Заліські освітяни дискутували із білоруськими колегами

20 Травня 2018, 17:53
Учасники дискусії 1643 Джерело: https://www.facebook.com/zalisydivin/posts/178126786223007
Учасники дискусії

У п’ятницю, 11 травня, у селі Заліси організували захід проекту «Від пізнання культури сусіднього народу – до зміцнення партнерства і взаєморозуміння», який упроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Дискусійну панель з питань культурно-естетичного виховання серед молоді провели у рамках Програми Територіального співробітництва країн Східного партнерства «Білорусь-Україна». Про це повідомляють на сторінці «By learning the culture of  the neighbouring nation - towards partnership» у Facebook.

Близько 20 представників закладів освіти й культури з України та Білорусі зустрілися на Ратнівщині аби ознайомитися з досвідом проведення культурно-естетичного виховання в сільських закладах освіти обох країн, обговорити питання розвитку позашкільної освіти, а також поширення міждержавних контактів у сфері культури серед молоді прикордоння.

Учасники дискусійної панелі обговорили такі питання:

  • презентація НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня - дитячий садок» села Заліси;
  • зміни в освіті України;
  • культурно-освітнє виховання в НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня - дитячий садок» села Заліси;
  • основні принципи освіти та культурно-естетичного виховання в середній школі агромістечка Дівін Кобринського району Брестської області Республіки Білорусь.

Учасники дискусії наголосили на необхідності донесення до всіх і кожного інформації про місію позашкільної освіти, яка полягає у більш повному забезпеченні права дитини на розвиток і вільний вибір різних видів діяльності у вільний час.

Освітяни села Заліси поділилися досвідом, як організовують культурне дозвілля школярів: проводяться святкові та урочисті концерти, присвячені новорічним, державним святам та суспільно-важливим подіям; різноманітні конкурсні програми; вечори відпочинку для молоді. Щодо збереження народних традицій, відродження українських звичаїв, обрядів проводяться театралізовані свята, ігрові та розважальні програми. Функціонують клуби за інтересами, гуртки різного направлення. Вокальні та хореографічні колективи беруть активну участь у районних та обласний конкурсах, де займають призові місця.

Представники білоруської делегації повідомили, що з великою увагою і повагою завжди вивчають досвід роботи позашкільників України, і сподіваються, що українські колеги успішно подолають ті проблеми, які сьогодні мають місце, і позашкільна освіта буде розвиватися і процвітати, користуватися повагою з боку суспільства і держави.

Під час заходу учасники панелі ставили один одному запитання, дискутували з питань організації шкільної та позакласної діяльності, шукали спільні та відмінні риси в принципах освітньої системи сусідніх країн та обмінювалися ідеями про шляхи покращення ситуації у цьому напрямку.

На завершення заходу всі учасники разом із учнями 7-10 класів позмагалися у грі-квесті «Вивчення освіти, науки, спорту, культури сусідніх держав», а також підвели підсумки зустрічі та запланували майбутні заходи для розвитку культурного співробітництва між Заболоттівською селищною радою та Дівінським сільським виконавчим комітетом.

Під час заходу
Під час заходу

Учасники дискусії
Учасники дискусії

Учасники дискусії
Учасники дискусії

Учасники дискусії
Учасники дискусії

Гра-квест із учнями 7-10 класів
Гра-квест із учнями 7-10 класів

Учні школи села Заліси
Учні школи села Заліси

Гра-квест із учнями 7-10 класів
Гра-квест із учнями 7-10 класів

Під час заходу
Під час заходу

Під час заходу
Під час заходу

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024