Як на Волині судять колишнього інспектора митного поста «Доманове»

21 Березня 2021, 08:22
Фото ілюстративне 1644
Фото ілюстративне

На Волині судять колишнього головного державного інспектора митного поста «Доманове» Олександр Волонтир за хабар розміром у 40 доларів.

На другому колі судів отримав 25 500 гривень штрафу за хабар розміром 40 доларів і змушений буде сплатити ще 14 643 гривні за проведення судових експертиз, пише журналістка Центру журналістських розслідувань «Сила правди» Марія Смик 

Корупційна історія відбулась ще у 2016, вже другий вирок у справі 14 грудня 2020 року оголосив суддя Ковельського міськрайонного суду В’ячеслав Лесик.

Досудове розслідування по факту отримання хабарів волинськими митниками розпочалося ще 29 червня 2016 року. Згодом, 15 липня, до СБУ звернувся чоловік, який розповів, що Олександр Волонтир чотирма днями раніше заявив йому, що аби безперешкодно розмитнити автівку «Сitroen С5» для особистого користування, він має заплатити 40 доларів.

Того ж 15 липня чоловік повернувся на митницю, проте вже з міченими грошима та технікою для аудіо- та відеозапису. Отож, як йдеться у матеріалах справи, о 20 годині чоловік останній в`їхав на територію пункту пропуску по «зеленому коридору» і зайшов у кабінет до Волонтира. Під час оформлення документів той запитав: «На каву залишаєш?», чоловік відповів, що так і дав митнику 40 доларів.

Сам же Олександр Волонтир факт отримання грошей заперечив, а запис назвав змонтованим.

«Про те, цього він не говорив і не міг говорити, так як при виконанні своїх посадових обов’язків на робочому місці використовує тільки ділову українську мову, а переглянутий аудіо-відео запис, на його переконання, є змонтованим, а не оригінальним і створений з метою притягнення його до кримінальної відповідальності», — зазначено у тексті рішення.

Той же свідок давав хабар митнику ще раз — 28 серпня того ж року. Цього разу він передав Волонтиру 35 і ще 5 доларів та 50 доларів іншому інспектору.

«Під час митного оформлення транспортного засобу було передано Олександру Волонтиру неправомірну вигоду, в загальній сумі 40 доларів США і саме вони були вилученні в ході огляду місця події у форменій куртці працівника митної служби – 35 доларів США і 5 доларів», — написано у рішенні.

Проте другий інцидент суд вирішив не брати до уваги через розбіжності у протоколах. Окрім цього, обвинувачуваний переконаний, що свідка, який дав йому 40 доларів, працівники СБУ неодноразово використовували як провокатора в операціях такого роду. Також Волонтир заявив, що чоловік є злісним правопорушником і неодноразово притягався до адміністративної відповідальності за керування автівкою напідпитку.

Спершу справу розглядали у Ратнівському районному суді. Ще 19 жовтня 2017 суддя Ольга Фазан вперше засудила митника до п’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах Державної фіскальної служби строком на три роки та з конфіскацією майна. Також у нього мали б забрати спеціальне звання «Радник податкової та митної справи 11 рангу».

Проте захисники Волонтира одразу ж подали апеляцію, адже засумнівалися в неупередженості судді. Мовляв, суддя Ольга Фазан не могла брати участь у розгляді кримінального провадження, оскільки її племінниця в травні 2017 року одружилась зі співробітником Служби безпеки України у Волинській області, який у цьому ж провадженні проходив у статусі свідка. Він же проводив основну частину оперативно-технічних заходів відносно Олександра Волонтира, зокрема складав процесуальні документи та був ініціатором кримінального провадження. Також захисники митника звернули увагу, що Ольга Фазан була на вказаному весіллі у ролі гостя.

Окрім того, захисники заявляли, що саме співробітник СБУ здійснив провокацію підкупу Волонтира, про що була відповідна заява в прокуратуру Волинської області. Крім того адвокати додали, що при допиті спецслужбовця суддя не була безсторонньою, оскільки безпідставно знімала питання захисту та неодноразово наголошувала на його праві не давати відповіді на питання захисту.

Зважаючи на такі факти, суддя на той час ще Апеляційного суду Волині Віктор Гапончук задовольнив скаргу і відправив справу на повторний розгляд у Ратнівський районний суд. У квітні 2018 року колега Ольги Фазан по Ратнівському райсуду Василь Лях спробував повернути усю справу прокурорам на доопрацювання, однак такий його крок згодом скасував той таки Апеляційний суд області. Знову на друге коло справа потрапила уже до ратнівського судді Станіслава Лозицького, однак той заявив самовідвід.

Зрештою, судді, які могли розглядати цю справу у Ратному, закінчились, тож її передали у Ковельський міськрайонний суд, де ще через півтора року розгляду суддя В’ячеслав Лесик визнав Олександра Волонтира винним за частиною 1 статті 368 Кримінального кодексу України і призначив штраф розміром 25 500 гривень та зобов’язав відшкодувати вартість судових експертиз, що становить 14 643 гривні. З усім тим, і цей вирок митник оскаржуватиме. Судове засідання у Волинському апеляційному судді вже призначене на 5 травня 2021 року.

Читайте також: Брав хабарі з контрабандистів: деталі затримання прикордонника на Волині

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром