Тариф «Твій газ Рівномірний платіж» – можливість зменшити суми в зимових платіжках до 40%», – Микола Тищук

29 Травня 2021, 10:24
Микола Тищук РЕКЛАМА 481
Микола Тищук

З 1 травня 2021 року всіх побутових споживачів газу автоматично перевели на річний контракт із фіксованою ціною, яка не зростатиме протягом року. Автором цих змін є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП). 

Що зміниться для українців у зв’язку зі змінами тарифів та в цілому про ситуацію на ринку газу розповів директор ТОВ «Волиньгаз Збут» Микола Тищук.

— Миколо Михайловичу, річний газовий контракт в масштабах країни – новий продукт. На вашу думку, чи виправдана ця ініціатива та що вона дасть для пересічного споживача газу?

– Вартість кубометра газу в рамках річного контракту є фіксованою на рік. Насамперед це дозволить клієнтам краще планувати витрати на комунальні послуги та захистить споживачів від значних стрибків цін. Адже наразі ситуація на енергетичних біржах в ЄС залишається нестабільною. Аналітики прогнозують, що очікуване літнє зниження вартості блакитного палива може взагалі не відбутися. Якою буде ситуація під час наступного опалювального періоду теж важко спрогнозувати.

Для наших клієнтів нам вдалося зафіксувати ціну газу в рамках тарифу «Твій газ Річний» на рівні 7,99 грн за кубометр. Це одна з найнижчих цін в Україні.

– Тобто упродовж року для клієнтів «Волиньгаз Збуту» ціна на газ не може перевищувати 7,99 грн?

– Так, до 30 квітня 2022 року ціна на газ в рамках базового річного тарифу зафіксована на рівні 7,99 грн і не може бути більшою. Згідно з правилами, вона може зменшуватися. Все залежить від ситуації на енергетичних хабах. Однак на Українській енергетичній біржі зараз ціна природного газу сягнула 11 грн за кубометр. Тому говорити про здешевшання ресурсу поки не варто.

Читайте також7,99 за кубометр газу: «Волиньгаз Збут» запроваджує нові тарифи на блакитне паливо

– Окрім тарифу «Твій газ Річний» ваша компанія пропонує й інші тарифи. Розкажіть про них.

– Надання споживачам можливості вибору тарифу – важлива умова успішної роботи конкурентного ринку газу. Адже головною цінністю в умовах ринкової економіки є клієнт, який має самостійно вирішувати, які умови є для нього найзручнішими.

Наразі для наших клієнтів актуальні ще дві пропозиції – тарифи «Твій газ Місячний» та «Твій газ Рівномірний платіж».

Вартість газу в рамках тарифу «Твій газ Місячний» буде залежати від ситуації на ринку та може змінюватиметься кожного місяця. Клієнти, які перебувають на цьому тарифі, можуть зекономити кошти влітку, але в зимові місяці, коли відбувається пік росту ціни на газ, суми в платіжках можуть бути більшими. У червні вартість газу в рамках цієї пропозиції становитиме, як і в річному тарифі, 7,99 грн за кубометр.

Тариф «Твій газ Рівномірний платіж» передбачає однакові щомісячні платежі упродовж року – і влітку, і взимку людина платитиме однакову суму. Такий спосіб оплати дозволить нашим клієнтам розділити фінансове навантаження рівномірно на рік і в опалювальний період сплачувати до 40% менше від їхнього фактичного споживання.

Читайте також«Волиньгаз Збут» запроваджує нові тарифи на газ для населення

– Як визначити суму, яку потрібно сплачувати щомісяця в рамках тарифу «Твій газ Рівномірний платіж»?

– Ми беремо річний обсяг споживання газу клієнта, множимо його на зафіксовану на рік ціну – 7,99 грн за кубометр і розділяємо на 12 частин (якщо зміна тарифу відбувається у травні), 11 частин (при переході на тариф у червні). В результаті споживач щомісяця сплачує отриману суму рівними частинами. Варто наголосити, що чим раніше споживач перейде на тариф, тим менший щомісячний платіж сплачуватиме.

Рівні платежі упродовж року вже давно практикуються у країнах Європи. Думаю, такий підхід до оплати за енергоресурс стане популярним і в нас. Насамперед ця пропозиція буде цікавою власникам індивідуального опалення та газових колонок, що використовуються для підігріву води. Адже взимку об’єм їхнього споживання значно більший, ніж влітку. А оплата рівними частинами упродовж року застрахує споживачів від надмірних витрат на газ в холодну пору та накопичення боргів.

– А якщо людина використає менший або більший об’єм газу?

– Термін дії тарифу «Твій газ Рівномірний платіж» до 30 квітня 2022 року. Після його завершення постачальник та споживач здійснять звіряння планового обсягу постачання природного газу та фактичного обсягу природного газу.

У випадку, якщо плановий об'єм виявиться меншим за фактичний, споживач зобов’язується здійснити остаточний розрахунок за спожиті куби. Якщо плановий обсяг буде більшим за фактичний, ми повернемо залишок коштів споживачу або зарахуємо їх в рахунок майбутніх платежів.

– Як часто споживач може змінювати тарифи та що для цього потрібно?

– Побутовий споживач має право змінювати комерційну пропозицію не більше одного разу в календарний місяць. Для цього споживач повинен подати нову заяву-приєднання або зафіксувати свою згоду на зміну тарифу через Особистий кабінет, вебсайт, чи телефон Контакт-центру: 0332 701 704.

Наші менеджери розглядають кожну заявку індивідуально, надають консультації щодо умов тарифної пропозиції та допомагають швидко й легко змінити тариф на той, що буде найвигіднішим для клієнта.

Читайте також: «Волиньгаз Збут» пропонує своїм клієнтам чотири тарифи на газ

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39