Щедрик, щедрик, щедрівочка: як юні заболоттівчани водили козу на Щедрівку

14 Січня 2022, 11:15
Учні Заболоттівської дитячої музичної школи 1384
Учні Заболоттівської дитячої музичної школи

Учні Заболоттівської дитячої музичної школи виконали стародавній обряд «Водіння кози».

Святкове дійство записали та розмістила Тетяна Акопджанян на популярній відеоплтатформі YouTube.

Читайте також: Святкові вогні та вертеп: як у Заболоттівському храмі зустрічали прихожан на Різдво

Довідково:

Звичай водити Козу на Василя, з 13 на 14 січня, – це містичне дійство, що прийшло до нас ще з дохристиянських часів і продовжує жити в обрядових дійствах сучасних колядників і щедрувальників. Найбільшою популярністю у східних слов’ян користувалася маска кози, символу урожаю.

Зазвичай її робили із дерева, обклеюючи хутром. Нижня щелепа була рухомою, до неї прив’язували мотузку, і тоді "коза" могла клацати зубами. Іноді обходилися обручем із лози. Дві гіллячки служили рогами, дерев’яні ложки – вухами. На спину Козі одягали вивернутий хутром догори кожух. 

За прадавньою легендою, щоб урятувати новонарожного сина від злої Мари, Божа Мати перевтілила його у козу. Кожного Різдва Богоматір обертатиме на козу своє дитя аж до кінця світу, допоки не скінчиться боротьба світлих і темних сил. Тож із язичницького символу родючості коза поступово перетворилася на одного із символів Ісуса Христа.

Але на святках Коза, як і належить домашній худобі, ніколи не ходила сама. Її водила юрба ряджених "козоводів", що йшли від хати до хати, щедруючи і розігруючи невеликі вистави. (за матеріалами видання  Українська Правда)

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024