Грошей багато не буває: як Заброди самі собі іноземні гранти шукають

03 Травня 2018, 13:50
5861

Забродівська ОТГ кілька років поспіль успішно співпрацює із закордонними партнерами.

Забродівська об’єднана територіальна громада має чималий потенціал та значну кількість реалізованих проектів щодо покращення інфраструктури на своїй території.

Утворилася Забродівська ОТГ у процесі децентралізації влади шляхом добровільного об’єднання п'яти сільських рад 30 травня 2017 року. До її складу увійшли Забродівська, Видраницька, Поступельська, Річицька та Щедрогірська сільські ради.

Ще до об'єднання в одну громаду, на потреби Забродівської сільської ради із Євросоюзу було залучено близько 12 мільйонів євро.

Громада, із адміністративним центром у селі Заброди, має населення 8 тисяч 957 жителів.

Голова Забродівської ОТГ – Микола Михайлович Калачук, який є абсолютним рекордсменом у Волинській області щодо залучення коштів міжнародних організацій на потреби Забродівської громади.

Микола Михайлович Калачук
Микола Михайлович Калачук

Початок співпраці із закордонними партнерами

Микола Михайлович розповідає, що співпраця із закордонними партнерами розпочалася ще у 2008 році. Першим компаньйоном, який і донині активно підтримує Забродівську ОТГ, стала ґміна Яблонь.

«Наша співпраця розпочалася ще в березні 2008 року, коли приїждала група представників польського самоврядування, до складу якої входили: керівники органів місцевого самоврядування, в основному вуйти гмін та голови рад. Пригадую, ми тоді заключили шість чи сім угод разом із Ратнівською селищною радою, Замшанівською, Видраницькою, Забродівською, Заболоттівською та Млинівською сільською радою».

Керівник Забродівської громади каже, обрати партнерство із ґміною Яблонь було не складно, адже у той час вибір компаньйонів був вільний і тим паче представники ґміни активно афішували свою діяльність та інтереси.

«Гміна Яблонь перша уклала з нами угоду, а згодом і ми. Так і почалося наше партнерство. Невдовзі розпочалися дружні візити, спільні заходи. До прикладу, польські школярі відвідали місцеву школу, а наші діти гостювали у них. І вже після цього ми почали напрацьовувати проектні заявки, декілька з них брали участь програмі «Польща – Білорусь — Україна», паралельно з цим розширили коло знайомств з іншими партнерами», — розповідає Микола Калачук.

Угода про співпрацю із ґміною Яблонь
Угода про співпрацю із ґміною Яблонь

Угода про співпрацю із ґміною Яблонь
Угода про співпрацю із ґміною Яблонь

За словами Миколи Михайловича, на сьогодні ОТГ співпрацює із шістьома польськими партнерами: ґміна Яблонь, ґміна Вішніце, ґміна Соснувка, ґміна Подедвуже, ґміна Россош та ґміна Вілянув. Зокрема, громада має ще двох білоруських партнерів – це Знамєнська та Чернавчицька сільська рада.

У співпраці зі Знамєнкою уже реалізували проект «Покращення доступу до туристичного регіону «долина Зілава» та громад партнерів га кордоні Польщі, Білорусі та України».

Проекти, які уже реалізовано на території громади

Упродовж 2009 – 2015 на території Забродівської громади активно проводили реалізацію ініціатив громади.

Зокрема, реалізовано такі із них:

  • «Добудова маніпуляційного кімнати ФАПу села Лучичі» (2009 – 2010рр.);
  • «Поточний ремонт ФАПу  села Якушів з впровадженням енергозберігаючих заходів» (квітень –листопад 2010 р.);
  • «Покращення медичних послуг населенню шляхом капітального ремонту ФАПу села Заброди» (лютий – грудень 2012 р.);
  •  «Створення умов для забезпечення дітей сіл Заброди, Лучичі та Якушів дошкільним вихованням шляхом розширення дитячого садочка з модернізацією системи теплопостачання» (2010 – 2011 рр.);
  • «Впровадження комплексу заходів з розвитку місцевої інфраструктури Поліського краю» (вересень-грудень 2015 р.);
  • «Створення сприятливих умов для належного виховання та активного дозвілля дітей шляхом облаштування дитячого майданчика» (2010 р.);
  • «Громада дітям» (квітень-травень 2013р.);
  • «Створення оптимальної мережі первинного рівня для надання якісних медичних послуг» (2013 р.);
  • «До школи через дитячий садок» (2011 р.);
  • «Подаруймо шанс усім дітям!» (2011 рік);
  • «Покращення доступу до туристичного регіону «долина Зілава» та громад партнерів га кордоні Польщі, Білорусі та України» (2014 – 2015 рр.).

Фельдшерсько-акушерський пункт у селі Лучичі
Фельдшерсько-акушерський пункт у селі Лучичі

Фельдшерсько-акушерський пункт у селі Лучичі
Фельдшерсько-акушерський пункт у селі Лучичі

Проект «Добудова маніпуляційного кімнати ФАПу села Лучичі»
Проект «Добудова маніпуляційного кімнати ФАПу села Лучичі»

Проект «Покращення доступу до туристичного регіону «долина Зілава» та громад партнерів га кордоні Польщі, Білорусі та України»
Проект «Покращення доступу до туристичного регіону «долина Зілава» та громад партнерів га кордоні Польщі, Білорусі та України»

Проект «Покращення доступу до туристичного регіону «долина Зілава» та громад партнерів га кордоні Польщі, Білорусі та України»
Проект «Покращення доступу до туристичного регіону «долина Зілава» та громад партнерів га кордоні Польщі, Білорусі та України»

Нинішні проекти

Чимало проектів реалізували на території громади, однак жителі Забродівської громади не збираються зупинятися на досягнутому.

«Нині ми подали на відбір три нових проекти», — каже Микола Калачук.

Один із проектів після першого етапу відбору був відхилений, два інших пройшли у другий етап.

Лише один із запропонованих проектів, а саме «Покращення якості транспортної інфраструктури на прикордонній території Польщі, Білорусі, України», пройшов третій етап і наразі чекає своєї реалізації.

«Загальна вартість проекту 1 млн 600 тис. євро. В тому числі близько 288 тис. євро – суто для Забродівської ОТГ», — зазначає Микола Михайлович.

Стосунки між партнерами після утворення Забродівської громади

Керівник Забродівської ОТГ розповідає, що дружні відносини залишилися і після об’єднання.

«Вже декілька років у літній період, на волонтерських засадах, у громаді працює Агнешка Васілевська у мовному таборі. Дівчина є російським філологом, тому проблем у спілкуванні із дітьми не виникає. Агнешка приїжджає на кілька днів і школярі з великим задоволенням проводять з нею час.

Нещодавно директор забродівської школи повідомив, що цьогоріч має бути волонтер із Італії, який також буде працювати у мовному таборі», — розповів Микола Михайлович.

Таким чином, залучаючи до спільної співпраці волонтерів із різних країн Європи, Забродівська громада розширює свої можливості та має нагоду отримати новий досвід у закордонних сусідів.

Забродівська школа і міжнародне волонтерство

Директор НВК «ЗОШ І-ІІІ ступеня – дитячий садок» села Заброди Роман Тарасюк, розповів про пришкільний мовний табір та роботу із польською волонтеркою.

«Це був п’ятиденний табір вивчення елементарних правил читання та вимови, ознайомлення з культурою, ігри -прогулянки з вивченням тематичної лексики. Два роки ми його організовували завдяки приїзду волонтерки Агнешки Васілевської (організовував голова спільно з вуйтом Яблонської ґміни). Можливо цьогоріч знову буде».

Забродівська школа
Забродівська школа

Забродівська школа
Забродівська школа

Цього року з 2 серпня на базі НВК працюватиме мовний табір з англійською мовою за програмою «Go Camp», у якій школа взяла участь та стала однією з переможниць. У результаті перемоги до забродівського навчального закладу має завітати волонтер із Італії – Франческо Тамбуріні.

Перспективи в подальшій співпраці із партнерами

Голова Зародівької ОТГ Микола Калачук зазначає, що у подальшому сподівається на початок реалізації проекту «Покращення якості транспортної інфраструктури на прикордонній території Польщі, Білорусі, України». У ньому передбачено будівництво нових доріг на території громади, а саме:

 У Забродах:

  • Вул. Молодіжна – 1,25 км;
  • Вул. Шевченка – 0,45 км;
  • Вул. Лесі Українки – 0,43;
  • Вул. Річна – 0,6 км.

У Лучичах:

  • Вул. Короленка – 0,6 км;
  • Вул. 8 березня – 0,5 км;
  • Вул. Пушкіна: - 0,4 км.

У культурному та спортивному напрямках співпраці, керівник Забродівської ОТГ каже: «Так, ми плануємо подібне у майбутньому, але наша ціль та мета – це проекти «тверді», бо я прихильник «твердих» проектів, тобто конкретних, коли можна щось зробити.

Також, Микола Михайлович розповів про плани на майбутню роботу із міжнародними партнерами:

«У подальшому, хочемо далі просувати свій проект, який спрямований на енергозбереження. Суть його заключалася у купівлі теплових насосів, модернізації приміщень із застосуванням новітніх технологій у селах Річиця та Щедрогір.

Минулого разу, коли ми подавали цей проект він нажаль не пройшов, бо у другому турі не добрав незначну кількість балів для потрібних аби пройти у третій тур. Зараз ми маємо уже зроблений проект, який обов’язково будемо подавати га гздобуття гранту ще раз».

Завдяки плідній співпраці з іноземцями, наполегливості жителів та керівників громади, Забродівська ОТГ має усі шанси стати найуспішнішою на Волині.

Марія Сидорук

Коментарі
08 Травня 2018, 02:26
Дякуємо за гарний текст) Однак авторка наприкінці, певне, втомилася)
08 Травня 2018, 12:19
Дякую за вдячний коментар)) трохи є таке, старалася аби гарний текст був. А по чому саме помітна втома авторки?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39