Головні події 26 жовтня. Підсумковий випуск новин

26 Жовтня 2021, 20:05
Підсумковий випуск новин 1488
Підсумковий випуск новин

До вашої уваги – підсумковий випуск новин 12 каналу за 26 жовтня.

Третє ковід-щеплення: кому треба. Додаткове прищеплення проти коронавірусу будуть рекомендувати тим українцям, у кого може бути слабка імунна відповідь на стандартний курс вакцинації, йдеться у сюжеті 12 каналу

Головний санлікар Ігор Кузін уточнив, що для третьої дози будуть такі ж рекомендації щодо поєднання вакцин, як і для перших двох доз. Тобто “Moderna” може бути замінена на другу дозу вакцини “Pfizer” або навпаки, також вакцина “AstraZeneca” може бути заміщена вакциною мРНК для іншого прищеплення.

Відсутність графіку, а іноді і взагалі рейсів. Нововведення щодо міжобласних перевезень значно знизили кількість подорожувальників. Однак, самі ж пасажири альтернативу автобусу знайти можуть, тоді як водії бідкаються: працюють у збиток. Нині спрогнозувати, чи буде рейс, не можуть і самі керманичі. Деталі Ольга Матвєєва з’ясовувала.

В Україні підвищуватиме субсидії для жителів областей, які знаходяться у «червоній» зоні. Для регіонів, де посилили карантин, соціальні нормативи збільшили на 50%. У цих межах надається субсидія на холодну та гарячу воду, водовідведення, електроенергію та природний газ. При цьому органи соцзахисту не вимагають від громадян жодних додаткових документів. Нарахування будуть здійснюватися автоматично. Втім, як тільки область вийде із «червоної зони» – субсидію заберуть.

У Ківерцях мешканці просять відремонтувати вулицю Деревообробників. В дощ тут, певнять, ні пройти, ні проїхати. Ситуацію, кажуть, не рятує і нещодавнє грейдерування, бо ж коли мокро – то дорога перетворюється на болото. Наші журналісти уже спілкувалися із людьми весною: тоді їм пообіцяли повністю відремонтувати вулицю. Втім, на календарі уже осінь, а покриття замінили лише на одній частині. Що на це кажуть у міськраді і чи варто чекати ремонту Деревообробників цьогоріч, – у наступному сюжеті.

З 8 листопада розпочнуть відсторонювати від роботи працівників освіти і посадовців, які не мають прикріплення проти СOVID-19. Мова йде про представників професій, які, згідно з наказом МОЗ, підлягають обов’язковій вакцинації проти ковіду. До переліку увійшли: працівники центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та працівники закладів освіти. Не допускати до роботи будуть всіх представників цих професій, крім тих, які мають протипоказання до проведення прикріплень проти СOVID-19. Такі працівники повинні надати медичний висновок щодо наявності протипоказань до вакцинації. Зазначимо, що раніше МОЗ повідомляли, що на годину відсторонення за працівником не зберігається заробітна плата.

В останній день вересня у Володимирі трапилася надзвичайна ситуація. Пам’ятка місцевого значення, більш відома місцевим, як «Аптека Бражнікова» просто рухнула в секунду. Причиною обвалу стала не старість, а ремонт. Про те, який вигляд нині має будівля, хто і коли розпочне реконструкцію, і чому продавці магазинів, що розташовані в приміщенні аптеки, працюючи щодня, лишаються без прибутку – знає наша Анастасія Качина.

В Україні надійде півтори тисячі доз вакцин проти грипу. Частина з них уже надійшла до аптечних мереж країни, інша – ще проходитиме лабораторний контроль. Так, в Україні використовуватимуть французьку, нідерландську та корейську вакцини. Наприкінці листопада Україна очікує на постачання вакцини за системою PIVI – це механізм, який допомагає країні на безкоштовній основі отримати вакцину проти грипу для прищеплення найбільш пріоритетних груп. Вакцину розподіляти по областях країни. Її будуть використовувати для захисту лікарів, які нині працюють у палатах інтенсивної терапії та реанімаціях.

Пошити ділову сукню за 5 годин. У Луцьку за звання кращої майстрині змагаються студентки закладів профтехосвіти та Луцького НТУ. За відведений час дівчата мають свої ескізи перетворити у справжнє ексклюзивне вбрання. На кону – можливість представляти Волинь на Всеукраїнському рівні. Як швачки фантазували з тканинами та які сукні створювали – бачила Ангеліна Гущина.

У селі Окачеве на Ратнівщині зберегли старовинний млин. І, що найцікавіше, він досі працює. Зовні будівлю реставрували завдяки місцевим благодійникам, усередині – все залишилося, як колись. Бачили, як виглядає унікальний млин, та спробували його завести і наші журналісти.

За вивіз сміття – вдвічі дорожче. У Луцьку хочуть підвищити тариф на послуги «Луцькспецкомунтрансу». Як поінформували на підприємстві, їх щорічні збитки сягають понад мільйона гривень. Крім того, тариф на послуги з вивезення твердих побутових відходів не змінювали ще з 2018 року. Тому тариф в обласному центрі Волині має зрости вдвічі. У підприємстві наголосили, що зміни зачеплять не лише Луцьк, а й інші українські міста. Очікують, що тариф на вивезення сміття становитиме близько 30 гривень з людини на місяць.

Магія єднання. У Луцьку відбулася прем’єра музичної вистави-інклюзії. Участь у ній взяли діти із синдромом Дауна та з ДЦП. Всього за три місяці підготовки вдалося досягти феєричного результату! Щоправда, через карантинні обмеження побачити його змогли не всі. Тож наша Ольга Матвєєва розповість, як усе відбувалося.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024