Ціна на молоко до кінця 2021 року зросте на 10%

22 Січня 2021, 18:12
778

Середньозважена ціна на молоко у 2021 році буде продовжувати зростати та може досягти 12,82 грн/кг.

Про це повідомили в «Асоціації виробників молока», пише  agronews.ua.

«Очевидно, що буде сезонне зниження до кінця літа. Але на скільки суттєвим — прогнозувати важко, адже головним стримуючим фактором сезонного падіння і водночас драйвером руху вверх в Україні в останні два роки є саме дефіцит сировини. Тому сезонне падіння середньозваженої ціни трьох ґатунків за збереження нинішніх умов, може досягти 11 грн/кг. При цьому подальше зростання буде залежати від рівня попиту, який очевидно збережеться, майбутніх цін на корми та інфляційних процесів», — розповів головний аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

Експерти побоюються, що ціна на молоко у 2021 р. буде достатньо залежна від економічної ситуації у світі в цілому. Хоча за підсумками 2020 р. можна констатувати, що молочна галузь досить міцно витримала удар пандемії та серії локдаунів.

Володимир Андрієць зазначив, що молочний ринок України й ціноутворення в цілому залежить від економічної ситуації на ринку та повністю регулюється попитом і пропозицією.

«У випадку негативного сценарію прогноз відповідатиме пунктирній лінії. Але такий варіант малоімовірний, оскільки він враховує складну економічну ситуацію в цілому. Крім того, цьому протистоятиме досить потужний стримуючий фактор дефіцит сировини Україні. Переробники знаходяться не в простій ситуації, оскільки таких умовах ніхто не хоче втрачати базу своєї сировини. Тому орієнтовно прогноз буде такий — зараз маємо середньозважену ціну 11,64 грн/кг. До кінця літа буде сезонне зниження до 11 грн/кг. Після чого очікується зростання до 12,82 грн/кг», — повідомив експерт.

Читайте також: «Чорний список» якості: яке солодковершкове масло заборонили для продажу

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024