На українсько-білоруському пограниччі розрісся один із заказників Ратнівського краю

21 Жовтня 2021, 08:31
Знак на стику України, Польщі і Білорусі 1121
Знак на стику України, Польщі і Білорусі

Площа охоронних територій місцевого значення збільшилися завдяки демаркації кордону з Республікою Білорусь в межах Волинської області. 

Гідрологічний заказник «Піщанський»  збільшився на 1,2 гектара, а загальнозоологічний заказник «Липине» на 1,52 гектара. Про це йдеться у рішенні Волинської обласної ради «Про збереження і розвиток природно-заповідного фонду області» від 20 жовтня, – повідомляє кореспондентка видання Еко.Район

Рішення передбачає створення просіки шириною 5 метрів від лінії Державного кордону. Цей захід передбачений Планом демаркації Державного кордону між Україною та Республікою Білорусь, який затверджений на двадцятому засіданні Спільної українсько-білоруської демаркаційної комісії 17 січня 2019 року. 

Заказник «Піщанський» розташований на території однойменного лісництва на території Шацької громади. 

Заказник «Липине» розташований у Заболотівському лісництві та перебуває у віданні Ратнівського лісомисливського господарства та Спеціалізованого лісогосподарського агропромислового підприємства  «Ратнеагроліс».

Хащі також мають прорубати і уздовж гідрологічного заказника «Пулемецький», який не змінив своєї площі, на території Ростанського лісництва у Шацькій громаді. 

Облрада постановила, що землевласники та постійні землекористувачі повинні винести на місцевість змінені межі територій та об’єктів природно-заповідного фонду і позначити їх державними знаками встановленого взірця. А також забезпечити режим охорони та збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Заходи реалізовуються у рамках проєкту ЄС «Зміцнення безпеки на білорусько-українському кордоні шляхом сприяння завершенню процесу демаркації». 

Нагадаємо, процес демаркації українсько-білоруського кордону триває з 2016 року. У 2018 встановили знак на місці стику трьох держав України, Польщі та Білорусі, що на краю теперішньої Шацької громади. 

Читайте такожТактика дрібних капостей: що означає обстріляний стовп на українсько-білоруському кордоні

Нагадаємо, весною 2020 року природно-заповідний фонд місцевого значення поповнився пам’ятками природи «Охничівські природні ліси» (до 30 га), «Загорілівські природні ліси» (47,7 гекта га) та «Кременицькі природні ліси», які розташовані поблизу села Карасин на Маневиччині. 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024