Ратнівська кулінарія: рецепти маринованого перцю від учительки з Гірник

22 Серпня 2024, 11:03
Тетяна Ковч 23997
Тетяна Ковч

Тетяна Ковч з села Гірники на Ратнівщині любить радувати рідних різноманітними смаколиками.

Рецептами маринування перцю господиня поділилася з Район.Ратне.

Тетяна Ковч − учителька біології Гірниківського ліцею Ратнівської селищної ради, класна керівниця 11-А класу. Працює в школі вже 24 роки.

Тетяна Ковч з родиною
Тетяна Ковч з родиною

«Коли є вільна хвилина − випікаю, готую, консервую як для найрідніших, так і долучаюся до благодійних ярмарків на підтримку ЗСУ. Ділюся рецептами з усіма в фейсбук-групі «НеТипові Гірники», нехай люди радують своїх близьких. Приємно, що опублікований мною рецепт квашених огірків декілька років тому сподобався багатьом, тому жінки навіть і в цьому році просили нагадати, оскільки забули та не записали, а знайти не змогли. Радію, коли мої рецепти стають у нагоді», − каже Тетяна Ковч, хоча, як зазначає, поєднувати роботу з домашніми клопотами, кухнею, підприємницькою діяльністю, волонтерством буває нелегко.

Читайте також: Старовижівська кулінарія: рецепт ватрушок від вчительки математики Наталії Гапонюк. 

Отже, рецепти маринованих перців від Тетяни Ковч.

Рецепт № 1 «Перець болгарський з домашнім медом»

Дуже смачний рецепт маринування перчику, випробуваний роками.

На дно літрової банки:

  • 2 листки лаврового листя;
  • 5-7 горошин чорного перцю;
  • 2-3 зубки часнику.

Ріжемо смужками перець і складаємо герметично в баночки зі спеціями.

Маринад:

  • 2 л. води;
  • 2 ст. ложки солі;
  • 200 грамів оцту;
  • 200 грамів цукру;
  • 2 столові ложки з верхом бджолиного меду (пробувала з купованим, штучним, зовсім не той смак, і не використовуйте гречаний, теж не сподобалося, краще брати мед з різнотрав'я).

Маринад доводимо до кипіння, щоб всі спеції розчинилися − і заливаємо ним перчик.

Літрову банку стерилізуємо 30 хвилин, закатуємо і перевертаємо.

Рецепт № 2 «Гострий перчик чилі»

Дуже простий рецепт і не потребує значних затрат і часу.

Ріжемо кружальцями помитий, гострий перець і трамбуємо у маленькі баночки з-під томатної пасти, ікри, аджики та соусів.

Далі готуємо маринад (пропорція 1:1).

На 1.5 кг перцю – 1 літр оцту та 1 літр цукру. Ставимо на вогонь для повного розчинення цукру (але не закип'ятіть, бо отримаєте цукерки дитинства).

Коли маринад буде трішки тепленький − заливаємо перчик, закручуємо кришкою – і в кладовку. За два тижні можна смакувати.

«Смакуйте та консервуйте на здоров'я для своїх найрідніших», − каже господиня.

Окрім кулінарії, у вільний час Тетяна Ковч любить фотографувати та подорожувати.

«До війни ми кожен рік з учнями подорожували.... Це були щасливі, незабутні подорожі та екскурсії, які, я впевнена на сто відсотків, запам'яталися не одному поколінню дітей. У нас навіть випускний вечір був на березі річки Прут в 2018 році і незабутній тиждень в Карпатах. А коли подорожуєш, шукаєш поглядом те, що б хотів зберегти в пам'яті, тому фотографуєш, фіксуєш миті, події, які хотів би запам'ятати на все життя. Напевно, це в усіх біологів фотокамера завжди в руках, де б ти не був», − ділиться Тетяна Ковч.

Коментар
09/12/2024 Понеділок
09.12.2024
08.12.2024