Закону України «Про оренду землі», статей 5, 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», розглянувши клопотання товариства з обмеженою відповідальністю «ВОЛИНЬ АГРО ГРУП» (код ЄДРПОУ 41808702):<br/>1. НАДАТИ товариству з обмеженою відповідальністю «ВОЛИНЬ АГРО ГРУП» в оренду земельні ділянки (невитребувані земельні частки (паї)) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 204,2847 га, а саме в урочищах: «Став - 4» - 10,66 га (сіножаті); «Став - 4» - 15,10 га (сіножаті); «Прив'язана» - 51,31 га (сіножаті); «Підрадилово» - 18,08 га (сіножаті); «Підозеро» – 25,83 га (пасовища); «Малі дерличина» – 22,24 га (рілля); «Радилово» - 13,66 га, (рілля); «Шиково» - 47,4047 га (рілля) за межами населених пунктів Заболоттівської селищної ради Ратнівського району Волинської області терміном на 10 (десять) років, але не більше ніж до моменту отримання їх власниками правовстановлюючих документів.<br/>2. РЕКОМЕНДУВАТИ:<br/>1) товариству з обмеженою відповідальністю «ВОЛИНЬ АГРО ГРУП»:<br/>- укласти договори оренди земельних ділянок загальною площею 204,2847 га з реєстрацією в установленому законом порядку;<br/>- використання земельних ділянок здійснювати за цільовим призначенням з дотриманням вимог чинного законодавства; <br/>2) виконуючому обов’язки начальника відділу у Ратнівському районі міжрайонного управління у Ратнівському та Старовижівському районах Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Присяжнюку В.В. здійснювати координацію роботи щодо виконання розпорядження.<br/>3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови райдержадміністрації Є.П. Савлука.<br/><br/><br/><br/>Голова А.А. ХАРЛАМПОВИЧ<br/><br/>Ковч 21 717
21 Червня 2018, 17:25
Може попитати і Присяжнюка?або запросити його на сходи селян?
21 Червня 2018, 17:40
Звичайно.схід селян для всіх відкритий.я ,думаю,що Вам там буде цікаво
22 Червня 2018, 19:10
У селищі Заболоття Заболоттівської об’єднаної територіальної громади, що у Ратнівському районі, за спиною селян віддали 200 гектарів землі в користування сільськогосподарській фірмі. Ці площі аграрники вже встигли обробити гербіцидами, щоправда, знову ж таки – без згоди людей. Через необізнаність на отруєні поля селяни випустили худобу, яка, за їхніми словами, встигла потруїтися кропленою травою, йдеться у матеріалі газети Волинські новини від 21 червня.<br/><br/>Тишком-нишком перед Трійцею, коли в селах у людей найбільше хатньої роботи, на пасовища за Заболоттям приїхав трактор. Робітники причепили до нього розпилювачі та почали обприскувати високу траву. Хто приїхав та що тут відбувається – ніхто із селян не знав, тож техніку зупиняли мало не всім селом. А наступного ранку сюди, як зазвичай, вивели пасти корів.<br/><br/>«Після тієї паші моя корова захворіла. А діти, коли попили молока, то отримали проблеми з кишківником. Чим труїли траву, ми досі не знаємо, як і того, що буде далі з нашою худобою», – в розпачі розповідає одна із жінок перед заболоттівським клубом.<br/><br/>Поряд із нею – гурт людей. Кожен один одному розповідає, яких збитків наробили на полях, що належать селянам. Жоден із присутніх досі не знає, хто почав господарювати на їхніх пасовищах. Люди скликали схід селян, аби обговорити проблему, та покликали голову громади Валерія Свіржевського, щоб той прояснив ситуацію. Щоправда, голова, якого люди собі обрали півтора року тому, їх проігнорував. Про те, де очільник громади, їм доводиться тільки здогадуватися, бо одним він сказав, що поїхав у Ратнівську райдержадміністрацію на нараду щодо цього конфлікту, інші бачили його в приміщенні селищної ради, а заступниця голови розповідала геть протилежне.<br/><br/>«Приїхала комісія з обласної ради вивчати питання ремонту доріг», – запевнила нас заступниця очільника ОТГ Надія Денисюк.<br/><br/>До слова, в стінах Ратнівської райдержадміністрації про нараду з паном Свіржевським – ні сном ні духом. Посадовці в один голос твердять: самі хотіли б його побачити. Тим часом люди розповідають: вони просили не кропити пасовище та дати їм хоча б скосити сіно, проте ті, хто прибув із технікою, нікого не слухали.<br/><br/>«Ми платимо гроші за те, аби купити сіна, щоб узимку мати чим годувати худобу. Натомість от таку, по пояс, траву просто спалили хімією», – розповідає заболоттівчанка Галина Глинянко.<br/><br/>За словами Надії Денисюк, невідомій навіть їй агрофірмі віддали землі, власники яких не з’явилися, – так звані невитребувані паї. Щоправда, і тут неточність, адже просто під час сходу селян люди показували державні акти на земельні ділянки, які розташовані на тих-таки 200 гектарах потруєного поля.<br/><br/>На збори до громади приїхав депутат Волинської обласної ради від УКРОПу Михайло Імберовський. Він переконаний, що така ситуація просто неприпустима, коли без відома власників паїв, без відома селян, які завжди на цих територіях випасали худобу, без погодження і громадського обговорення чи то голова громади, чи то чиновники в РДА віддали землі якійсь агрофірмі.<br/><br/>«Аби з’ясувати ситуацію та вивчити її, потрібно написати звернення до голови Волинської обласної ради та до керівника облдержадміністрації і скликати спеціальну комісію, яка буде вивчати це питання. Адже в результаті такого «господарювання» збитків зазнала громада, прості люди», – обурюється депутат.<br/><br/><br/><br/><br/>У результаті зборів люди написали заяву та зібрали близько шести десятків підписів, аби в обласній раді скликали тимчасову контрольну комісію з питань земельних відносин. Уже під час проведення цієї комісії депутати обласної ради вирішили звернутися до Держгеокадастру, до правоохоронних органів, аби ті провели перевірку законності надання земель. Також звернення скерували екологам, щоб ті вирахували збитки.<br/><br/>«На жаль, через те, що в районі і зокрема у Заболоттівській ОТГ немає порядку із землями, виникають такі ситуації, в яких страждають люди, – підкреслює Михайло Імберовський. – Ми й далі відслідковуватимемо ситуацію та будемо відстоювати інтереси громади».<br/><br/><br/><br/><br/>А поки за Заболоттям жовтіють гектари землі. Чітка лінія між спаленою травою та зеленим<br/><br/>полем – межа, на якій селяни зупиняли трактори з отрутохімікатами. Люди ж перегнали худобу пастися під ліс та сподіваються, що корови, які похворіли, видужають і далі будуть давати молоко. І просять про одне і депутатів, і журналістів, які сюди приїхали: не лишати їх напризволяще та домогтися правди й покарання для тих, хто погосподарював на їхній землі без їхнього дозволу.<br/><br/>Анна ВОЛОЩУК<br/><br/>Ратнівський район
22 Червня 2018, 21:17
Ось і аферисти з &quot;Укропу&quot; підтягнулись. Іх кандидат на голову ОТГ Данілевич пролетів,вирішили скористатись ситуацією. Хтось мені підкаже яке відношення має цей львівсько-австрійський козачок ,до округу де депутатом облради є Володимир Бондар?
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром