Як «оцінив» ратнівську лікарню голова обласної держадміністрації

24 Квітня 2018, 08:10
Районна лікарня 4290
Районна лікарня

З робочим візитом на Ратнівщину завітав голова Волинської ОДА Олександр Савченко, який відвідав центральну районну лікарню. У закладі найбільше чекають на придбання нового томографа – нині в медустанові користуються приладом, який експлуатують ще із 90 років.

Візит до Ратнівської ЦРЛ відбувся 23 квітня, – повідомляє ВолиньPost.

Лікарня обслуговує чималу площу - найвіддаленіший населений пункт розташований за 65 кілометрів. У закладі працюють 443 працівники, з них 74 – лікарі. Ліжковий фонд становить 188 ліжок, за рік через медзаклад «проходить» близько 8 тисяч пацієнтів не лише з Ратнівського, а й з сусідніх районів. Стаціонарну допомогу надають у 7 відділеннях.

Тож Олександр Савченко оглянув лікарню. Побував, зокрема, в неврології, трансфузіології, реабілітаційному відділенні та нещодавно відремонтованій хірургії.

1

Палати будуються і ремонтують за кошти переважно благодійників. Активно допомагає в цьому питанні Степан Петрович Івахів, ми бачили хірургічне відділення – повністю відремонтоване, повністю стерильне, як і має бути в таких відділеннях. Інші благодійники, місцеві підприємства також активно допомагають, – розповів голова Ратнівської РДА Андрій Харлампович.

Очільник закладу Михайло Бегаль зауважує, що лікарня має розвиватися, тому приміщення та обладання намагаються постійно оновлювати.

«Правило розвитку таке – добра діагностика, умови для пацієнта та гарний відпочинок. Це три основні речі, і комфорт навколо», – зауважив лікар. Зараз у медзакладі тривають ремонти на 3-му поверсі, де розташують відділення терапії та частково реабілітацію. Однак, коштів на ремонт не вистачає, тому частково використовують гроші спецфонду та благодійні внески.

«Такої системи, як в нас, в області немає ні в кого. Є спеціалісти, вкладено кошти. Коли я починав те все робити, мені казали «куди ти гроші кидаєш?» Але це себе виправдало», – каже Бегаль про роботу з реабілітації хворих. Підтверджують це й пацієнти, адже відновлювати здоров'я сюди їдуть люди з усієї Волині.

«Хочу звернутися до всіх бюджетників, пенсіонерів, людей, які не мають змоги стати на ноги після тяжких хвороб, що на Волині, в далекому Ратному є такий заклад. Я дуже вдячна, що тут докладають максимум зусиль для відновлення людей, які, на жаль, не мають змоги… Дуже вдячні, що є такий заклад де можуть люди відновити свої стати на ноги», – розповіла лучанка Яна Кудлай.

Тут вже тиждень проходить реабілітацію після інсульту її родич. Жінка розповідає, що більш ніж задоволена, бо вже бувала в інших лікарнях, вивчала пропозиції, однак їх навіть порівнювати не можна із тутешнім рівнем.


Для дітей у лікарні є навіть сеанси іпотерапії – кілька років тому лікарні подарували пару поні, яких діти просто обожнюють. Заняття із кіньми має добрий терапевтичний ефект. У планах також проведення каністерапії із долученням лабрадорів. Тому у закладі активно працюють над тим, аби перетворити лікарню у доступний центр лікування та відновлення втрачених можливостей.

Це питання доступності. Чи може сільський житель регулярно поїхати в санаторії чи рекреаційні комплекси? Не може. Ми це все робимо самі – будуть і водні процедури, і басейн, і все, – каже Бегаль.

Поки приміщення для басейну «чекає свого часу» та коштів, на території між корпусами облаштували велику зелену зону, на базі якої у майбутньому планують створити цілий дендропарк зі спеціальними доріжками із місцями для відпочинку хворих. Таким чином, люди також зможуть реабілітуватися після хвороб чи операцій. Бруківку для прогулянкових доріжок вже закупили.

1

«Приходимо, а люди після спінальних травм і інсультів «бігають» по території. А так будуть спеціальні доріжки, де можна зупинитися, присісти, побути під деревцем», - зауважує Бегаль. Однак, наразі у лікарні очікують на закупівлю камер для систем відеоспостереження, аби в планах реалізувати проект цілої рекреаційної зони.

За словами головного лікаря, найбільше потребує ремонту відділення інтенсивної терапії, непогано було б оновити і пологове відділення. Тут також розраховують на допомогу нардепа. Так, за словами Бегаля, під фонд соціально-економічного розвитку держбюджету розробили проектно-кошторисну документацію, відповідно до якої проведуть ремонт.

Окрім того, у закладі вже не дочекаються купівлі нового томографа, бо нині користуються приладом, який працює ще із 1993 року. Аналогічних томографів немає більше в жодній клініці країни.


Невропатологи називають його космічний корабель. Томограф працює з недостатньою якістю, рази 2-4 на рік ми мусимо викликати майстра із Києва та його ремонтувати, – розповів завідувач рентгенологічного відділення Богдан Андросюк.

Вартість нового приладу - від 10 млн грн, і у лікарні мають надію на придбання його вже найближчим часом, адже частину коштів погодилися виділити із обласного бюджету.

Савченко зауважив: приємно, що ремонти в лікарні ведуть за сучасними стандартами та роблять її доступною для людей. Мовляв, хоч лікарня і досить стара, тут постійно працюють над оновленням, є багато планів, а відремонтовані палати – європейського зразка.

Щодо обладнання, то хоч воно й дороге, треба вкладати кошти, адже від цього залежить життя людей. Тому придбання нового томографа - дуже актуальне питання.

«Томограф, який є – старий, знімки неякісні, але хоч щось на них видно. От знову ми повертаємося до певних напрямків реформування медицини. Якщо не буде обладнання, то це все заходить в глухий кут, – розповів голова ОДА.

За його словами, треба шукати кошти – якщо їх не вдасться виділити цьогоріч, то необхідно бути готовими закласти у бюджет на наступний рік.

Це не такі вже й великі кошти. Багатофункціональний томограф коштує дуже велику суму…, але вони взагалі сподіваються на базовий комплект, який буде коштувати 10-15 млн, це підйомна сума, – зауважив Олександр Савченко.






Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024