Повстанець ОУН з Видраниці на фото ХХ століття

11 Жовтня 2021, 11:10
Повстанці 2442
Повстанці

У соцмережі опублікували фото уродженця села Видраниця зі своїми побратимами з ОУН.

Фото розмістили на сторінці Кортеліського історичного музею у фейсбуці.

До музею її передав уродженець села Видраниця Федір Федчук, який нині живе у Тульчині Вінницької області. Він розповів, що на фото крайній зліва його дядько по матері – Федір Крайнік на псевдо «Володя».

 

Федір народився у 1929 році та жив з батьками у Видраниці. Був дуже розумний і добросовісний. Представники влади агітували його вступити в комсомол і обіцяли відправити на навчання. Але він вибрав інший шлях. У 1947 р. вступає в ОУН і приєднується до повстанців. 

Серед його побратимів, які зафіксовані на світлині справа, бачимо таких відомих повстанців, як Степан Калачук «Панас» та Ярослав Бабій «Марко», що належали до найближчого оточення надрайонного провідника ОУН Андрія Михалевича «Коса». Імена інших чотирьох повстанців поки що невідомі. 

Як згадується в архівних документах, 15 липня 1949 роком, «Володя» разом із товаришами потрапив у засідку оперативно-військової групи МГБ на хуторі Липини біля села Заброди. 

Кирило Михалевич «Савка» із Замшан та Юхим Лахтюк «Яструб» із хутора Ферма були вбиті відразу. 

Забродівець Максим Олексюк «Явір» під градом куль зумів утекти та врятуватися. Федір Крайнік був поранений і оточений в житі. Опинившись у безвихідному становищі, він піднявся на повний зріст, розчесав гребінцем волосся, і вистрілив собі у скроню із пістолета. 

Для його впізнання та відвезення тіла в Ратне викликали з Видраниці його родича Василя Федчука. Він згадував, що коли віз підводою Федора до райвідділу, той був ще живий. Він дихав, але був без свідомості. Що було з ним далі – невідомо.

Читайте також: Родина Миронюків з Якушів на фото ХХ століття

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024