Кортеліси: за спалене село повстанці ліквідували німецького генерала

03 Квітня 2018, 14:50
Олексій Шум (Вовчак) 3036 Джерело: http://www.hroniky.com/news/view/11407-za-spaleni-kortelisy-povstantsi-likviduvaly-nimetskoho-henerala
Олексій Шум (Вовчак)

За словами дослідників, актом помсти за знищені 23 вересня 1942 року Кортеліси стала бойова операція 1943 року під проводом Вовчака, керівника одного із перших загонів УПА.

28 березня 1943 року у Скулинських лісах на Ковельщині організували загін УПА — сотню «Стохід» під командуванням Олексія Шума (Вовчака), - пишуть на сайті «Хроніки Любарта».

Уродженець села Шайно (нині Журавлине Старовижівського району) Олекса Шум прожив усього 24 роки. Ще юним вступив в ОУН, готував молодь до збройної боротьби.

За дорученням проводу ОУН на початку березня 1943 року Олекса Шум взявся організувати перехід до УПА всієї української поліції Ковеля. Під час переходу було звільнено в’язнів тюрми та табору військовополонених. Частина їх приєдналася до поліції і пішла у ліс.

28 березня створили одну з перших сотень УПА «Стохід». Шум отримав псевдонім Вовчак. Чотовими його сотні були Тихон Зінчук (Кубік) та Федір Шабатура (Щука). Останній одночасно очолював Ковельську окружну СБ ОУН.

У травні 1943 року Вовчак провів свою найгучнішу операцію — ліквідацію німецького генерала. Дослідники вважають, що це стало можливим завдяки добре налагодженій повстанській розвідці. Українські агенти були у багатьох німецьких установах і мали доступ до найсекретніших документів.

Тож повстанці точно знали, коли з Бреста рухатиметься колона, в якій їхатиме близький соратник Гітлера, начальник штабу СА, обергруппенфюрер Віктор Лютце. Вовчак наказав Кубіку та Крилатому (Віктору Новаку) організувати засідку біля села Кортеліси.

Колона складалася з 18 вантажних та легкових автівок та мотоциклів. Німці не сподівалися нападу, але завзято відбивалися. Окрім Віктора Лютце, у тому бою загинуло ще четверо високопоставлених офіцерів.

За офіційною версією гітлерівців, сановник загинув в автокатастрофі. Дослідники визвольного руху вважають цей бій актом помсти за знищені 23 вересня 1942 року Кортеліси, де було спалено більше 2 тисяч мирних жителів.

Восени того ж року Вовчака призначили заступником командира і начальником штабу Північно–Західної військової округи «Турів», якою керував Юрій Стельмащук (Рудий). 20 березня 1944 року Олекса Шум загинув у бою з німецькими підрозділами біля села Луковичі нині Іваничівського району. Похований у селі Жашковичі.

А знищеного німецького генерала Лютце разом із польським генералом Свєрчевським та радянським Ватутіним у промові пізніше згадував командир УПА Роман Шухевич як один із прикладів доблесті повстанців.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024