Відома рукодільниця із Гірник поділилася секретами соломкоплетіння

09 Серпня 2018, 09:12
Майстриня на всі руки - Євгенія Данилюк 3252
Майстриня на всі руки - Євгенія Данилюк

Чи знаєте ви рукодільницю, яка вміє шити в'язати, малювати та робити неймовірні вироби із соломи? Так ось, представляємо вам Євгенію Данилюк, котра презентувала свою майстерність плетіння соломою у Ратному.

Про Євгенію Олександрівну, що мешкає у селі Гірники, знають уже давно і не тільки в Україні, але і за кордоном, – пишуть на сайті Ратнівської районної філії ВОЦЗ.

Зовсім проста, тендітна, приємна у спілкуванні жінка відзначається з-поміж інших неабиякою майстерністю і вправністю своїх рук . А володіє вона даром малювання, в’язання спицями та гачком, шиттям, і ще вона робить дивовижні вироби із соломи та пише вірші.

Унаслідуючи традиції наших предків, служба зайнятості активно працює у напрямку культури і організації туризму. Тому фахівці Ратнівської районної філії ВОЦЗ організували для безробітного та зайнятого населення захід за участю народної майстрині. Рукодільниця презентувала своє мистецтво плетіння соломою.

Євгенія Олександрівна приїхала до нас з Горохівщини. З дитинства любила шити (передалось від батька), вишивати (пам’ятає мамині хрестики на полотні). Після закінчення школи здобула професію швачки, потім – бібліотекаря, згодом закінчила Івано-Франківський педагогічний інститут.

Жінка працювала у Гірниківській школі організатором, вела сувенірний гурток, навчала швейній справі, щоб її справа не пропала марно. На запитання «Чому саме соломко плетінням найбільше любите займатися?» Євгенія відповіла:

«На жаль в області майстрів цієї справи мало і хочу урізноманітнити заняття. Так, що вже набридло: щось не буває, берусь за інше».

За все своє Євгенія життя брала участь у виставках народних умільців по Україні й за кордоном. Садибу жінки відвідують американці, поляки, білоруси. Зокрема, майстриня була активним творцем рушника «Національної єдності». 

Про рукодільницю з Ратнівщини написано багато статей під заголовками: « Натхнення під крилом солом’яного ангела», «Солом’яні дива», «Жінка Полісся» та інші. Це все про Євгенію Данилюк.

Останнім часом Євгенія Олександрівна стала серйозніше ставитися до своїх захоплень, почала колекціонувати свої вироби і у колекції є навіть шедеври, яким понад 100 років. Окрім вишитих рушників, пошитих власноруч речей, виплетених ваз, виробів з соломки у творчому доробку майстрині – любов до України, її краси і хороших людей.

Летять роки, а я латаю човен,
Перетинаю хвилі без весла.
Ціную я життя, що сповнене любов’ю
До праці, що у творчість перейшла.

 

Євгенія Данилюк


Учасники заходу
Учасники заходу

Учасники заходу
Учасники заходу

Під час семінару
Під час семінару

Солом'яні вироби майстрині
Солом'яні вироби майстрині

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024