Головні події 30 вересня. Підсумковий випуск новин

30 Вересня 2021, 20:30
Підсумковий випуск новин 645
Підсумковий випуск новин

До вашої уваги – підсумковий випуск новин 12 каналу за 30 вересня.

В Україні хочуть утилізувати 34 тисячі доз вакцини Pfizer. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пояснив, що є підозра, що під час її транспортування було порушено температурний режим. Зараз вони зберігаються на складі, адже чітких доказів, що вакцина зіпсувалася, немає. Тож препарат забрали на перевірку і почали розслідування. До слова, постачальник і логіст зараз судяться через цю ситуацію.

У Володимирі-Волинському всі школи відновлять навчання. Працівники освітніх закладів масово вакцинувалися, тому від 30 вересня в місті усі навчальні заклади працюватимуть у звичному режимі. Про це розповів міський голова Ігор Пальонка. Чиновник також додав, що спершу було багато спротиву, тож довелося провести чимало бесід з колективами, аби переконати педагогів, що потрібно вакцинуватися для того, аби діти мали змогу нормально навчатися. Підштовхували освітян робити щеплення і батьки учнів.

Вже цієї неділі, 3 жовтня, в усій Україні відзначатимуть День працівників освіти. До свята лічені дні, тож у волинських містах вже починають вітати педагогів. До прикладу, у Ковелі деякі вчителі отримали не лише традиційні подяки, а й солідну грошову винагороду. Хто серед щасливчиків та за якими критеріями оцінювали освітян у місті залізничників – дізнавалася Ангеліна Гущина.

Волинський військовий ліцей отримав майже 15 мільйонів гривень від держави. Втім, ці гроші може втратити. Навчальний заклад виграв у проєкті МОН своєю ініціативою реконструкції корпусів. Небезпека втратити гроші з’явилась через те, що обласний бюджет має відшукати солідну суму на співфінансування. Це обговорювали на бюджетній комісії обласної ради. Зокрема, з обласного бюджету потрібно відшукати трохи більше ніж 10 мільйонів. Однак знайти такий ресурс в межах видатків, передбачених в обласному управлінню освіти, запевняють чиновники, буде складно. Втім, втратити таку допомогу – шкода. Тож посадовці кажуть: ймовірно, доведеться шукати гроші в бюджеті області серед інших розпорядників.

Україну заполонили філологи, а треба інженери. Одне із видань проаналізувало ринок праці й, як з’ясувалось, у нашій державі суттєва нестача робочих рук і фахівців із технічною освітою. Особливо – інженерів. А випускники шкіл продовжують активно подавати заяви до вишів на гуманітарні спеціальності, найпопулярніша з яких і цьогоріч була – філологія. Втім фахівці запевняють: професійному гуманітарію знайти роботу складно. На ділі ж технарів із вищою освітою роботодавці розбирають дуже швидко.

У Польщі поменшало українських заробітчан. Нині там близько мільйона наших громадян. Натомість до пандемії їх було щонайменше два мільйони разом із нелегальними працівниками, – повідомляє Польське Радіо. Втім, популярними стали інші напрямки. Українці дедалі частіше їдуть заробляти у Чехію та Німеччину. Причина проста: там більше платять. Та от країні-сусіду українських робочих рук бракує. Нині кожна четверта польська компанія охоче береться працевлаштувати українських громадян протягом року.

В опалювальний сезон у Луцьку – з новими захмарними тарифами. У Луцьку кардинально підвищать ціни на тепло та гарячу воду. Для чого, чому і на скільки – дізнавалася наша Анастасія Качина.

Луцька міська рада оголосила конкурс на встановлення пам’ятника Степану Бандері. Окрім цього, архітектори мають розробити концепцію благоустрою прилеглої території. Фахівець, який запропонує найкращий проєкт, отримає винагороду – 20 тисяч гривень. Нагадаємо, що через реконструкцію площі Героїв Майдану монумент пам’ятника, який роками стояв біля луцького РАЦСу, – знесли. Тепер монумент мають намір встановити у центрі Луцька: у сквері між міськрайонним судом та центром компанії «СітіКард». Втім, кажуть у міськраді, остаточне рішення про місце, де “виросте” скульптура ідеологу та теоретику українського націоналістичного руху, поки не прийняли.

У Луцьку приміському автобусу дозволили їхати вулицями міста. Маршрутка, яка курсує із села Борохів до Підгайців їздитиме через Дубнівську, Авторемонтну, Рівненську і Теремнівську. З проханням дозволити приміській маршрутці їздити вулицями Луцька до міськради звернулася Підгайцівська сільрада. Зазначимо, що в мерії роками борються із тим, аби приміські маршрутки не їздили центральними вулицями. Так, як запропоновані автошляхи не перевантажені транспортом, члени виконкому таки дали дозвіл.

Колишній луцький «Техас» – не працюватиме. Бару «Стара Підкова», що на Данила Галицького, не продовжили режим роботи на наступний рік. Зазначимо, що заклад працює щоденно з 20 вечора й аж до 4 години ранку. У Луцькраді пояснюють, що підприємець, який там бізнесує, не наповнює бюджет Луцька, а сплачує податки у Боратинську громаду. Щобільше, за словами Луцького міського голови Ігоря Поліщука, бар – скандальними бійками й навіть різаниною.

Поблизу Ковеля Fiat Bravo збив 60-річного велосипедиста. Постраждалого від зіткнення жителя селища Люблинець госпіталізували до відділення реанімації. У легковика від удару розбите лобове скло, зім’яло дах і розтрощило фару. За кермом машини перебував 36-річний місцевий житель. За фактом ДТП з потерпілим правоохоронці розпочали розслідування.

Врятував товариша від смертельної цигарки. У селищі Благодатне в одній із квартир будинку барачного типу виникла пожежа. За інформацією рятувальників, власник помешкання заснув із запаленою сигаретою. Від цього за лічені хвилини спалахнуло ліжко. Врятував чоловіка товариш, який саме зайшов до будинку. Чоловік помітив вогонь та викликав пожежників. Постраждалого ушпиталили з опіками.

Унікальний туризм у Нацпарку «Прип’ять-Стохід» Тут можна насолодитися не лише неймовірними краєвидами дикої природи, а й поплавати річища річок. Наша Ангеліна Гущина вже спробувала і поділиться враженнями.

Баскетбольний клуб «Старий Луцьк-Університет» готується до початку нового сезону. А розпочнеться він уже цими вихідними грою з Івано-Франківською «Говерлою». Чим дивуватимуть та які цілі ставлять перед собою луцькі баскетболісти – у нашому сюжеті.

На 12 каналі не припиняються екскурсії для дітей. Цього разу до нас в гості завітали вихованці приватної школи «Портал». Малеча дізнавалася про роботу телебачення на практиці. Детальніше у сюжеті Наталії Шпоняк.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром