Як на Ратнівщині реагують на військові навчання в Білорусі

28 Травня 2022, 10:15
Як на Ратнівщині реагують на військові навчання в Білорусі 1933
Як на Ратнівщині реагують на військові навчання в Білорусі

У четвер, 26 травня, білоруські війська розпочали черговий етап військових навчань, цього разу – неподалік кордону із Волинню, зокрема у Брестській області. 

Невизнаний низкою держав президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про створення Південного оперативного командування поблизу кордонів з Україною. Протяжність державного кордону України з Білоруссю в межах Волині – 215 кілометрів. Суспільне побувало в Ратнівській громаді, зокрема у селах, які межують з кордоном, пише Суспільне.

Родинні зв'язки та оборона: яка ситуація на прикордонні

Як розповів Суспільному Ратнівський селищний голова Віталій Бірук, від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну частина місцевих жителів виїхали із прикордонних сіл з Білоруссю.

Ратнівська громада
Ратнівська громада

Хочемо миру, але готуємося до війни. Наші люди знають, що робити. Ми проводимо із ними роз’яснювальну роботу. Налаштовані і готові захищатись. А сусіди хай думають – чи нападати чи ні, – каже селищний голова.

З села Жиричі до білоруського кордону більш як два десятки кілометрів, лісом – ближче. Оборону селяни підготували ще у перші дні війни, – розповів староста Жиричівського старостинського округу Сергій Вашестюк.

З нашого села багато людей живе у Білорусі. Це наші сестри, брати. Тут навчання проходять, близько біля кордону. Ми, звісно, переживаємо, спостерігаємо, щоб не прорвались ДРГ. Інколи бачимо, як ракета може летіти, – говорить Сергій Вашестюк.

Як реагують на військові навчання в Білорусі селяни

Гримить там (у Білорусі – ред.), чути, – каже житель села Млинове Петро Штик

Житель села Млинов Петро Штик
Житель села Млинов Петро Штик

Донедавна чоловік поблизу українсько-білоруського кордону заготовляв дрова. Навпростець через ліс до кордону, розповідає млиновець, майже два кілометри.

Раніше якось уваги не звертали, а зараз.... Було колись, до початку війни, то геть не звертали, що бахає та й бахає. А тепер так, одразу думки закрадаються, – розповідає селянин.

У сусідніх Жиричах люди намагаються жити звичним життям, – каже Іван Охрімчук. Розмовляючи з журналістами чоловік продовжує косити траву на свому обійсті.

Подружжя Охрімчуків
Подружжя Охрімчуків

Дружина Івана – Марія, клопочеться у хаті. Жінка розповідає: коли чула звуки літаків та ракет, які летіли у бік України з Білорусі – лякалася. Коли лунає сирена, селяни біжать у льох. 

Тут (в льосі – ред.)все є, все що треба. Але, воно те не спасе, як кине ту ракету, – говорить жінка.

Що кажуть прикордонники

Станом на 27 травня, ситуація на кордоні з Білоруссю – контрольована, – однак, загроза вторгнення військ з території Білорусі в межах Волинської області зберігається, – розповіла Суспільному речниця шостого Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна.

Зараз ми не спостерігаємо в безпосередньо до Державного кордону скупчення військової техніки. Однак, охорону Державного кордону ми продовжуємо здійснювати посилено, – зазначила речниця. З її слів, прикордонники постійно відстежують рух техніки із Білорусі, аби вчасно відреагувати на її зміни або ж на загострення ситуації, якщо така виникне на кордоні.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024