Як про Лесю Українку говорили по-новому в «POETY. Діалог поколінь»

15 Жовтня 2021, 18:10
«POETY. Діалог поколінь» 433
«POETY. Діалог поколінь»

«POETY. Діалог поколінь» – це літературно-музичний проєкт, ініціаторкою якого стала українська музикантка Соломія Чубай. Він розповідає про поетів і поеток, які у 2021 році святкували б свої ювілеї. 

Журналісти Район.Культура дізналися про це зі сторінки проєкту в фейсбуці та вирішили дізнатися про це більше.

Музикантка із цілою командою професіоналів знімає відео, де із знавцями творчості майстрів слова спілкується про їх життя та творчість. Але саме вона є ідейною натхненницею та авторкою проєкту, співачка, благодійниця, авторка «Колискові для Олекси», «Колискові для Олекси – 2», «POETY» та «POETY. Діалог поколінь», «П'ятикнижжя».

«Цей проєкт в мене проростав довго. Мене вразила розповідь про батька, Грицька Чубая. Те, що у 15 років він створив підпільний літературний гурток у своєму селі, де читав заборонену у 60-х роках українську поезію, через що його дівчина здала його до КДБ. В допиті брав участь чоловік з прізвищем Франко і батько спитав: «Як ви можете з таким прізвищем працювати на таку сумнівну організацію? Тато мріяв, що українська поезія зазвучить у цілому світі під музику джазових та симфонічних оркестрів.», – каже Соломія Чубай.

У проєкті йдеться не лише про відомих широкій аудиторії митців слова, таких як Іван Франко або Павло Тичина, але й про менш знаних авторів, наприклад, ― Дніпрову Чайку або Людмилу Василевську-Березіну, українську поетку ХІХ століття. 

З нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки, Соломія Чубай включила й в проєкт корифейку української поезії. З українськими поетесами та літературознавицями – Оленою Галетою та Оленою Гусейновою вони розмовляли про поетесу так, як ніколи раніше. Модерує розмову Юрій Кучерявий.

У відео йдеться про: 

  • «аристократичне походження» та вплив сім'ї на життя Лесі Українки; 
  • про Лесю Українку та її чоловіків; 
  • про фемінізм у житті авторки, про авторку, що являє собою фемінізм; 
  • про особливості поезії Лесі Українки та чому важливо вміти тримати дихання; 
  • про те, чому експертки персонально люблять та шанують Лесю Українку;
  • про те, чому ж Леся Українка така особлива – як особистість та письменниця.

Також, 8 жовтня у Львові відбувся музично-поетичний концерт Соломії Чубай в супроводі відомих музикантів Андрія Кохана – бас-гітара, Ігоря Гнидина – барабани, Сашка Главацького – гітара та Тома Луголообі – клавіші та симфонічного оркестру INSO-Lviv, диригент – Євген Крук. Цей концерт – це презентація нового альбому «POETY. Діалог поколінь»

Гості заходу слухали пісні на слова видатних поетів-ювілярів: Лесі Українки, Юрія Клена, Миколи Вінграновського, Івана Франка, Дніпрової Чайки, Павла Тичини, Юрія Покальчука, Олександра Ірванця, а також батька Соломії – Грицька Чубая.

«Це проєкт доньки для тата, проєкт, у якому різні покоління українців нарешті мають можливість поговорити між собою у такий незвичний спосіб – через єднання поезії, музики та особливого відеоарту від Олексія Хорошка», – йшлося в анонсі до концерту.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024