Кулінарія на районі: рецепти пасок від ратнівської кондитерки

01 Травня 2021, 09:45
1426 Джерело: Наталія Ярошук

Підготування до свята продовжуються, волиняни прибирають оселі, вулиці, печуть м'ясо, бочок, ковбаси, красять яйця і найголовніше – печуть смачні паски до Великодня.

Напередодні великого світлого свята видання Район.Ратне запускає нову рубрику «Кулінарія на районі», в якій ми будемо публікувати рецепти смачних страв від жителів Ратнівського краю.

Героїнею нашої рубрики стала Наталія Ярошук, котра працює контролеркою ПрАТ «Волиньобленерго» та випікає на замовлення Великодні смаколики, паски та печиво з малюнками із глазурі.

Наталія Ярошук
Наталія Ярошук

Рецепт паски №1:

Опара: 170 г борошна; 240 мл теплих вершків 30%; 30 г свіжих дріжджів або 11 г сухих; 2 ч. лож. цукру. Тісто: 4 яйця +1 жовток; 220 г цукру; дрібка солі. Усе збити і додати опару. Додати потроху, помішуючи, 550 г борошна, 100 г м'якого вершкового масла. Вимішати. При бажанні додати 150 г цукатів, горіхів чи сухофруктів.

Рецепт паски №2:

Потрібно 150 г свіжих дріжджів; 1 л молока; 1100 г цукру; 50 мл олії; 250 г сметани; 300 г масла вершкового; 10 жовтків + 5 яєць Борошна приблизно 2,8-3,3 кг. Вимішувати тісто, щоб не приставало до рук. Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці і додаємо 100 г цукру та 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі. Після того, як суміш підросте, додайте решту цукру, жовтки, родзинки, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплене, але охолоджене масло. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук. Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилося удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятися удвічі. Духовку нагріти до температури 200 С. Поставити паску і після 10 хв. зменшити температуру до 160-170 С. Випікати ще 50 хвилин.

Рецепт паски №3:

1 л молока; 1 пачка майонезу; 8-10 яєць; 100 мл олії; 100 мл горілки; 1150 г цукру; 2 пачки ваніліну; 200 г ізюму; 150 г дріжджів; 250 г маргарину; 250 г масла; 2,5 - 3,5 кг борошна. Приготування. У 1 л теплого молока добавити дріжджі, влити маргарин і масло розтоплене, це все влити у велику миску. Збити окремо яйця з цукром і влити в молоко. Потім додати майонез, олію, горілку. Добре перемішати і лишити на 3 години в теплі. В цю масу додаємо борошно та родзинки і все добре вимішуємо. Як каже моя свекруха, треба вимішувати так, щоб з лоба почало капати. І знову тісто ставимо в тепло, щоб підходило.

ГЛАЗУР ДЛЯ ПАСКИ:

Потрібно 1 стакан цукру; 1 ч. ложка желатину; 6 ст. ложок води; сік лимона. Желатин заливаємо 2 ст. ложками води і залишаємо набухати. У цукор наливаємо 4 ложки води, перемішуємо і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, помішуємо, доки не розтане цукор. Знімаємо з вогню і вливаємо желатин, перемішуємо, збиваємо міксером 4-5 хвилин. Маса повинна бути білою, у яку вливаємо декілька крапель лимонного соку.

Читайте також: Де волинянам дивитися Великодні богослужіння 1 і 2 травня

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39