Фітосанітари б'ють на сполох: колорадський жук іде в атаку

22 Червня 2021, 12:18
Колорадський жук атакує посіви картоплі 646
Колорадський жук атакує посіви картоплі

За відповідних погодних умов, накопичення суми ефективних температур в посадках картоплі зафіксовано відродження личинок колорадського жука.

Метеорологічні умови  першої-другої декади червня (випадання дощів та рясних рос, висока відносна вологість повітря, різкі коливання денних та нічних температур) створили сприятливі умови для розвитку фітофторозу картоплі та томатів на присадибних ділянках, йдеться на сайті ГУ «Держпродспоживслужби» у Волинській області. 

Аби не допустити значного пошкодження рослин картоплі та інших пасльонових, у Держпродспоживслужбі рекомендують при масовій появі личинок І-ІІ віків за чисельності 10-20 екз/кущ картоплі на 8-10% заселених кущів, застосовувати один із дозволених інсектицидів. 

Для отримання найкращого результату щодо обмеження поширення фітофторозу необхідно одночасно з інсектицидами провести обприскування профілактично фунгіцидами — до початку симптомів хвороби, бо попередити захворювання набагато простіше та дієвіше.  

Обробки необхідно проводити  в тиху безвітряну погоду в ранкові та вечірні години препаратами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог. 

Оскільки з часом у збудника може з’явитися резистентність до якогось фунгіциду системної дії, бажано не використовувати протягом сезону один і той самий фунгіцид. Перші обробки доцільно поєднувати з позакореневим підживленням водорозчинними добривами, регуляторами росту рослин.  

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024