Види криптовалют та їх особливості

27 Лютого 2023, 19:40
Криптовалюта Реклама 743
Криптовалюта

Наразі у світі існує вже понад 10000 криптовалют і кількість їх збільшується з кожним днем. 

Такі моменти як онлайн курс криптовалют при такому розмаїтті можуть викликати плутанину, але насправді в цьому немає нічого складного.

У цій статті ми поговоримо про те, що таке криптовалюта та які види криптовалют існують.

Що таке криптовалюта?

Криптовалюти — різновид цифрових грошей, під час створення яких використовувалися технологія шифрування даних (криптографія) та математичні обчислення на базі технології блокчейн. На відміну від традиційних грошей, криптовалюти не забезпечені фізичними активами та не мають єдиного центру управління. Усі криптовалюти поділяються на кілька основних типів. Криптовалюта види:

Біткоїн та альткоїни

Біткоїн — перша криптовалюта у світі. Має найбільшу ринкову капіталізацію та частоту використання. Багато ким вважається альтернативою таким активам, як золото та фіатні валюти.

Біткоїн є одноранговою електронною платіжною системою, яка дає можливість сторонам проводити угоди без залучення посередників у вигляді банків чи інших фінансових організацій.

Альткоїни — це всі інші криптовалюти, створені після Біткоїна. Запуск Біткоїна відкрив розробникам шлях до створення інших альтернативних Біткоїну монет.

Частина альткоїнів позиціювались як аналог Біткоїна (однорангова валюта та глобальна платіжна мережа Litecoin). Інші ставили перед собою завдання, що не притаманні Біткоїну. Наприклад, Ethereum був представлений як платформа для розробки та розгортання смартконтрактів та децентралізованих додатків (DApps).

Стейблкоїни

Стейблкоїн — альткоїн, вартість якого чимось забезпечена. В якості забезпечення можуть використовуватись фіатні валюти (долар США, євро тощо), біржові товари (наприклад, золото) чи інша крипта.

Завдяки цьому стейблкоїни мають набагато нижчий ризик зміни ціни, ніж  інші криптовалюти види. Найбільш популярними стейблкоїнами на 2023 можна назвати Tether, USD Coin, Binance USD.

Коїни та токени

Коїни — криптовалюти, що мають власний блокчейн. До коїнів відносяться: Bitcoin, XRP, Solana, Ethereum та інше.

Токени — криптовалюти без власного блокчейну, розроблені на базі наявних блокчейнів, наприклад, Ethereum. Власники токенів отримують можливість управління всередині спільноти, знижену комісію мережі та право на частку прибутку проєкту.

Для того, щоб ефективніше інвестувати та торгувати криптовалютою необхідно вміти розрізняти види криптовалюти. Знаючи до якого виду відноситься криптовалюта вам легше буде зрозуміти які фактори варто врахувати перед покупкою та спрогнозувати майбутню поведінку криптовалюти. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024