Волинські епідеміологи застерігають про ризики захворіти на лептоспіроз

24 Червня 2021, 12:55
Жовтяниця 663
Жовтяниця

Лептоспіроз – небезпечна зооантропонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником – бактерією Leptospira. 

Про це нагадують на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Хвороба характеризується ураженням печінки, нирок, нервової системи та супроводжується загальною інтоксикацією, гарячкою, жовтяницею, геморагічним синдромом і нирковою недостатністю.

У ВООЗ вважають лептоспіроз – найпоширенішим зооантропонозним захворюванням у світі: щороку реєструється понад мільйон випадків хвороби та до 60 тисяч людей помирає.

В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна, ризик зараження зростає влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Ця недуга залишається однією з найбільш розповсюджених природно-осередкових інфекційних хвороб в нашій країні та є значимою в соціально-економічному аспекті. Інфекційна хвороба призводить до ускладнень з високою летальністю.

Основними джерелами збудників цієї інфекції є тварини – дрібні ссавці (гризуни і комахоїди), дикі та сільськогосподарські тварини, домашні – собаки, кішки, промислові тварини (лисиці, нутрії). Зараження від хворої людини практично не спостерігається. Інфікування відбувається при вживанні сирої води з відкритих водоймищ, під час купання, при роботі на заводнених територіях без спецодягу, вживанні харчових продуктів, до яких мали доступ гризуни, контакт з хворими тваринами  та інше.

Інкубаційний період захворювання триває від двох днів  до чотирьох тижнів. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання)  до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті.

Природні умови Волині сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій, тому завжди залишаються ризики їх виникнення, про що свідчать близько 70 ензоотичних територій по лептоспірозу. Така ситуація підтверджується високим відсотком інфікування збудниками дрібних ссавців – у понад 20% всіх досліджень, котрі проводяться під час епізоотичного  моніторингу об’єктів довкілля, лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Протягом останніх трьох років захворюваність лептоспірозом в області носить спорадичний характер. 

За період 2018-2020 років зареєстрували сім випадків захворювання у мешканців Ковельського, Луцького, Володимир-Волинського, Рожищенського районів та міста Луцьк. Всі випадки захворювання підтвердженні лабораторно. 

Умовами, що сприяли зараженню є ведення домашнього господарства, догляд за сільськогосподарськими тваринами без засобів захисту та купання у місцевих відкритих водоймах.

Лікарі-епідеміологи щорічно рекомендують проводити  дератизаційні заходи на епідеміологічно значимих об’єктах (об’єкти харчування, комунальні, дитячі тощо), оптимальною є одномоментна суцільна дератизація, яка повинна проводитися двічі на рік (весною та восени).

Враховуючи вищенаведене, важливо пам’ятати, що для попередження небезпечної хвороби необхідно:

  • купатися в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води;
  • бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях;
  • при виконанні  польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно  використовувати засоби індивідуального захисту – вдягати гумові  чоботи, рукавички;
  • не вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водоймищ, не використовувати її для миття овочів, фруктів;
  • забезпечити відповідний захист від гризунів місць проживання людей та особливо джерел водопостачання.

 

Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися симптоми хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо),   негайно звертайтесь за  медичною допомогою. Раннє звернення сприяє швидкому одужанню без важких ускладнень.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024