На Волині розпочалася кампанія з імунізації населення від COVID-19

26 Лютого 2021, 09:21
894

У Волинській області зробили першу вакцинацію від коронавірусної хвороби.

Про це повідомили на сайті Волинської ОДА.

Про проведення першого щеплення та особливості кампанії з імунізації населення від коронавірусної хвороби розповіли під час прес-брифінгу заступник голови облдержадміністрації, керівник робіт з ліквідації наслідків COVID-19 Людмила Тимощук, перший вакцинований пацієнт, лікар пульмонолог, завідувач інфекційного відділення № 2 тимчасового інфекційного стаціонару госпітальної бази для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Волинської обласної ради Олег Яковенко та медики мобільної бригади КП «Луцький ЦПМД», які визначені для проведення першої хвилі імунізації населення.   

«Усі ми бачимо, яка ситуація з поширенням коронавірусної хвороби. Тому вакцинація потрібна. Вирішив вакцинуватися, тому що хотів оцінити рівень безпеки вакцини. Хочу спокійно дивитися в очі своїм пацієнтам і говорити, що вакцина безпечна. Коли щодня бачиш, скільки людей поступає хворих, скільки помирає, то розумієш, що життя – дорогоцінна річ. І треба робити все задля того, щоб ця ситуація якнайшвидше вирішилась», – наголосив Олег Яковенко.

На переконання лікаря, у порівнянні з самою хворобою та її наслідками, вакцинація є безпечнішою. Особливо вакцинації потребують люди, які належать до груп ризику.

Олег Яковенко поінформував присутніх представників ЗМІ, що перед проведенням щеплення його оглянув лікар мобільної бригади, аби перевірити стан здоров’я. Адже, як відомо, не можна проводити вакцинацію, якщо людина хворіє на будь-які інфекційні захворювання або ж схильна до алергічних реакцій. Опісля йому зробили щеплення вакциною виробництва Oxford/AstraZeneca.

На жаль, як зазначив лікар пульмонолог, має місце, і не тільки в Україні,  потужна антивакцинальна кампанія, під час якої намагаються дискредитувати цей метод імунопрофілактики.

«Але я дивлюся на це під іншим кутом зору, тому що бачу іншу «сторону медалі», я бачу хворих, бачу людей, які помирають. Тому ми зобов’язані доносити до наших громадян правильну інформацію. І мова не йде про піар. Йдеться про потужну просвітницьку роботу, яка лежить на плечах медиків та у тому числі ЗМІ. І сьогодні була зроблена вакцинація не лише мені, а й багатьом працівникам нашого закладу. Це як приклад, що це є безпечно», – сказав Олег Яковенко.

У свою чергу, медики мобільної бригади КП «Луцький ЦПМД» розповіли про особливості навчання та безпосередньо процесу щеплення. За їх словами, навчання  здійснювалося у кілька етапів, в ході якого обговорено ряд питань, у тому числі щодо виробництва вакцини, її складу, європейського досвіду проведення вакцинації тощо. Окрім того, як повідомили лікарі, процедура вакцинації від COVID-19 нічим не відрізняється від щеплень проти інших захворювань, це звичайна медична процедура.

Як поінформувала Людмила Тимощук, сьогодні мобільна бригада КП «Луцький ЦПМД» отримала 70 доз вакцини та продовжить щеплення медичних працівників лікарень, які надають послуги з лікування коронавірусної хвороби. Заступник голови облдержадміністрації нагадала, що загалом таких закладів охорони здоров’я в області визначено 19. Відтак, в рамках першої хвилі вакцинації усі бажаючі медичні працівники цих лікарень, які працюють з хворими на коронавірусну хворобу, отримають щеплення.

Також Людмила Тимощук наголосила, що вакцинація проводиться добровільно і виключно за згодою пацієнта.

Читайте також: На Волині зробили перше щеплення від коронавірусу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром