Владика Михаїл очолив престольне свято Іллінського храму в Ратному

05 Серпня 2022, 12:57
Владика Михаїл очолив престольне свято Іллінського храму в Ратному 1366
Владика Михаїл очолив престольне свято Іллінського храму в Ратному

У Свято-Іллінському соборі селища Ратне відбулось урочисте Богослужіння, яке очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Про це повідомляє пресслужба Волинської єпархії ПЦУ. З високопреосвященним служили ратнівський декан і настоятель протоієрей Роман Бодак та інше місцеве духовенство.

Привітавши зі святом, архіпастир закликав мирян навчитися любити себе. Спочатку потрібно полюбити себе, свій край, свій дім, а тоді усе інше. Адже, як писав Шевченко: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь». 

Історія Свято-Іллінського собору розпочалася в 1565 р., коли міщани звели храм на честь цього старозавітного угодника. Церкву було споруджено так, щоб розмістити якомога більше вірян, вона мала форму правильного чотирикутника на високому фундаменті з великими дверима на три сторони, вівтар – із позолотою, а головний купол бачили за 25 кілометрів. 

Дерев’яна дзвіниця з п’ятьма дзвонами стояла окремо. Внаслідок розташування на перехресті двох імперій – Російської та Речі Посполитої – містечко Ратне неодноразово змінювало підпорядкування, було ареною бойових дій. Після Першої світової війни собор став парафіяльним храмом.

Понад двадцять літ благочинним і настоятелем був протоієрей Павло Лясковський, який спочив у Бозі 1956 р. В 1944-му совєти спалили храм. З 1992 громада почала відновлювати святиню. 4 квітня 1993 р. відбувся чин закладення наріжного каменя під спорудження храму, а наступного дня – перша відправа, яку служив священник Роман Бодак. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром