Чи штрафуватимуть за збирання ягід та грибів на Ратнівщині

28 Червня 2022, 15:41
Гриби та ягоди 4498
Гриби та ягоди

Майже у всіх лісах Ратнівського краю у 2022 році заборонили збирати ягоди та гриби.

Та попри це, є люди, котрі не зважають на заборони й ходять у ліс на збір дикоросів, написали у редакцію Район.Ратне очевидці. 

Журналісти видання вирішили перевірити, де можна збирати ягоди та гриби у лісових масивах Ратнівського краю, та який ведеться контроль.

Варто нагадати, що у Ковельському районі куди входить колишній Ратнівський район, запровадили тимчасові обмеження щодо відвідування мирним населенням лісових масивів. 

Мета такої заборони — запобігання виникненню пожеж, які особливо небезпечні у воєнний час. На півночі Волинської області, біля кордону з Білоруссю, заборонили відвідувати ліси у районах виконання завдань Сил оборони. Про це повідомив голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко та опублікував умовну лінію розмежування, яка показує де заборонено збирати дикороси.

Зауважимо, станом на 28 червня можна збирати гриби та ягоди у Велимченській громаді та частково у Забродівській. Перші лісові ягоди почали продавати у Ратному минулого тижня.

У місцевих групах у соцмережах доволі активно розпочали розміщувати оголошення щодо продажу та купівлі лісових ягід.

Місцеві жителі також діляться своїми планами щодо цьогорічного збору чорниці.

 

Як розповіла для Район.Ратне речниця ВОУЛМГ Світлана Думська, лісівники працюють спільно із військовими, прикордонниками та поліцейськими у лісових масивах Ратнівщини. 

«Контроль ведеться як лісівниками, так і прикордонниками, військовими та поліцією. Рейдові групи працюватимуть й надалі в штатному режимі, цілодобово», – наголосила Світлана Думська.

Світлана додала, що нині на території області запроваджений п'ятий рівень пожежної небезпеки, а тому відвідувати ліс категорично заборонено. 

Зокрема, не можна в'їжджати у лісові масиви автотранспортом, за винятком того, який використовуються для лісогосподарських цілей, Збройними силами України та іншими військовими формуваннями, створеними згідно з законами України.

Тих, хто все-таки ходить до лісу попри період воєнного стану та пожежонебезпечну ситуацію, можуть притягти до адміністративної відповідальності. Насамперед стаття 77 КУпАП встановлює відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах.

На порушників закону, які розводять багаття у лісі, чи можуть спричинити пожежу, чекає штраф у розмірі від 1 530 до 4 250 грн, а для посадових осіб – від 4 250 до 15 300 грн.

Якщо ж працівники державної лісової охорони спіймали людину за прогулянкою в лісі, то вони можуть зробити попередження та зобов’язати її залишити територію.

Як наголосили у Ратнівській селищні раді, громадянам варто дотримуватися заборони, адже кожен має дбати про безпеку свого життя.

Заступниця голови Самарівської громади Галина Хомук, де діє заборона на відвідування лісів, розповідає, що рішення щодо штрафування збирачів ягід та грибів поки не приймали. Лісові масиви контролюють відповідні робочі групи.

Як повідомили Район.Ратне у місцевому відділі поліції, контроль із відвідуванням лісів нині проводиться спільно із лісівниками.

Нагадуємо, без крайньої потреби військові просять волинян не ходити у ліс. Крім того, закликають уточнювати межі дозволених для відвідування лісових масивів у місцевої влади.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром