Ратнівщина: повідомили скільки жителів району уклали декларації із сімейними лікарями

28 Червня 2018, 14:00
43% населення району уклали декларації із сімейними лікарями 4993
43% населення району уклали декларації із сімейними лікарями

Медична реформа в розпалі, ратнівчани активно підписують декларації із сімейними лікарями.

Відтак станом на 25 червня 2018 року в КЗ «Ратнівському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги» на 43 тисячі населення укладено 18498 електронних декларацій. Про це інформує Відділ внутрішньої та інформаційної політики Ратнівської райдержадміністрації.

Як повідомляє головний лікар первинної ланки медицини Людмила Терещук, найбільше декларацій підписали сімейний лікар Ольга Панасюк – 1546 Е-декларацій, лікар-терапевт Галина Балинська – 1419 Е-декларацій та сімейний лікар Тетяна Савчук – 1356 Е-декларацій.

Про хід впровадження медичної реформи розповіла сімейний лікар, лідер у рейтингу підписання декларацій, Ольга Панасюк.

Бачимо в коридорах лікарні багато людей, більшість з них хочуть підписати декларації з лікарями, який же кінцевий термін підписання документу?

Кінцевого терміну підписання декларацій немає. Обрати свого лікаря встигнуть усі. Головне, щоб кожен обрав лікаря, якому довіряє.

Процес заповнення декларації займатиме від 10 до 20 хвилин. Попередній запис не потрібен. Для укладання декларації необхідні: паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон. Щоб підписати декларацію для дитини, знадобиться свідоцтво про народження та документи одного з батьків або піклувальників.

Навіщо потрібен сімейний лікар?

Сімейний лікар буде стежить за здоров'ям пацієнта, забезпечує первинну діагностику, надає невідкладну допомогу під час різкого погіршення здоров'я, призначає необхідні аналізи і дає направлення до профільних фахівців.

До обов'язків сімейного лікаря входить профілактика захворювань, вакцинація, видавання медичних довідок, лікарняних листів і рецептів на ліки.

Що змінилося із впровадженням медичної реформи для пацієнта/сімейного лікаря?

Для пацієнта – це можливість вибору лікаря, який до вподоби, безпосередній зв’язок з лікарем. Для сімейного лікаря – можливість отримати більше інформації про пацієнта, його сім’ю, що тим самим покращує якість і швидкість надання медичної допомоги.

Які питання найчастіше задають люди при підписанні декларацій?.

Найчастіше хвилює пацієнтів «Чи має декларація строк дії?» Пояснюю, що декларація, яку ви підписуєте - безстрокова. Вона діє доти, доки ви не вирішите укласти декларацію з іншим лікарем. Для дитини декларація з педіатром діє до 18 років.

Люди також цікавляться «Чи будуть платними медичні послуги?», «Яким чином буде надаватися вторинна медична допомога при потребі?». Завжди надаю роз’яснення, часто людина хоче почути інформацію саме із вуст лікаря, якому довіряє.

Чи відмовляєте у підписанні декларації пацієнтам, місце реєстрації яких поза межами Ратнівського району?

Звісно, ж ні. Місце реєстрації не є підставою для відмови. Вільний вибір лікаря є основою кампанії «Лікар для кожної сім’ї». Хоча прошу подумати чи варто підписувати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом в Ратне, коли людина фактично проживає в Києві.

Декларація підписується з одним лікарем, що ж робити у пацієнтам у випадку відсутності лікаря?

Якщо лікар не може прийняти свого пацієнта - перебуває у відпустці або захворів, то лікарня повинна забезпечити заміну і заздалегідь про це поінформувати.

Які послуги, в тому числі медичні дослідження, проводитимуть в медичних закладах області (амбулаторія, ФАП, лікарня) з 1 липня? Яка технічна оснащеність?

На даний час є затверджений наказом МОЗ України №148 від 26.01.18р. «Примірний табель матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я та фізичних осіб – підприємців, які надають первинну медичну допомогу», куди входить основний список, додатковий список (застосовується за умови комплектності основного списку та відповідно до наявних потреб), обладнання для надання медичних послуг із застосуванням телемедицини.

Серед переліку медичних послуг сімейного: вимірювання маси і росту тіла; вимірювання артеріального тиску; загально-клінічні аналізи (загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі), глюкоза, холестерин; ЕКГ.

В числі обов’язкового обладнання буде : ваги, ростомір, пульсоксиметр, ото офтальмоскоп, електрокардіограф, пікфлуометр, швидкі тести на вагітність, тропоніни, ВІЛ, вірусні гепатити, сумка лікаря/медсестри, сумка холодильник, кушетки, шафи, комп’ютерне обладнання, гематологічний аналізатор, біохімічний аналізатор та інше.

Які очікування результати від впровадження реформи?

Впершу чергу – це покращення якості надання первинної медичної допомоги, раннє виявлення і профілактика захворювань. Також очікуємо на гідну оплату праці; комплаєнс пацієнт-лікар.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024